Hirdetés
Európa

Bemutatkoznak a Sopron Basket Euroliga riválisai: Arka Gdynia:

:

Hirdetés

Október 16-án megkezdődik a női kosárlabda Euroliga 2019/2020-as szezonjában a csoportkör. Mint minden évben, ezúttal is cikksorozatban mutatjuk be a Sopron Basket ellenfeleit. Abban a sorrendben haladunk, ahogy majd a sorsolás szerint a riválisok követik egymást. Az ötödik részben az Arka Gdynia csapatával ismerkedhetünk meg.

Az Arka Gdynia lengyel bajnoki bronzérmesként, a selejtezőből érkezve csatlakozik a B-csoporthoz. A török Botas gárdáját búcsúztatták a főtábláért zajló küzdelemben két magabiztos sikerrel, 172-147-es összesítéssel. A klub a 2011/2012-es szezon után tér vissza a legrangosabb európai kupasorozatba. A Lotos Gdynia név a 2000-es évek első felében sokat jelentett az európai női kosárlabdában. Az azóta tragikusan fiatalon szívrohamban elhunyt Margo Dydek vezetésével két Euroliga döntőt vívtak. Összesen 11 alkalommal nyertek bajnokságot és nyolcszor kupát.

A gazdasági mozgásterük beszűkülésével jelentősen visszavettek a célokból a nagy múltú lengyel klubnál, de az utóbbi években mindent megtettek, hogy újra egyre versenyképesebbek legyenek. Ennek a folyamatnak a  csúcspontja volt a tavaszi bronzérmük. Az Euroliga selejtezőjébe úgy kerültek, hogy a bajnok CCC Polkowice és a döntő másik résztvevője az Enea Gorzow sem vállalta a megmérettetést. A Gdynia vezetése már májusban jelezte, hogy hajlandóak megteremteni az induláshoz szükséges feltételeket. A selejtezőben mutatott teljesítményük pedig azt bizonyítja, hogy a csapat játékereje is adott a helytálláshoz.

A Gdynia lényegében azt lépte meg, amit ebben a helyzetben minden klub megtett volna. Igyekeztek a tavalyi bronzérmes gárda magját megtartani. Az összeszokottság ugyanis sokat érhet az Euroligával jelentősen megnövekvő terhelés közepette. Komoly fegyvertény tehát számukra, hogy Barbora Bálintová, Rebecca Allen, a német center Sonja Greinacher, illetve a hazai magból Aldona Morawiec és Kamila Podgórna maradt. Különösen a szlovák válogatott kezdő irányítója Bálintová és az ausztrál nemzeti csapat klasszisa Allen motorja volt a nagy menetelésnek és ők egyértelműen Euroliga szintű húzóemberek.

Érkezett Bálintová mellé még egy meghatározó szlovák játékos Angelika Slamova. Az Euroliga selejtezője és az első lengyel bajnoki fordulók pedig azt is megmutatták, hogy a további új szerzemények – Maryia Papova és Marissa Kastanek – támadásban sokat hozhatnak. A csapat vezetőedzője Gundars Vetra, aki a CSZKA Moszkva, az UMMC Jekatyerinburg és a Dinamo Kurszk vezetőedzője is volt korábban. A lett szakembernek komoly múltja van a sorozatban, a csapat felkészítésével egészen biztosan nem lesz probláma. Ugyanakkor így is rengeteg a kérdőjel. Leginkább az, hogy ami tavaly Európa Kupa nélkül egy lengyel bajnoki bronzéremre volt elég játékerőben, az most egy Euroliga terheléssel kiegészítve mit hozhat.

Hirdetés