Hirdetés
Európa

Bemutatkoznak a Sopron Basket Euroliga ellenfelei: Basket Landes:

:

Fotó: Basket Landes / Facebook

Hirdetés

Október 6-án megkezdődik a női kosárlabda Euroliga 2021/2022-es kiírásának alapszakasza. A magyar csapatok riválisait cikksorozatban mutatjuk be. A Sopron Basket a B-csoportban szerepel, ahol a hetedik riválisa a Basket Landes lesz.

A Basket Landes az elmúlt évadban elnyerte a francia bajnoki címet, illetve sikeresen megtartotta az Euroligában való szereplés jogát is. A francia klub több, mint jól szerepelt a tavalyi európai rangsorban, így két egymást követő szezonban is a legmagasabb szinten képviselhetik magukat. A nyár folyamán a FIBA nyilvánosságra hozta a 2021/2022 -es szezonra benevezett csapatok listáját, mely során az együttes a Sopron Basket-tel került egy csoportba. Ám ez nem az egyetlen kapcsolat a két fél között.

A Basket Landes távozói közül két játékost is a Sopron Basket-nek sikerült megszereznie. Nevena Jovanovic – aki jelenlegi csapattársával, Jelena Brooks-sal a nyári Európa Bajnokság bajnokai illetve az Olimpia negyedik helyezettjei lettek – és Aby Gaye – aki a francia bajnokság egyik meghatározó center játékosa volt – számottevően fogják segíteni a soproni együttes Euroligás szereplését. Ugyanígy a távozók közé sorolható még Ana Suarez és Katherine Plouffe, illetve a kanadai válogatott és olimpikon Miranda Ayim is visszavonult a Basket Landes-nál töltött évei után.

Nagy fegyvertény a Basket Landes számára azonban, hogy a tavalyi szezonhoz képest nem történt edzőváltás – sőt, a szakember egészen 2025-ig írt alá – tehát továbbra is Julie Barennes vezetőedző menedzseli a csapatot. A keretet nézve a tapasztalt francia mag is megmaradt, Dumerc, Paget, Turcinovic és Chéry személyében, amely szintén nagy előny az együttesnek.

A maradók mellet azonban egész sok az érkező. A francia klub idén leszerződte másodosztályból a fiatal válogatott tehetséget Sara Roumy-t, aki az U19-es debreceni világbajnokság csapatának is tagja volt, meccsenként 10.2 pontot és 2.4 lepattanót átlagolt. Mellé érkezik a svéd Regan Magarity, kosárlabda ösztöndíjas diplomázó a Virginia Tech Egyetemről (Egyesült Államok), aki konferenciája második legtöbb dupla-dupláját érte el. Viszonylag fiatalként kerül a francia együttes névsorába Marine Fauthoux is, aki Franciaországot képviselte a FIBA ​​női EuroBasket 2019 versenyen, illetve a nigériai Ijeoma Ajemba.

A WNBA-ben, illetve a riói Olimpián is szereplő Clarissa nos Santos is a Basket Landes-nál folytatja európai karrierjét. Az előszezonban már láthattuk, hogy képességei vitathatatlanok. A tavalyi szezon során az Izmit Belediyespor (Törökország) csapatát erősítette, ahol 16.3 pontot és 12.3 lepattanót átlagolt. Ugyanúgy center poszton érkezik a francia csapathoz egy másik WNBA-s tapasztalattal rendelkező játékos, az ausztrál válogatott Marianna Tolo, aki pedig a Los Angeles Sparks tagjaként ismeretes.

A Sopron Basket csapatához hasonlóan a Basket Landes számára is szeptember végén kezdődött meg a 2021/ 2022-es szezon, hasonló nehézségekkel. Mind a két csapat számos sérüléssel szenved, illetve játékosaik WNBA-s kötelezettségei is hátráltatják a munkálatokat. Ezzel együtt, rengeteget jelent egy csapat számára az első forduló. A soproniak magabiztos győzelmet arattak a Vasas Akadémia otthonában, a Basket Landes viszont 69-79-re maradt alul a francia kupagyőztes Lattes Montpiller ellen. A két ország bajnokságát tekintve ki szabad jelenteni, hogy míg a Sopron abszolút bajnokesélyes, addig a Basket Landes számára az idei évad közel sem lesz ennyire egyszerű. Ha pedig a két csapat közötti találkozókat vesszük alapul, a soproniak felé billen a mérleg, ennek ellenére egy jó szerkezű csapattal rendelkezik a Basket Landes, megszokott szakvezetéssel, így idén veszélyes ellenfélnek bizonyulhatnak.

Hirdetés