Hirdetés
Európa

Bemutatkoznak a Sopron Basket Euroliga ellenfelei: Arka Gdynia:

:

Fotó: basketligakobiet.pl

Hirdetés

Október 6-án megkezdődik a női kosárlabda Euroliga 2021/2022-es kiírásának alapszakasza. A magyar csapatok riválisait cikksorozatban mutatjuk be. A Sopron Basket a B-csoportban szerepel, ahol a második riválisa az Arka Gdynia lesz.

Az Arka Gdynia lengyel bajnokként és kupagyőztesként zárta a 2020/2021-es évadot. Ennek megfelelően nem volt kérdés a helyük az Euroliga főtábláján. A 2019-es nagy nemzetközi visszatérésük óta két Euroliga szezont teljesítettek. Az elsőt a Covid miatt nem érdemes különösebben elemezni, bár akkor éppen a Sopron csoportjában szerepeltek. Az elmúlt évadban pedig bekerültek a halálcsoportba a Fenerbahce, a Lyon és az USK Praha mellé. Itt ugyan mindegyik rivális ellen tudtak erőt mutatni a buborékos tornákon, reális továbbjutási esélyekkel nem számolhattak.

A lengyel bajnok keretét nézve hat távozóról és hat érkezőről számolhatunk be. A legnagyobb változás, hogy a szlovák irányító Barbora Balintova az USK Prahához szerződött. Balintova a motorja, a szíve-lelke volt ennek a csapatnak három szezonon keresztül. Nehéz lesz a pótlása emberi oldalról. Ezt a szerepet Alice Kunek veheti át, aki már az elmúlt évad bajnoki döntőjének MVP-je volt. Balintova mellett távozott a német 3×3-as válogatottból jól ismert center Sonja Greinacher, a veterán görög klasszis Artemis Spanou, illetve Laura Miskiniene, Amalia Rembiszewska és Aldona Morawiec.

Alice Kunek mellett Marissa Kastanek, Angelika Slamova és Kamila Borkowska maradt az elmúlt évad alapcsapatából. Kunek, Kastanek és Borkowska a lengyel Szuperkupán is kezdő volt a héten. Angelika Slamova viszont sérülésből tér vissza, ő még a rehabilitációját tölti. Az előbb említett szuperkupa mérkőzésen 77-72-re kikaptak a CCC Polkowicétől és akkor Kunek az előbb említett vezér-szerepet felvállalta egy 19 pontos teljesítménnyel.

Az új érkezők névsorát Morgan Bertsch, Megan Gustafson, Klara Lundquist, Ana-Marija Begić, Agata Dobrowolska és Romane Bernies alkotja. Megan Gustafson a Csatában kezdte európai karrierjét. Tavaly a Gorzow játékosa volt és ezúttal Lengyelországon belül lépett feljebb. A debütálása jól sikerült, mert a Szuperkupán ponterős játékkal segítette csapatát. A külső sorba két európai erősítést hoztak Klara Lundquist és Romane Bernies személyében. Érdekes lesz figyelni, hogy az Euroligához szükséges ponterőt mennyire tudják hozni. Magas poszton két 190 cm magas játékos, a horvát válogatott Ana-Marija Begić és a Lublin-tól igazolt amerikai Morgan Bertsch teszi teljessé a keretet.

Rutinos játékosok érkeztek Gdyniába. Gunders Vetra maradt a vezetőedző és a személye garancia a minőségi munkára. Ugyanakkor nagy kérdés, hogy lesz-e olyan játékos, aki hosszú távon Barbora Balintova vezér-szerepét átveszi és a sok új érkezőből mennyire formálható ütőképes gárda már a szezon első felére.

Hirdetés