Hirdetés
Európa

Bemutatkoznak a 2021-es Európa-bajnokság csapatai: B-csoport:

:

Hirdetés

Csütörtökön elrajtol a 2021-es női kosárlabda Európa-bajnokság. A torna felvezetéseként cikksorozatban mutatjuk be a résztvevő csapatokat. A második részben a B-csoporttal ismerkedhetünk meg, ahol Szerbia, Olaszország, Montenegró és Görögország szerepel.

Ha az A-csoportban szereplő spanyolok kapcsán azt írtuk, hogy abban az esetben, ha 2020-ban bármilyen formában megrendezik az olimpiát, akkor most biztosan más kerettel szerepelnének, akkor ez a szerbekre hatványozottan igaz. A Sonja Vasic, Jelena Brooks, Dajana Butulija – nevével fémjelzett generáció jó eséllyel utolsó válogatott nyarát tölti együtt. A tervek szerint már tavaly lezárult volna egy korszak, így azonban még egy Eb-t bevállaltak. Tekintve, hogy ez a generáció 2013 óta három alkalommal jutott négy közé, egyszer aranyat is nyertek a kontinenstornákon, így természetesen ezúttal sem lehet lebecsülni a csapatukat. Az már kérdés, hogy a másik három olimpiai résztvevővel (Spanyolország, Franciaország, Belgium) ellentétben szűkösebb a keretük és érdekes lesz figyelni, hogy miként osztják el az erőforrásaikat.

Fotó: FIBA.Basketball

A szerbek kapcsán továbbra is azt lehet kiemelni, amit a korábbi világversenyek előtt is megtettünk. Nagy hátrányán számukra, hogy a 14 fős keretük hét nemzet 10 csapatából áll össze. Teljesen eltérő edzésmunkából, terhelésből érkeznek a játékosok. A franciaországi különítmény például a bajnokságot lezáró Final Four után gyakorlatilag azonnal edzésbe állt. Rettenetesen nehéz ebből egy szintre hozni a csapatot. Ugyanakkor a szerb gárda összeszokottsága, kiemelkedő versenyzői adottságai és az, ahogy  irigylésre méltó módon küzdenek a játékosok egymásért, ellensúlyozza ezt. A nagyfokú magyar kötődés miatt biztosan sokan szurkolnak a csapatuknak hazánkból is. Ebből a csoportból kulcsfontosságú lenne Marina Maljkovic tanítványainak egyenes ágon a nyolc közé jutni, amivel egy mérkőzést spórolnának maguknak. A honosított posztot Yvonne Anderson tölti be, aki a Reyer Veneziával hatalmas tavaszt produkált, az Európa Kupa döntőjében lenyűgözően játszott és ha ezt a pluszt bele tudja tenni a közösbe, akkor Danielle Page-hez hasonlóan sajátosan egészítheti ki ezt a remek közösséget.

Fotó: FIBA.Basketball

Olaszország esélyei szintén megjósolhatatlanok. A Covid előtti utolsó két évben a fiataljaik uralták a korosztályos Európa-bajnokságokat, három aranyat nyertek, a klubcsapataik közül a Famila Schio és a Reyer Venezia kitartóan állja a sarat a nemzetközi kupasorozatokban, de a felnőtt válogatottjuk keveset mutatott. Giorgia Sottana és a vele felnövő generáció úgy fejezte be válogatottbeli pályafutását, hogy egyetlen nagy eredményt sem tudott felmutatni. Könnyen lehet, hogy a Fenerbahcénál háttérbe szoruló és emiatt hazaigazoló Cecilia Zandalasini is hasonló sorsa jut. Ugyanakkor az olaszok klasszikus időzített bombának számítanak, hiszen az egyéni képességek alapján egyértelműen az elithez tartoznak. Nagy fegyvertény számukra, hogy a 14 fős keretükből kilencen a Reyer Venezia és a Famila Schio játékosai. Ez segít az egység kialakításában és nemzetközi rutint is ad. Ráadásul játszó játékosaik vannak, akik nem csak kiegészítő emberek.

Fotó: FIBA.Basketball

Montenegró két éve Jelena Dubljevic nélkül, de akkor honosított poszton extrának számító Glory Johnson segítségével 12. helyet szerzett, ami nagyjából a maximum volt a csapatuktól. Ezúttal a honosított center Markeisha Gatling lesz, akit majd az Orenburgnál láthatunk a következő szezonban. Visszatér Jelena Dubljevic, illetve a rutinosak közül még Jovana Pasic, Snezana Aleksic és Milica Jovanovic is rendelkezésre áll. Mellettük viszont arányaiban egy fiatalabb társaság sorakozik fel, melynek döntő többsége Montenegróban szerepel és nemzetközi rutinja is minimális. Minden az előbbiekben kiemelt négyesen múlik. A papírforma szerint a görögökkel vívhatnak ki-ki meccset a 12-be jutásért. Ha ez 2019 után ismét sikerülne nekik, maximálisan elégedettek lehetnének Montenegróban.

Fotó: FIBA.Basketball

Görögország jól ismert olvasóinknak is, mivel május végén találkoztunk velük felkészülési mérkőzéseken Athénban. Görögország a 2017-es kontinenstornán negyedik lett, majd a 2018-as világbajnokságon is részt tudott venni. A legutóbbi Eb-ről azonban lemaradt és ez lezárt egy korszakot. Több meghatározó egyéniség, így Stella Kaltsidou és Evina Maltsi számára is az jelentette a búcsút. A görögök nagy hajrával jutottak ki és ennek jelentőségét abban fogták meg, hogy az új generációt is el tudták vinni nemzetközi porodra. A jelenlegi görög válogatott legismertebb tagjai Artemis Spanou és a Salamancától szerződést kapó Maria Fasoula. Nagy csapás számukra, hogy  súlyos térdsérülés miatt a szintén Spanyolországban légióskodó Eleanna Christinaki nem állhat a csapat rendelkezésére. Ott lesz viszont korelnökként Katerina Sotiriou, akit Cegléden láthattunk. Nehéz elhelyezni ebben a mezőnyben Görögországot, de esetükben is igaz, mint Montenegróra, hogy akár egy győzelemmel a 12 közé juthatnak.

Hirdetés