Hirdetés
Nagyvilág

Bemutatkozik az olimpiai kosárlabda torna A-csoportja:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Vasárnapról hétfőre virradóra az A-csoport két mérkőzésével elrajtol a tokiói olimpia női kosárlabda tornája. A beharangozónk első részében az “A” jelű négyes tagjaival ismerkedhetünk meg.

A résztvevő 12 gárdát három négyes csoportba osztották, melyek az alábbiak szerint alakulnak:

A-csoport: Dél-Korea, Szerbia, Kanada, Spanyolország.
B-csoport: Nigéria, Japán, Franciaország, USA.
D-csoport: Ausztrália, Puerto Rico, Kína, Belgium.

A csoportok első két helyezettje és a két legjobb harmadik jut a legjobb nyolc közé, ahol klasszikus negyeddöntőkkel folytatódik a küzdelem.

Fotó: FIBA.Basketball

Az A-csoport egy olyan négyes, ahol három csapat is nem titkolt célkitűzésként fogalmazta meg az éremszerzést. Itt szerepel az Európa-bajnok Szerbia. Rióba is a kontinenstorna címvédőjeként utazott Szerbia és akkor bronzérmet szereztek. Ezúttal a FIBA erőssorrendjében a második helyen állnak. Egyet cseréltek a kontinenstorna óta: az akkor két meccsen összesen 21 percet pályán töltő Masa Jankovic helyét a hazánkban is éveken át játszó Dragana Stanković vette át. A szerbek esetében az Eb-hez hasonlóan nem a versenyzői adottságok vagy az egyéni képességek a kérdés. Ezekben a legjobbak közé tartoznak, hanem az, hogy az elmúlt hetekben milyen munkát tudtak végezni. Beütött a koronavírus, Sonja Vasic szereplése kérdésessé vált és az is érdekes kérdés, hogy a valenciai siker után egy hónappal fel lehet-e újra pörögni ugyanarra a szintre.

Az elmúlt két olimpián volt európai döntős. Londonban Franciaország, Rióban Spanyolország. A nemzetközi szövetség most a szerbeknek adja a legnagyobb esélyt erre. Nem nagy megfejtés, hogy az előző két olimpián az európai döntős olyan ágra tudta navigálni magát, hogy az egyenes kieséses szakaszban a fináléig vezető úton elkerülje USA-t. Az átalakított lebonyolítás miatt ezt most nehezebb kimatekozni.

Fotó: FIBA.Basketball

Spanyolországot az Európa-bajnokságon rendkívül kellemetlen meglepetés érte, amikor nem kerültek az első hat közé hazai pályán és így lemaradtak a világbajnoki selejtezőről.  Meg kellett birkózniuk a Covid-helyzettel (Alba Torrens és Tamara Abalde kiválása), miközben a 2019-es Eb-aranyérmes gárdához képest Laura Nicholls, Marta Xargay és Anna Cruz is visszavonult. Ezt a kettőt nem bírták el. Vélhetően külön-külön mindegyik kihívás kezelhető lett volna, együtt már nem. Az olimpián Alba Torrens és Tamara Abalde már ott lehet, ami szerkezetileg ideálisabb felállást eredményez nekik. Továbbra is érdekes kérdés, hogy a feltörekvő fiatalok milyen szerepet kapnak és mennyit tudnak hozzátenni. Raquel Carrera, Maite Cazorla vagy éppen Maria Conde előtt egyre nagyobb feladatok állnak.

Ha Kanadának a világjárvány előtti eredményeit nézzük, a világbajnoki hatodik helyüket, a veretlenül megnyert olimpiai selejtezőt és az Amerika-bajnokságról az ezüstérmüket, ahol csak a WNBA sztárokkal felálló USA-tól kaptak ki, akkor nem kérdés, hogy a világelithez tartoznak. Kanada rengeteget fejlődött azzal, hogy két kiemelkedő kosárlabda kultúra is  formálja a játékosaikat. Az Egyesült Államokban többen tanulnak és onnan a WNBA-be is be tudnak kerülni. Kia Nurse az egész olimpia egyik nagy sztárja lehet, de Bridget Carleton és Natalie Achonwa is a profi ligából érkezik. Laeticia Amihere az amerikai szövetségi kapitány Dawn Staley játékosa a South Carolinánál. Aaliyah Edwards UConn nevelés. A másik nagy hatás pedig a Franciaországban pallérozódó játékosoké, akik közül Miranda Ayim vagy Nayo Raincock Ekunwe szintén a legmagasabb szinten teljesítenek. Sokoldalú és jó keret, amely bárkit bármikor megtréfálhat.

A végére maradt Dél-Korea, akiknek a kezét Fortuna nagyon elengedte a sorsolásnál. Ebből a csoportból nehéz lesz maradandót alkotni. Az elmúlt években Japán és Kína mögött harmadik helyre szorultak. Dél-Koreában volt az egyik legkisebb leállás a sportágban világjárvány alatt, folyamatosan mentek a szakmai programjaik alatt és mivel minden játékosuk otthon szerepel, náluk az összeszokottság lehet a fő fegyver. Mindenkit mozgósítottak, akit lehetett. A két évvel ezelőtti Ázsia-bajnokságról a két legjobbjuk Hyeyoon Bae és Leeseul Kang, illetve a legnagyobb sztárjuk, a WNBA-s centerük Ji-Su Park is felsorakozik.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés