Hirdetés
Európa

Bemutatkoznak a 2021-es Európa-bajnokság csapatai: D-csoport:

:

Hirdetés

Csütörtökön elrajtol a 2021-es női kosárlabda Európa-bajnokság. A torna felvezetéseként cikksorozatban mutatjuk be a résztvevő csapatokat. A negyedik részben a D-csoporttal ismerkedhetünk meg, ahol Franciaország, Oroszország, Csehország és Horvátország szerepel.

Franciaország társházigazdaként és legnagyobb favoritként készül az Európa-bajnokságra. Amíg a spanyol csapat Covid-helyzettel (Alba Torrens és Tamara Abalde kiválása) és a 2019-es aranyérmes gárdához képest Laura Nicholls, Marta Xargay és Anna Cruz visszavonulásával küzd, addig a francia gárda összességében zökkenőmentesen vészelte át az elmúlt két évet. A legnagyobb változás, hogy Bria Hartley tavaly súlyos térdsérülést szenvedett és helyére a Sopron Basket klasszisa Gabby Williams került a honosított pozícióba. Nem volt erős klubszezonja a francia női kosárlabdának, ráadásul a jegyzett bajnokságok közül az egyedüli lett, amit rövidíteni kellett. Ez ugyanakkor nem csökkenti a válogatott körüli elvárásokat. A nemzetközi szövetség erőssorrendje amolyan “most vagy soha” helyzetben kezeli a csapatukat. Ez olyan szempontból találó, hogy rengeteg opciót kínál és mély a keretük, mely kiválóan vegyíti a generációkat. Az 1987-89-es születésűeket és a 1997-98-asokat is megtaláljuk. A 12 fős keretből ráadásul nyolc játékost a nagy négyes, tehát a Bourges, a Lyon, a Lattes Montpellier és a Basket Landes ad. Összeszokott alapcsapat, melyhez a kiváló olaszországi teljesítménye után a center Sandrine Gruda extrát hoz és ugyanezt megteheti Gabby Williams is.

Két éve az oroszok nem gondolták volna, hogy még az olimpiai selejtezőig sem jutnak el. Akkor elmaradt az az áttörés, amit a Maria Vadeeva és Raisa Musina nevével fémjelzett – utánpótlás téren egyébként sikeres – generációtól várni lehetett. Túlzás lenne azt mondani, hogy a selejtezőben egészen más arcukat mutatták volna. Pedig a kisebb klubok nyomására Olaf Lange helyett Alexander Kovalev vette át a szakmai munka irányítását és kinevezését azzal indokolták, hogy az utánpótlásban is jól menedzselte a mostani generációt. Jobban ismeri az orosz viszonyokat. Hatan érkeztek a 1997-99-es születésűek korcsoportjából. Nagy változás a korábbiakhoz képest, hogy nincs honosítottjuk és igencsak kinyílt a keret. A Jekatyerinburg, Kurszk, Orenburg trión kívül hat klubtól hívtak be játékosokat. Ez azt jelenti, hogy lehet: kevésbé ismertek a nevek, de akikkel érkeztek, azok mind játszó játékosok. Magas posztokon még mindig bombaerősek és egy orosz válogatottat akkor sem szabad lebecsülni, ha a korábbi dominanciájuk már csak a történelem egy darabja.

Horvátország egyik nagy visszatérője a tornának. Korábbi összeállításunkban kiemeltük, hogy Ivana Tikvić és Ana-Marija Begić voltak ott a 2015-ös Európa-bajnokságon a keretükből. A többiek mind újoncok. Nagy hiányzó az USK Praha centere Marija Režan, aki már a selejtezőben is mindössze egy meccsen tudta segíteni a csapatot. Fiatal és ambíciózus alakulatuk van, melynek egyértelmű vezére Ivana Dojkic. Egy játékos kivételével mindenki légióskodik. Dojkic mellett Ana-Marija Begic játszott még az Euroligában, mellettük a selejtezőben 17.3 pontos átlaggal Iva Slonjšak és a 9 pontot jegyző Ivana Tikvić voltak a legeredményesebbek. Az előbbiek mellett Mašić, Periša, Cvitković és Miletić négyese alkotta az alapcsapatot. Bár a francia-orosz duó nagy falat lehet, Csehország legyőzésével bejuthat a 12-be a horvát válogatott. Ahogy sokszor leírtuk, onnan mindössze két siker kell a VB-selejtezőhöz.

A végére maradt Csehország, akiknél az USK Praha öt játékosa mellett a Girona centerét Julia Reisingerovát kell figyelni. Jó selejtezőt tudhatnak maguk mögött a csehek, de nagy lépéshátrány, hogy a prágai különítménynek a Covid miatt tavaly március óta mindössze hat nemzetközi meccse volt. A selejtezők alatt 16.2 ponttal Katerina Elhotova lett a legeredményesebb. Őt követte Julia Reisingerova 12.7 pontos és Alena Hanusova 10.5 pontos átlaggal. 2019-ben a cseheknek egy győzelem nem volt elég a továbbjutáshoz a csoportból. Stefan Svitek együttesének ezúttal a legjobb forgatókönyv az lenne, ha Franciaország, illetve Oroszország ellépne és a vasárnapi utolsó mérkőzés a horvátok ellen döntene a harmadik továbbjutó pozícióról. Nagy hátrány, hogy Reisingerovát és a prágaiakat leszámítva nincsen Euroligás emberük. Ugyanakkor előremutató, hogy hat 23 éves vagy annál fiatalabb játékos szerepel és ez már egyértelműen a következő évek alapjait is biztosítja.

Hirdetés