Hirdetés
Európa

Bemutatkoznak a Sopron Basket Euroliga riválisai: Lattes Montpellier:

:

Hirdetés

Október 16-án megkezdődik a női kosárlabda Euroliga 2019/2020-as szezonjában a csoportkör. Mint minden évben, ezúttal is cikksorozatban mutatjuk be a Sopron Basket ellenfeleit. Abban a sorrendben haladunk, ahogy majd a sorsolás szerint a riválisok követik egymást. Az első részben a Lattes Montpellier alakulatával ismerkedhetünk meg.

A Lattes Montpellier két nagyon értékes ezüstérem után tér vissza az Euroligába. Az elmúlt szezonban ugyanis a francia bajnoki élvonalban és az Európa Kupában is a második helyen zártak. Nagy változásokra volt azonban szükség, hogy a klub ennyire sikeres évet tudhasson maga mögött. Előbb 2017 nyáran Franck Manna személyében új elnök érkezett, majd 2018 telén a sportigazgató az egykori válogatott irányító Edwige Lawson-Wade lett. A megújulást pedig 2018 tavaszán egy arculati átalakulás tette teljessé. A vérfrissítést követően a 2018/2019-es szezon volt az első, amit teljesen az új felállásban csináltak végig és gyakorlatilag sikerült egy év alatt az elitbe visszavezetni a klubot.

Az Euroliga kihagyása jót tett a csapatnak, többet tudtak a francia bajnokságra készülni, míg tavaszra az EK-ra is versenyképesek lettek. A Reyer Venezia, a Galatasaray, a Carolo Basket, majd a Girona kiejtésével jutottak a döntőbe. Ott pedig az Orenburgtól kaptak ki. A játék minőségét tekintve minden idők talán legjobb EK fináléjában maradtak alul. A bajnoki döntőben egy ötmeccses drámai csatában veszítettek a Lyon alakulatával szemben. A Lattes Montpellier gyakorlatilag a finálé után azonnal ki is hirdette a keretét. Ezzel is mutatva, hogy a korábbi időszak némileg kapkodós csapatépítésével szemben egy új korszak vette kezdetét.

Az elmúlt szezon sikercsapatából hatan távoztak, akik közül hárman ráadásul közvetlen riválishoz szerződtek. Héléna Ciak a Lyon ASVEL, Endy Miyem a Carolo Basket, míg Ana Dabovic a Bourges játékosa lett, de máshol folytatja Taylor Wurtz, Tina Trebec és Marielle Amant is. A belső posztok teljesen megújultak a csapatnál. Center pozícióba érkezik Stephanie Mavunga, aki a számok alapján 33.3-as teljesítmény-index értékkel, 24.3 pont, 12.4 lepattanó átlaggal a Krasznojarszk játékosaként az EK legjobb ötöse lett tavaly. Mavunga mellé Marie-Michelle Milapie-t igazolták a palánk alá. Neki a Landes színeiben kifejezetten jó szezonja volt. Érdekes lesz figyelni, hogy ezt egy Euroliga terheléssel kiegészítve is tudja-e hozni.

Négyes posztra jött Gabby Williams, az egykori UConn növendék, aki a Girona és a Chicago Sky játékosaként bizonyított legutóbb. A Sky azért érdekes, mert itt a sportigazgató Edwige Lawson-Wade férje James Wade volt az edzője. Vélhetően így nem vett zsákbamacskát a csapatuk. Hasonlóan ismert Laëticia Kamba, aki hármas-négyes poszton lehet erősítés. A Villeneuve d’Ascq alakulatában felejthető szezonja volt, de a 32 éves játékos óriási rutinnal rendelkezik. Az új érkezők sorát a svédek feltörekvő hátvédje Klara Lundquist teszi teljessé. A soproni szurkolóknak nem kell bemutatni, hiszen a 2017-es U18-as Európa-bajnokságon, melyet a Novomatic Arénában rendeztek, 23.1 pontos átlaggal a mezőny legeredményesebbjeként zárt. Első külföldi szerződését írta alá.

Az érkezők előbb bemutatott névsora szépen kiegészíti azt a magot, amelyik az elmúlt szezonból maradt. Ők Romane Bernies, Alix Duchet, az amerikai-ausztrál Sami Whitcomb, Ornella Bankolé és Diandra Tchatchouang. Komoly csapat formálódott, melynek lehet esélye megismételni az elmúlt évad nagy menetelését. A Bourges mellett náluk látni a potenciált, hogy a francia mezőnyből egyre inkább kiemelkedni kezdő Lyon-nal tudják tartani a lépést.

Hirdetés