Hirdetés
Európa

Bemutatkozik a SERCO UNI Győr szerdai Euroliga ellenfele a Villeneuve d’Ascq LM:

:

Fotó: Villeneuve d’Ascq

Hirdetés

Szerdán 20 órától a Villeneuve d’Ascq otthonában lép pályára a SERCO UNI Győr az Euroliga 1. fordulójában. Ismerkedjünk meg a riválissal.

A francia csapat nagyon jó évet tudhat maga mögött. A 2017-es bajnoki címük után az elmúlt évad végén ismét döntőt játszhattak, az Európa Kupában pedig az elődöntőig meneteltek. Ezt a sorozatot 2015-ben megnyerték, 2016-ban döntőt vívtak. Ezen extra időszakot követően nemzetközi szinten is tavasszal hozták a legjobbjukat. Az elmúlt évek útkeresése után egy ambiciózus hazai mag állt össze és a légiós-választásuk is extrán sikerült. A szakmai munkát pedig az a Rachid Meziane irányítja, aki nyáron edzőként felért a csúcsra, hiszen a belga válogatottal Európa-bajnokságot nyert.

Az elmúlt évad keretéből Caroline Heriaud, Janelle Salaun, Kamiah Smalls, Kennedy Burke, Kariata Diaby és Maïa Hirsch maradt náluk. Az Euroligára érezhetően próbáltak frissíteni, így érdemes kiemelni, hogy érkezett a külső sorba Maxuella Lisowa Mbaka, egy belga Európa-bajnok játékos Luccából és a 37 éves Shavonte Zellous, aki a rutint hivatott képviselni. Ötös pozícióba pedig egy fiatal francia tehetséget Aminata Gueyét emeltek fel. Maxuella Lisowa Mbakára hívja fel a figyelmet a FIBA előzetese is, akit a csapat kulcsfontosságú igazolásának neveztek meg. Fiatal kora ellenére az atletikusságával segítheti a társait a nemzetközi szövetség szakírói szerint.

Fotó: Villeneuve d’Ascq

A Villeneuve d’Ascq egy kisebb költségvetésű, még magyar szemmel is mindössze erősen átlagosnak nevezhető lehetőségekkel rendelkező klub minden téren. Ugyanakkor ők abszolút megfelelnek annak a tradicionális, jól szervezett, hatékony védekezésre építő csapatnak, amilyen kép a fejünkben él a francia női klubkosárlabdáról. Amit ők gazdasági oldalon nem tudnak beletenni például egy Lyon-hoz képest, azt fiatalokkal és szakmai munkával pótolják. Irigylésre méltó ez és sokat lehet tanulni tőlük, ahogy egyébként a legtöbb francia klubtól.

A francia bajnokságból eddig két forduló ment le. A nyitányon 74-50-re verték a Tarbes-ot. Kariata Diaby 14, Kennedy Burke 12, Kamiah Smalls 10 pontot ért el. A második fordulóban a Lattes Montpellier-t 82-57-re győzték le. A terheket kiválóan megosztva öten érték el legalább a 10 pontot. Kennedy Burke 17, Shavonte Zellous 14 egységig jutott. Burke ezen felül leszedett 6 lepattanót és kiosztott 5 gólpasszt. A forduló MVP-jének is megválasztották.

Franciaországban az elmúlt évad legértékesebb játékosa szintén Kennedy Burke volt, így mondhatjuk, hogy ott folytatta, ahol akkor abbahagyta. Az Európa Kupában 16.9 pont és 5.9 lepattanó lett az átlaga a tavalyi menetelés során. Mellette akkor Kamiah Smalls 15.7 pont, 5.6 lepattanó, 4.5 gólpassz átlagot hozott. A hazai mag rendkívüli stabilitásán túl kettőjük extra játéka alapozta meg az elődöntős menetelést. Nagy kérdés, hogy az Euroligában ebből mi lesz és az is nagy kérdés, hogy ilyen kiemelkedő terhelés mellett az a koncepció, ami tavaly eredményt hozott, tartható-e. Nagyon más egy Európa Kupás és egy Euroligás szezon.

Fotó: Villeneuve d’Ascq

Hirdetés