Hirdetés
Európa

Bemutatkoznak a Sopron Basket Euroliga ellenfelei: Famila Schio:

:

Fotó: legabasketfemminile.it

Hirdetés

Október 6-án megkezdődik a női kosárlabda Euroliga 2021/2022-es kiírásának alapszakasza. A magyar csapatok riválisait cikksorozatban mutatjuk be. A Sopron Basket a B-csoportban szerepel, ahol a harmadik riválisa a Famila Schio lesz.

A Famila Schio az elmúlt évadban megnyerte az Olasz Kupát, de ezen felül sok sikerélményük nem volt. Az Euroligában hiába rendeztek csoportkörös buborékot, minimális különbséggel lemaradtak a továbbjutásról. A bajnokságban pedig elveszítették a bajnoki döntőt. Az Európa Kupa fináléjáig menetelő Reyer Venezia tavaszra szépen összeállt és a döntőben több erőt tudtak mozgósítani. Az elveszített bajnoki finálé miatt kényszerültek selejtezőre az Euroligában.

A májusi bajnoki döntővel lezárult egy korszak a nagy múltú olasz gárdánál. Ha őszinték akarunk lenni, akkor ez a tavaszi meccseiken már nagyon benne volt a levegőben. Pierre Vincent vezetőedző távozott és visszatért Franciaországba, ahol a Lyon irányítását vette át. A helyét a számtalan Euroliga csapatnál megforduló jól ismert görög szakember George Dikeoulakos kapta meg. A rutin tehát továbbra is adott a kispadon.

A keretet nézve az olasz mag (De Pretto, Crippa, Andre, Dotto, Keys, Sottana) maradt, ahogy Sandrine Gruda és Kim Mestdagh is. Nagy fegyvertény a Schio számára, hogy viszonylag stabil alapcsapatot tudnak menedzselni. Lényegesen tervezhetőbb így a munka és ez még akkor is, ha az olasz sor teljesítménye az elmúlt években talán hullámzóbb volt, mint amit a klub és a szurkolók vártak.

A WNBA után a Schio-nál kezdi európai karrierjét az idei draft 1/1-ese Charli Collier. Az előszezonban még nem láthattuk és újonc amerikai játékosnak mindig idő kell a beilleszkedésre. A képességei elvitathatatlanok. Igaz, a nyári dallasi WNBA-s számai elmaradtak a várakozásoktól. Végül 28 meccsen 12.3 perc alatt 3.4 pontot és 3.6 lepattanót átlagolt. Az előszezont és az Euroliga selejtezőt Gruda és Mestdagh mellett két légióssal csinálták végig. A lettek WNBA-s lehetőséget is kapó játékosa Kitija Laksa és az egykoron Győrben megforduló litván center Monica Grigalauskyte erősítette és erősíti jelenleg is a csapatukat.

A Schiónak kiemelkedően sikerültek az elmúlt hetek. A hazai rendezésű Euroliga selejtezőn a Bourges-t és a Valenciát verték. Megnyerték az Olasz Szuperkupát is. Az elődöntőben a Ragusát győzték le, a döntőben Laksa triplájával a Reyer Veneziát. Rengeteget jelenthet a csapatuknak az első fordulókban, hogy hamar össze kellett állni és az új évadban már most sok nagy ritmusú meccs van a hátuk mögött. Egy rutinos csapat rutinos edzővel, melynek ha kijön a lépés, megélheti a tavaszt a nemzetközi kupában. Akár Euroliga negyeddöntővel, akár egy eredményes Európa Kupás folytatással.

Hirdetés