Hirdetés
Archivum

Bemutatkozik az Európa-bajnokság D-csoportja:

:

Hirdetés

Csütörtökön kezdetét veszi a szerb-lett közös rendezésû Európa-bajnokság. A 2019-es kontinenstornára való ráhangolódásként röviden, jegyzet formájában bemutatjuk a csoportokat. A negyedik részben a „D” jelû négyessel ismerkedhetünk meg, ahol a társ-házigazda Szerbia mellett Oroszország, Belgium és Fehéroroszország szerepel.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

„D”, mint „Death”, azaz a halálcsoport. A sorsolás óta eltelt félévben minden héten valamelyik angol nyelvû felület elsütötte ezt a szójátékot a csoport jellemzése kapcsán. Ezzel a kijelentéssel nem lehet vitatkozni, hiszen négy olyan gárdát sorsoltak egymás mellé, akik az elmúlt 12 évben nyertek érmet az Európa-bajnokságokon. Ez pedig szinte példátlan a sportág történetében.

Ha a 2018-as Világbajnokságot használjuk kiindulásnak, akkor Belgiumot kell a rövid bemutatónk élére tenni. A belgák két éve az Európa-bajnokságon harmadikak, tavaly a Világbajnokságon negyedikek voltak. A belgáknál idén is Emma Meesseman és Kim Mestdagh lehetnek a húzóemberek. Itt van a csapattal Ann Wauters, de õ elsõsorban inkább már szellemi vezérként segítheti a társakat. Megpróbálkoztak egy honosítással, de Celeste Trahan-Davis esetében a papírmunkát nem tudták idõben elvégezni. Rendelkezésre áll viszont a Lyon-nal francia bajnok Julie Allemand, õt a FIBA az egyik legígéretesebb újoncnak várja. A korábbi sikercsapataik minden fontos pillére aktív és jó formát mutat, ilyen Julie Vanloo és Marjorie Carpreaux egyes poszton, Antonia Delaere vagy éppen Kyara Linskens. Kiváló szerkezetû, ideális korban lévõ csapat a belga, amely a nehéz sorsolása ellenére az egyik esélyes az éremszerzésre.

A társ-házigazda Szerbiát a jelentõs magyar kötõdés miatt mindig kiemelten követjük. Nincsenek könnyû helyzetben és maximálisan egyet lehet érteni Marina Maljkovic azon kijelentésével, hogy „ez már nem az a csapat, mint a 2015, 2016-os”, amely tegyük hozzá: Európa-bajnokságot és olimpiai bronzérmet nyert. Nem csak azért, mert eltelt idõközben négy év, hanem azért, mert a mezõny is átalakult. Lényegesen több a kihívó. Óriási kérdés a szerbeknél, hogy a hazai pályát mennyire tudják maguk javára fordítani. Emellett sok múlik azon, hogy ténylegesen kik tudnak vezérré elõlépni. A térdproblémákkal küzdõ Sonja Petrovic, a szülés után visszatérõ Jelena Milovanovic vagy éppen a hosszabb kihagyás után fél éve Franciaországban sikeresen visszatérõ, de igen hullámzóan teljesítõ Ana Dabovic is idõzített bomba. Magyar szemmel viszont örömteli, hogy Aleksadra Crvendakic nagy tornája lehet ez, aki Sopronban Európa-klasszissá nõtte ki magát.

Oroszország jó ismerõsünk, miután egy csoportban szerepeltünk velük a selejtezõben. Furcsa kettõsség jellemzi Olaf Lange válogatottját, hiszen Maria Vadeeva miatt elkerülhetetlenül dominálják a címlapokat, miközben játékban a selejtezõk során messze nem voltak meggyõzõek. Vadeeva hónapról hónapra fejlõdik. Jekatyerinburgban is több lehetõséget kap és jól sikerült a májusi amerikai túrája is. A társak kapcsán azonban rengeteg a kérdés. Tartósan ugyanis senki nem tudott mellé fellépni vezérként. Musinával és alapjaiban egy magasabb szerkezettel uralják a gyõztes meccseiket, de Lange mindig azt szokta mondani, hogy meg kell tanulni eredményesnek lenni alacsonyabb futós gárdák ellen. Illetve nekik is tudniuk kell olyan szerkezetben játszani. A céljuk az olimpiai selejtezõ, ami természetesen ilyen klasszisokkal elérhetõ. Ne felejtsük el, hogy mindkét európai klubsorozatban orosz csapat a címvédõ és az ott edzõdõ játékosok a legmagasabb szinten dolgoznak egész évben.

Fehéroroszországot a hétvégén vendégül láttuk. Székesfehérváron már Yelena Leuchanka nélkül léptek pályára. Megpróbáltak szerepeltetni májusban a veterán világklasszis centert, de nem bírta a lába. Természetesen így is ütõképes gárda, különösen, hogy két hete csatlakozott a társaihoz a Fener-sztárja Anastasiya Verameyenka. Sérült volt, de a mieink ellen már egész jól mozgott. A második meccsre fáradt el. Mellette ott van Tatsiana Likhtarovich, Katsiaryna Snytsina vagy éppen Viktoriya Hasper és Maria Popova. A honosítottjuk pedig a WNBA-bõl Alex Bentley. Bárkit elkaphatnak ebbõl a csoportból.

Hirdetés