Hirdetés
3x3

Bemutatkoznak a 3×3-as Európa-bajnokság csapatai: “B” és “D” csoport:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Pénteken kezdődik Párizsban a 3×3-as Európa-bajnokság. Cikksorozatban mutatjuk be a torna csapatait. A második részben a “B” és “D” csoporttal ismerkedhetünk meg.

A B-csoportot Oroszország, Ukrajna és Nagy-Britannia alkotja. Az élre az olimpiai ezüstérmes orosz gárda kívánkozik. Hárman visszatérnek a tokiói csapatból, Yulia Kozik, Evgeniia Frolkina és Olga Frolkina. Anastasiia Logunova helyét pedig Alexandra Stolyar veszi át. Ő is rendkívül rutinos 3×3-as játékos. Oroszország miden versenyen éremesélyes. Az olimpiára nagyon összeszedték magukat, annak ellenére, hogy igazi tétmeccset előtte utoljára 2019-ben játszottak. Tokióban kereken hatos átlaggal Olga Frolkina volt a második legeredményesebb játékos. Az öt legjobb dobószázalék között is két orosz tűnt fel, Olga Frolkina és Yulia Kozik. Ők osztották ki a legtöbb gólpasszt és a legkevesebb pontot kapták az olimpiai tornán.

Nagy-Britannia színeiben Cheridene Green-t, a DVTK légiósát is figyelhetjük. A britek nagyon erős és rutinos csapattal voltak a konstancai selejtezőn. Egyet cseréltek, a hazánkban szintén megforduló Chantelle Handy helyét vette át Green. Ez egyben azt is jelenti, hogy a legnagyobb név Temi Fagbenle is itt lesz Párizsban. Nagyon jó szerkezetű, extra csapat. Ha komolyan gondolják ezt az olimpiai ciklust, akkor ebben a felállásban már egy kicsit összeszokottabban a következő évek világversenyein végig ott lehetnek. Ehhez a fejlődéshez hozzájárulhat, hogy a 2022-es Nemzetközösségi Játékok programjába is felvételt nyer a 3×3.

A csoportot Ukrajna teszi teljessé. A grazi csapatukhoz képest egyet cseréltek. Egykoron meghatározó válogatottnak számítottak és a rutin most is ott van, hiszen a 2017-2018-as sikercsapataikból Ganna Rulyova és Аnna Olkhovyk visszatér még erre az Eb-re is. Ukrajna számtalan versenyt rendez. Nehéz ezek színvonalát megítélni, de az biztos, hogy játékból jönnek. A hazai események egyik legjobbja volt az utóbbi időben Miriam Uro-Nilie, míg Nataliia Tsiubyk személyében láthatjuk a feltörekvő generációjuk képviselőjét. Egy-egy meccsen bárkire veszélyesek lehetnek, de nehéz ebben a csoportban maradandót alkotni.

A D-csoportban Spanyolországot tekinthetjük a kiemelt gárdának. Aitana Cuevas, Sandra Ygueravide, Marta Canella és Vega Gimeno összeállításban szerepelnek. Akik szeretik a 3×3-at, azoknak sokat hozzátenni nem kell. A mieink mellett a másik nagy hiányzója az olimpiai tornának ez a spanyol csapat volt. Évek óta minden nagy eseményen keményen küzdenek. Némileg váratlanul a csalódottságuk ellenére bevállalták a Women’s Series-t a nyáron. Klaipeda, Konstanca és Montreal is szerepelt a programjukban. Franciaország és Oroszország mellett a spanyolok is az a kategória, akik bármikor odaérhetnek egy nagy eredményre.

Hollandiával az olimpiai selejtezők alatt végig találkoztunk. Noortje Driessen maradt egyedüliként abból a csapatból. A másik három játékos, aki bekerült, szintén stabil 3×3-as. Az egykoron a ZTE-ben szereplő Janis Ndiba a konstancai tornán tért vissza az ilyen szintű 3×3-hoz. Natalie van den Adel az alapítok között van a csapatukban, míg Esther Fokke az erősebb utánpótlás évek után 2019-ben kapta meg a lehetőséget a holland szövetség által támogatott játékosok között. Nagyon kemény, az ellenfeleket kizökkenteni képes stílust visznek, amit sokan nem szeretnek, de kétségtelen, hogy eredményes. Erre ez a négyes is alapozhat.

A britek mellett Litvánia az idei nyár másik nagy érkezője. Amíg a briteknél Temi Fagbenle, addig a litvánoknál Kamile Nacickaite adta a nevét ehhez a projekthez. Mivel sok üres időpont volt, Women’s Series rendezésre is lecsaptak és szeretnének versenyben lenni a 2024-es párizsi olimpiáért. Nacickaite mellett a 1998-2000-es generációjukból kerültek be játékosok. Lesz egy klasszikus centerük és mindenki legalább 180 cm magas. Nagy kérdés, hogy mire lehet számítani tőlük.

A csapatbemutató első része: 

Bemutatkoznak a 3×3-as Európa-bajnokság csapatai: “A” és “C” csoport

Hirdetés