Hirdetés
Archivum

Bemutatkozik az amerikaiak olimpiai csapata:

:

Hirdetés

Szombatról vasárnapra virradóra lejátssza elsõ felkészülési mérkõzését az olimpiára készülõ amerikai válogatott. Geno Auriemma tanítványai Kínával csapnak össze.

Háromnapos összetartáson vesz részt péntektõl vasárnapig az amerikai válogatott. Az edzések mellett szombaton este Seattle-ben Kína ellen játszik felkészülési mérkõzést az olimpiai aranyérem legnagyobb várományosa, míg vasárnap az olimpiai selejtezõre készülõ Japánnal csapnak össze zártkapuk mögött.

Ennek az összetartásnak a WNBA szezon rajtja elõtt pár nappal két célja van. Egyrészt Geno Auriemma szeretné vázolni azokat az elképzeléseket, melyek mentén a szakmai munkát és a csapat felépítését tervezi, másrészt fel kell mérnie a szakmai stábnak, hogy a hosszú európai szezon után milyen állapotban vannak a játékosok.


„Szeretnénk lefektetni azokat az alapokat, amelyek nemcsak ezen a hétvégén, de egészen Londonig meghatározzák a munkánkat. Pénteken két óra edzés, szombaton egy dobóedzés és este a mérkõzés, vasárnap egy zártkapus találkozó adja a hétvégi programunkat. Ez nem sok, de remélhetõleg a legfontosabb dolgokat át tudjuk beszélni. A játékosok pontosan tudják, hogy mit várhatnak.”
– mondta Auriemma.

Az amerikai válogatott meghatározó emberei felemás állapotban vannak. Taurasi vagy McCoughtry egész évben játékban voltak, de a többség igyekezett õsszel szünetet beiktatni a programjába, így például Sue Bird vagy éppen Sylvia Fowles csak decemberben és januárban érkezett meg Európába.

„Amikor hosszú ideje egész évben játékban vagy, akkor idõrõl idõre kell egy kis idõt szánni a pihenésre. Decemberig egyáltalán nem játszottam, aztán ott volt a karácsonyi szünet és januártól tértem vissza Európába. Hasonló programot tervezek az idei évre is. Azt hiszem, erre van szükségem ahhoz, hogy még legalább 5 évig ezen a szinten tudjak teljesíteni.”– összegzett Fowles.

Nemcsak Európa, de a WNBA menetrendje is meghatározza az amerikai válogatott felkészülését. Miközben a legjobbak Auriemmával készülnek, a WNBA csapatok már elõszezon meccseket játszanak, május 18-án pedig indul a szezon. Amikor a sajtótájékoztatón errõl kérdezték Angel McCoughtry-t, a Fenerbahce és az Atlanta sztárja diplomatikusan válaszolt.


„Nehéz átállni a WNBA csapat munkájából a válogatott edzésekre, de izgatottan készülök a válogatottságra. Szeretném minden percét kiélvezni a közös munkának és tanulni akarok a többi játékostól, az edzõktõl. Minden kosárlabdázó errõl a lehetõségrõl álmodik.”
– mondta McCoughtry.

Az amerikai válogatott legközelebb július 14-én találkozik Washingtonban, itt július 16-án Brazíliával játszanak felkészülési mérkõzést. Aztán Manchesterbe utaznak Taurasiék, majd az olimpiai felkészülés július 21. és 24. között Isztambulban zárul egy négyes tornán.

Azzal, hogy a Kína elleni mérkõzést Seattle-ben rendezik, egy régi adósságát törleszteni az amerikai válogatott vezetése. A városban, annak ellenére, hogy a Seattle Storm révén nagyon erõs a nõi kosaras élet, 1995 óta nem lépett fel a válogatott.

Hirdetés