Hirdetés
Európa

Bemutatkozik vasárnapi Eb-selejtezős riválisunk: Finnország:

:

Hirdetés

Vasárnap magyar idő szerint 15 órától Helsinkiben Finnországgal mérkőzik a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezőjének 2. fordulójában a magyar válogatott. Ismerkedjünk meg a riválissal.

Finnország a Covid kényszerszünet előtti és utáni évek egyik legtöbbet fejlődött nemzete női kosárlabdában. Éppen a nagy leállás előtti utolsó hónapokban, 2019 nyarán jutottak fel U20-ban és U18-ban is az A-divízióba. U16-ban akkor már a legjobbak között szerepeltek. A 2019-es U18-as Európa-bajnokság MVP-je Awak Kuier lett, aki azóta kontinensük egyik meghatározó centerévé kezdte kinőni magát. Az Eb-selejtezők első fordulója során is az egyik legjobbnak bizonyult, amikor csütörtök este a finnek Bulgáriában nyertek. Érdekesség, hogy abban az évben az U20-as B-divíziónak is a finnek adták az MVP-jét. Lotta Vehka-aho kapta ezt a rangos elismerést. Ő is most nincs itt a felnőtt válogatottal, de a nyári Universiadén Csengtuban a bronzérmes finn alakulat egyik alapembere és stabil kezdője volt.

Nyilván a 2019-es eredményeket nagyon sokáig nem tudtuk hova tenni, hiszen utána 2022-ben rendeztek legközelebb klasszikus korosztályos kontinenstornákat. Az elmúlt két évben viszont igazolták, hogy nem egy sima nyári fellángolásról van szó. Nincsenek kiesési gondjaik, stabilan tartják helyüket a legjobbak között. Ezt jól mutatja, hogy idén nyáron mindhárom korosztályban az első tíz közé kerültek. U16-ban 4., U18-ban 10., míg U20-ban 9. helyen végeztek. A litvániai U20-as Európa-bajnokságon kétszer is megmérkőztek a mienkkel. A küzdős találkozók végén egyszer a magyar, egyszer a finn lányok ünnepelhettek győzelmet. Emellett a finnek is ott voltak az Universiadén és remek játékkal bronzérmet szereztek. Ebből a keretükből heten lesznek ott vasárnap délután a mieink elleni Eb-selejtezőn. Jövőre egy újabb fontos mérföldkő vár rájuk, hiszen U17-es világbajnoki résztvevők lesznek.

Ritkán szoktunk csapatbemutatóban ennyire hosszú és kacifántos bevezetőt tenni, de fontos elhelyezni, hogy miért kiemelt ez a mérkőzés és miért igényel kellő körültekintést. Nem véletlen, hogy még a FIBA szakírói által összeállított erősorrendben is a hagyományosan kiemelt top 10-15 nemzet mellé már a finnekről is írtak pár sort. Az elmúlt több, mint egy évtizedben velünk tartó olvasóink emlékezhetnek rá, hogy ugyanezt a kört teljesítettük a svédekkel is. Talán a legnagyobb különbség a két női kosaras kultúra fejlődése között abban áll, hogy a svédeknél ezzel együtt egy erősebb bajnokság is felépült. A finneknél ennek nyoma sincs, ők inkább egy akadémiai rendszerben látják a megoldást. Ami a hátránya a szerényebb bajnokságnak, hogy a jellemzően Egyesült Államokban tanuló tehetségeiket nem tudják visszafogadni. A mostani 14-es bő keretükből 10-en légiósként keresik a kenyerüket. Négy Európa Kupás játékosuk van, köztük Awak Kuier, akit a Reyer Veneziával Pécsett is láthattunk pár héttel ezelőtt.

A finn bajnokság kilenc csapatot vonultat fel. Ők nem tartottak olyan hosszú szünetet mint, mi, így már hat fordulót teljesítettek. A Torpan Pojat csapata veretlenül vezeti a tabellát, míg őket 5/1-es mutatóval a Tapiolan Honka követi. Két légiós engedélyezett a finn élvonalban, ezt az opciót az élcsapatok jellemzően két amerikai játékosra használják fel. Sok lehetőséget kapnak a fiatalok is, a listavezetőnél és az üldözőjénél is találunk 2006-os, sőt 2008-as játékost is a keretben. A veretlen Torpan Pojat és a tabellán jelenleg 3/3-as mutatóval ötödik Peli-Karhut ad két-két játékost a vasárnapi Eb-selejtezős meccskeretbe. A hazaiak csütörtökön Bulgáriában 8-10 percet kaptak, a csapatot első sorban az Európa Kupás rutinosabb játékosok húzzák.

Ahogy arról beszámoltunk, a finnek is győzelemmel kezdték az Eb-selejtezőt. Csütörtökön 75-65-re nyertek Bulgáriában. Awak Kuier 27 pont, 11 lepattanós dupla-duplát jegyzett. Lotta-Maj Lahtinen 11 ponttal, 9 lepattanóval és 4 gólpasszal zárt. Szoros első félidő után darálták be a bolgárokat. A szakvezetőjük is kiemelte, hogy hittek a rendszerükben és bíztak abban, hogy az elején nagy energiákat mozgósító riválisuk ellen a fizikális fölényük kidomborodik. Végül 46-29-re nyerték a lepattanócsatát. A találkozó elején sok volt az eladott labdájuk, miközben mindössze két szerzett labdájuk lett. Nem tudtak futni, nem jöttek a könnyű pontok, eközben a távoli dobásaik sem ültek. A második félidőre ezek mind-mind összeálltak. A csütörtöki mérkőzéshez képest egy változás lesz a keretben, Elina Aarnisalót Veera Pirttinen váltja.

A 194 cm magas Awak Kuierről sok szó esett, tavaly 12.4 pont és 5.1 lepattanó volt az átlaga az Európa Kupában, amikor a Velencével az elődöntőig meneteltek. Idén 15.7 pont és 6 lepattanó az átlaga az első hetek után. Az olasz bajnokságot a Velence veretlenül vezeti a két Euroligás, a Schio és a Bologna előtt.  Kuier négy bajnokin játszott és ezekről 12.7 pont az átlaga. A másik alapembere ennek a gárdának Lotta-Maj Lahtinen, aki az Universiadén is a csapat motorja volt. Bulgáriában sokoldalú játékot mutatott a 11 pontjával, 9 lepattanójával és 4 gólpasszával. A spanyol élvonalban – az Európa Kupában is érdekelt – Cadi La Seu játékosa, a bajnokságban 6 pont, 2.8 lepattanó és 1.7 gólpassz az átlaga. A csapatkapitány pedig a német Keltern gárdájával szintén Európa Kupázó 180 cm magas 27 éves Elina Koskimies.

Egy feltörekvő és komoly csapatról van szó. Az sem lenne meglepetés, látva, hogy mennyi nehézség hátráltatja Szlovéniát, hogy akár már 2025-ben Európa-bajnoki résztvevők legyenek. Ha az még nem is sikerül, az biztos, hogy a következő 5-8 évben Finnországról sokat hallunk majd.

Hirdetés