Hirdetés
Nagyvilág

Bemutatkozik az olimpiai kosárlabda torna B-csoportja:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Vasárnapról hétfőre virradóra az A-csoport két mérkőzésével elrajtol a tokiói olimpia női kosárlabda tornája. A beharangozónk második részében a “B” jelű négyes tagjaival ismerkedhetünk meg.

A résztvevő 12 gárdát három négyes csoportba osztották, melyek az alábbiak szerint alakulnak:

A-csoport: Dél-Korea, Szerbia, Kanada, Spanyolország.
B-csoport: Nigéria, Japán, Franciaország, USA.
D-csoport: Ausztrália, Puerto Rico, Kína, Belgium.

A csoportok első két helyezettje és a két legjobb harmadik jut a legjobb nyolc közé, ahol klasszikus negyeddöntőkkel folytatódik a küzdelem.

Megkockáztathatjuk, hogy a B-csoport fog a legtöbbet szerepelni a címlapokon a következő két hétben a címvédő Egyesült Államokkal, az egyik kiemelkedő európai nagyágyúval Franciaországgal, a házigazda Japánnal és a feltörekvő Nigériával.

Fotó: FIBA.Basketball

Az Egyesült Államoknak régen volt ennyire rázós felkészülése. Már a kerethirdetésnél is beleszaladt Dawn Staley egy kisebb botrányba Nneka Ogwumike kihagyása kapcsán. Itt valóban számtalan kérdőjel látható. Aztán jöttek a felkészülési meccsek a két vereséggel, illetve azzal, hogy Diana Taurasi nem játszhatott ezeken. Taurasi és Sue Bird pályafutása ötödik olimpiai aranyérmét nyerheti, ami kosárlabdában egyedülálló. Nem látszódik olyan forgatókönyv, hogy ne az Egyesült Államok nyerje ezt az olimpiát. Természetesen, ha bármilyen formában közbeszól a járvány, az más. Ugyanakkor bízzunk benne, hogy a pályán dőlnek el a fontos kérdések. Két szempontot érdemes figyelni. Az egyik, hogy mely területeken tudnak közelebb kerülni az üldözőik, illetve azt, hogy a fiatalok közül kik lépnek fel. Egy generációváltás zajlik, aminek a következő lépcsőfoka a 2022-es világbajnokság lesz. 2024-ben Párizsban pedig már a most kevesebbet játszóknak kell vezérként szerepelniük.

Bird és Taurasi mellett szintén a rutinos játékosok táborát erősíti Sylvia Fowles, aki negyedik aranyérmét nyerheti. Tina Charles harmadik olimpiáján szerepelhet, míg a riói csapatból Brittney Griner és Breanna Stewart is visszatérhet. Ők ennek megfelelően a második aranyérmükért küzdenek. Két olyan játékos lesz, akik a 2018-as világbajnok csapatban már ott voltak, de olimpiai aranyérmük még nincs. Ők Jewell Loyd és A’ja Wilson. Négy olyan játékos érkezik, akik 5:5 szakágban felnőtt világversenyen debütálnak. A Sopronba érkező Napheesa Collier, Ariel Atkins, Chelsea Gray és Skylar Diggins-Smith lesznek ilyen szempontból újoncok.

Fotó: FIBA.Basketball

Franciaország olyan történelmet írt júniusban, amit szívesen elkerültek volna. Sorozatban ötödik Európa-bajnoki döntőjüket veszítették el. Ráadásul tették mindezt – a spanyolok meggyengülése után – abszolút esélyes pozícióból. Nem mutattak jó versenyzői adottságokat, ellenben például a szerekkel. Ettől függetlenül ideális szerkezetű, rutinos és mely kerettel dolgoznak. Egy változás történt az Európa-bajnoki ezüstérmes csapathoz képest, Olivia Epoupa helyét Marine Fauthoux veszi át. Franciaország 2012-ben Londonban ezüstérmet szerzett, 2016-ban Rióban negyedik helyen zárt. A keretben Marine Fauthoux, Alexia Chartereau és Gabby Williams lesz olimpiai újonc. Azzal, hogy kilenc játékosnak is van olimpiai tapasztalata és egy rendkívül összeszokott, tudatosan épített csapat, most is reális éremesélyeik vannak. Figyelmeztető jel, hogy a felkészülés alatt a spanyoloktól és Kanadától is kikaptak, illetve akadtak döcögős meccseik az Európa-bajnokság hajrájában. A négy felkészülési találkozóból ráadásul három alkalommal kaptak 70 pont felett, ami azt mutatja, hogy még formálják a játékukat és várhatóak változások.

Fotó: FIBA.Basketball

Japán egy nagyon különleges tagja a nemzetközi körforgásnak női kosárlabdában. Népszerű náluk a női kosárlabda, sokan nézik és játszák, a bajnokságuk (WJBL) elérése irigylésre méltó, kiválóak a körülmények, ugyanakkor sokáig nem találták meg, hogy az ideális összetevőkből hogy lehet ütőképes válogatottat építeni. Vélhetően az olimpia adta meg az utolsó lökést. Az elmúlt négy Ázsia-bajnokságot megnyerték, játszottak elődöntőt és negyeddöntőt U19-es Világbajnokágon. A legnagyobb sztárjuk Raku Tokashiki térdműtétje után lábadozik, nem lesz itt. Ugyanakkor a 2019-es Ázsia-bajnokságon remeklő csapatukból (talán ez volt eddigi legjobb tornájuk) nyolcan visszatérnek. Közülük a két All-Star, az MVP-nek megválasztott Yuki Miyazawa és Nako Motohashi is. Ha azt a teljesítményt tudják tovább vinni, akkor sokáig juthatnak.

Nigéria az elmúlt hetekben a figyelem középpontjába került. Végül Nneka Ogwumike, Chiney Ogwumike és Elizabeth Williams nem lesz ott az olimpián, de sok fontos kérdésre rávilágítottak. Régóta építi úgy a kosárlabdát a nigériai szövetség, hogy az Európába és Egyesült Államokba került játékosaikat hazahívják. A férfiaknál már nyolc NBA-s van, de a női csapatuk versenyképessége is extra. Egyértelműen ez lehet az afrikai kosárlabdázás beindítója a jövőben, már csak a szabályozást kell megfelelően biztosítani ehhez a hazatéréshez. Adaora Elonu, Victoria Macaulay, Atonye Nyingifa, Oderah Chidom, Ify Ibekwe komoly rutint hoz, de ott van a Louisville növendéke, a 20 éves tehetségük Elizabeth Balogun. A 2018-as világbajnokságon bejutottak a nyolc közé, a belgrádi olimpiai selejtezőn (tét nélküli meccsen) még a negyedik negyedben is vezettek USA ellen. Rendkívül komoly csapat formálódott az amerikai szakember Otis Hughley keze alatt.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés