Hirdetés
Archivum

Bemutatkozik az Európa-bajnokság C-csoportja:

:

Hirdetés

Csütörtökön kezdetét veszi a szerb-lett közös rendezésû Európa-bajnokság. A 2019-es kontinenstornára való ráhangolódásként röviden, jegyzet formájában bemutatjuk a csoportokat. A harmadik részben az „C” jelû négyessel ismerkedhetünk meg, ahol a magyar válogatott mellett Szlovénia, Olaszország és Törökország szerepel.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

A magyar válogatottal kapcsolatos várakozásokról Székely Norberttel készítettünk interjút az elutazás elõtt. Ehhez sokat hozzátenni nem kell. Szövetségi kapitányunk beszélt a célokról, a riválisokról. Ha a csapatunk a kapitány által vázolt erényeket mutatja mérkõzésein, akkor a számszerû eredménytõl függetlenül nem lehetünk csalódottak. Fiatal, feltörekvõ generációnk számára még nem az idei az eredményorientált kontinenstorna, de fontos, hogy elõremutató jövõképet lássunk.

Szlovénia esetében más a helyzet, õk ezen a folyamaton a 2017-es kontinenstornán már átestek. Akkor egylabdás végjátékban maradtak le a továbbjutásról. Minden nyilatkozat arról szólt, ha rutinosabbak nemzetközi szinten, akkor ott vannak a negyeddöntõben és onnan pedig bármit elérhettek volna. Immár Oblak, Baric, Lisec megszerezte azokat a játékperceket nemzetközi szinten, ami egy ilyen végjáték megnyeréséhez kell. Fiataljaik közül különösen a Prezelj, Friskovec kettõs komoly potenciált hordoz magában és természetesen a honosított Evans pedig ismét sokat segíthet. Bár negyedik kalapból sorsolt gárdáról van szó, de kifejezetten jó szerkezetû a keretük. Szervezett, gyors támadójátékra és kemény védekezésre alapoznak.

Olaszországban már csalódás lenne, ha nem jönne kiugró eredmény. Nagyon várják Cecilia Zandalasini és Giorgia Sottana zsenijétõl a válogatott sikert. Idén arra sem lehet panasz, hogy nem kapnak segítséget. A keretüket bemutató cikkben mi is kiemeltük, hogy a jól ismert 89-90-es olasz generáció tapasztalt képviselõi, mint Sabrina Cinili vagy Martina Crippa mellett már feltörekvõ fiatalok is helyet követeltek maguknak. Érdemes lesz Elisa Penna vagy éppen az olasz-ausztrál kettõs állampolgár Nicole Romeo játékát nézni, akik a felkészülési meccseken meghatározók voltak. Egy-egy villanással Lorela Cubaj és Olbis Futo Andre is hozzátehet. Lapunknak Székely Norbert úgy jellemezte õket, hogy „szervezett kosárlabdát játszanak, pontosan tudják mit akarnak. A védekezésük elsõrangú. Nehéz lesz ellenük kosárlabdázni.”

A törököknél a tavalyi Világbajnokságsággal indult egy fiatalítási folyamat, amely idén a régi-új szövetségi kapitány Ceyhun Yildizoglu érkezésével is folytatódott. Ami óriási változás a korábbiakhoz képest, hogy Yildizoglu egy abszolút védekezõ felfogású edzõ. Ezen téren megalkuvást nem tûrõ alázatot követel meg és ez már most látszódik. A nagy generációból szinte már csak Bahar Caglar maradt hírmondónak és komoly változás, hogy Quanitra Hollingsworth helyett Kiah Stokes-nak szavaztak bizalmat honosítottként. Ez a gárda már egyre inkább Tuğçe Canıtez, Cansu Köksal vagy éppen Olcay Çakır Turgut köré épül és nem is eredménytelenül. Jó benyomást tettek a felkészülés alatt. Reális elvárás irányukba az olimpiai selejtezõ.

Hirdetés