Hirdetés
Európa

Bemutatkoznak a Sopron Basket Euroliga riválisai: Dinamo Kurszk:

:

Hirdetés

Október 16-án megkezdődik a női kosárlabda Euroliga 2019/2020-as szezonjában a csoportkör. Mint minden évben, ezúttal is cikksorozatban mutatjuk be a Sopron Basket ellenfeleit. Abban a sorrendben haladunk, ahogy majd a sorsolás szerint a riválisok követik egymást. A hatodik részben a Dinamo Kurszk csapatával ismerkedhetünk meg.

A csapatbemutató azon részéhez érkeztünk, ahol talán a közönség számára a legismertebb rivális nyári változásait foglalhatjuk össze. A Dinamo Kurszk az elmúlt három évben ott volt a Final Four-ban és három érmet nyert. A 2017-es sikerük után az első soproni rendezésnél bronz, a másodiknál pedig ezüstéremmel zártak. Az áprilisi soproni Euroliga fináléval azonban véget ért egy korszak és ez legkevésbé Breanna Stewart sajnálatos sérülésének tudható be. Békésen, de valahol már várható módon elváltak a spanyol válogatottal is remeklő Lucas Mondelo és a klub útjai. A stáb mellett pedig a légiósok is kicserélődtek.

A helyi sajtóban már a hivatalos bejelentés előtt viszonylag hamar nyilvánosságot láttak nyár elején az erre a szezonra vonatkozó terveik. A vezetőedzői posztot Roberto Iniguez kapta meg, akinek a személye különösen érdekessé teszi majd az orosz sztárcsapat elleni idei mérkőzéseket. A kiváló spanyol szakember Oroszországban eddig az Orengburgnál dolgozott és ott a soproni időszakhoz hasonlóan szintén Euroliga döntőbe vezette a csapatot. Tekintve, hogy akkor már az orenburgiak messze nem dolgoztak olyan lehetőségek mellett, mint a Jekatyerinburg és a Kurszk, ez kifejezetten nagy tett volt. Az pedig, hogy Isztambulban egylabdás végjátékot alakítottak ki a Jekatyerinburggal, önmgaáért beszél. Emiatt igen nagy tisztelet övezi a spanyol szakembert.

A Kurszk idei keretét nézve az Európa-bajnok spanyol válogatott két klasszisa Marta Xargay és az MVP Astou Ndour lehetnek a nyáron elkezdődött építkezésnek az alapjai. Ismét együtt dolgozik Roberto Iniguez DeWanna Bonner-rel, aki az Orenburg Euroliga döntős menetelése során a spanyol szakember legtöbbet foglalkoztatott játékosa volt. Felejthető WNBA szezon után van az amerikai klasszis. Érdekes lesz figyelni, hogy négy évvel később egy másik közegben is ugyanúgy lubickolni fog-e az iniguez-i rendszerben Bonner, mint tette az előbb bemutatott menetelésüknél.

A Jekatyerinburgtól távozó Nika Baric-ra is lecsapott a Kurszk. A szlovén egy olyan mentalitású irányító, akivel Iniguez megtalálhatja a közös hangot. Epiphanny Prince pedig immár 7. évét kezdi a klubnál, neki a személyisége a fontos és amolyan összetartó szerepe van a légiósok és a hazaiak között. Ismét sérüléssel bajlódott szezon elején, de az Orenburg elleni 17 pontja is mutatja, hogy nehéz helyzetben lehet rá számítani.

A Kurszk esetében továbbra is az orosz mag a kérdés, amely talán a legszűkösebb a három élcsapatot nézve. Úgy pontosabb a megfogalmazás, hogy a legkevesebbet mutatta. Ott van egy rutinosabb sor, melyet Natalia Zhedik, Tatiana Vidmer, Elena Kirillova és Natalia Anoikina alkot, illetve a felkészülési meccseken Anna Pachurinától jött extra. Ugyanakkor, hogy ők mennyire tudják tehermentesíteni a légiós sztárokat, nagy kérdés. Ez már tavaly is az volt, tehát nem újdonság. Az eddigi mérkőzéseket figyelve szembetűnő, hogy Tatiana Vidmer az új társak mellett mennyire eredményesen játszik és úgy tűnik, hogy Elena Kirillova is új impulzusokat kapott.

Hirdetés