Hirdetés
Nagyvilág

Bemutatkozik az olimpiai kosárlabda torna C-csoportja:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Vasárnapról hétfőre virradóra az A-csoport két mérkőzésével elrajtol a tokiói olimpia női kosárlabda tornája. A beharangozónk harmadik részében a “C” jelű négyes tagjaival ismerkedhetünk meg.

A résztvevő 12 gárdát három négyes csoportba osztották, melyek az alábbiak szerint alakulnak:

A-csoport: Dél-Korea, Szerbia, Kanada, Spanyolország.
B-csoport: Nigéria, Japán, Franciaország, USA.
D-csoport: Ausztrália, Puerto Rico, Kína, Belgium.

A csoportok első két helyezettje és a két legjobb harmadik jut a legjobb nyolc közé, ahol klasszikus negyeddöntőkkel folytatódik a küzdelem.

A D-csoport egy rendkívül érdekes négyes, hiszen több extra csapat sorakozik fel, mint Ausztrália, Belgium és Kína, de mindegyiknél annyi a kérdőjel, hogy rendkívül nehéz elhelyezni a mezőnyben.

Fotó: FIBA.Basketball

Kezdjük Ausztráliával, akik 2018-ban világbajnoki döntőt játszottak, majd legutóbb Las Vegasban felkészülési meccsen az Egyesült Államok válogatottját verték. Eközben kivált a csapatból Liz Cambage, aki körül vélhetően messze nem volt akkora botrány, mint amit a bulvársajtó igyekezett kerekíteni belőle, de ettől még tény: nem lesz ott Tokióban. Ahogy korábbi összeállításunkban is kiemeltük, elveszítettek egy zsenit, de felmérhetetlen, hogy Cambage kiválása ténylegesen mekkora veszteség. Egyáltalán nem biztos, hogy olyan nagy, mint amire elsőként gondolnánk. Egy kiszámíthatatlan, a csapategységet rendre aláásó játékossal kevesebb lett. Sara Blicavs került a helyére.

Az ausztrálok az amerikaiak után a legtöbb a WNBA-s játékossal szerepelnek, összesen öttel és ez óriási tapasztalatot ad nekik. A végtelenségig lehetne sorolni a statisztikájukat. Sorozatban hetedik olimpiájukon szerepelnek, háromszoros ezüstérmesek és kétszeres bronzérmesek. Az elmúlt 10 évben ötödiknél rosszabbak egyetlen világversenyen sem voltak. Több generáció találkozik a keretben: Jenna O’Hea, Leilani Mitchell, Marianna Tolo és Cayla George már egy idősebb generációt képvisel, miközben ott van Steph Talbot, Bec Allen, Alanna Smith, akiknek Párizsban is vezérként kell majd küzdeniük. Az 1999-es szupertehetség Ezi Magbegor pedig hihetetlen magaslatokat érhet el. Ideális összetételű klasszis csapat, de messze nem nevezhető optimálisnak a felkészülésük.

Fotó: FIBA.Basketball

Belgium szerepelését az elmúl évekből “félig üres-félig tele” szempontból lehet vizsgálni. Ha azt nézzük, hogy két Európa-bajnoki elődöntőt és egy negyeddöntőt veszítettek az elmúlt öt évben. Elbuktak egy világbajnoki elődöntőt, majd bronzmeccset, akkor látható, hogy az utolsó lépcsőfokokat egy nagy trófea megszerzésének irányába, még nem tudták megtenni. Emiatt joggal van hiányérzetük, ugyanakkor ez az eredménysor így is a világelitbe helyezi őket. A belga volt az egyetlen csapat, amelyik két játékost adott az Európa-bajnokság All-Star ötösébe. Ők Emma Meesseman és Julie Allemand, akik természetesen az olimpián is főszereplők lehetnek.

A kontinenstornához képest Becky Massey és Serena-Lynn Geldof helyét Ann Wauters, illetve a sérüléséből felépülő Jana Raman vette át. Azt nem lehetni tudni, hogy Wauters milyen formában van, de mentor szerepben segítheti a társait. A belgáknál nagy előrelépés volt az Európa-bajnokságon, hogy a 28.7-es teljesítmény-index átlagot összehozó szupersztárjuk Emma Meesseman mellett négyen is kétszámjegyű átlagot hoztak ebben a mutatóban. Az olimpiai szereplés kulcsa is egyértelműen a keret kinyitása lehet számukra. Az ötkarikás játékok egy semmihez nem hasonlítható idegi terhelés, amit csak bő rotációval lehet végig csinálni.

Fotó: FIBA.Basketball

Kínának van egy ezüst és egy bronzérme olimpiákról, de Londonban 6. helyen zártak, míg Rióban a nyolc közé sem jutottak be. A 10. helyük az egyik leggyengébb szereplésük volt a nyolc olimpiai részvételüket tekintve. Az ázsiai tornákon Japán mögé szorultak, de a világbajnoki 6. helyük 2018-ból és az olimpiai selejtezőn mutatott meggyőző játékuk figyelemre méltó. Így nézett volna ki a bevezető a kínaiakkal kapcsolatban, ha nincs a világvárjárvány és ez egy klasszikus 2020-as olimpia. A világjárvány miatt azonban a 2020-as belgrádi erőpróba óta Kínát nemzetközi szinten nem láttuk. A belgrádi olimpiai selejtezőn, ahol a briteket, a spanyolok és a dél-koreaiakat verték, Meng Li és 205 cm magas centerük Xu Han remekelt a csapatukból. Ők kulcsemberek lehetnek Tokióban is. Egyetlen 30 év feletti játékosuk van, a két világbajnokságot megjárt és a második olimpiájára készülő Ting Shao személyében.

A júniusi Amerika-bajnokság ezüstérmese, Puerto Rico teszi teljessé a csoportot. Tavaly februárban a bourges-i olimpai selejtezőn vívták ki az ötkarikás játékokon való szereplés jogát. Nekik óriási fegyvertény volt, hogy Brazíliát elütötték az olimpiától. A bourges-i siker két fő letéteményese Jennifer O’Neill és Jazmon Gwathmey természetesen ott lesz a mezőnyben, ahogy az amerikai bajnokságon is remekeltek. A kontinenstornájuk előtt megnyerték a márciusi CentroBasket tornát, mely a Közép-Amerikai térség seregszemléje. Azzal, hogy a nyár elején a 2022-es világbajnokság selejtezőjére kvalifikálták magukat, eredmény oldalon 2021-ben mindent hoztak. Veszíteni való nélkül szerepelnek és ha bármilyek riválisuk egy kicsit is lebecsüli a csapatukat, kellemetlen perceket okozhatnak nekik.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés