Hirdetés
Európa

Bemutatkoznak a Sopron Basket Euroliga riválisai: LDLC ASVEL Féminin:

:

Hirdetés

Október 16-án megkezdődik a női kosárlabda Euroliga 2019/2020-as szezonjában a csoportkör. Mint minden évben, ezúttal is cikksorozatban mutatjuk be a Sopron Basket ellenfeleit. Abban a sorrendben haladunk, ahogy majd a sorsolás szerint a riválisok követik egymást. A negyedik részben a LDLC ASVEL Féminin Lyon csapatával ismerkedhetünk meg.

A Lyon francia bajnoki címvédőként érkezik az Euroligába. Az elmúlt években nagy figyelmet élveztek, hiszen a francia női klubkosárlabdázás jelenlegi legizgalmasabb és legtöbb lehetőséget rejtő projektjéről van szó. Pedig nem úgy indult, hogy Lyonból a női kosárlabda fővárosa lehet. A 2000-ben alapított klubnál hiába fordult meg edzőként Laurent Buffard vagy Marina Maljković, az igazán nagy sikerek elmaradtak. Sőt, a 2010-es évek közepére az is egyértelművé vált, hogy a tulajdonosi kör hosszú távon nem tudja finanszírozni a működést.

Ilyen előzmények után jött el 2017 márciusa, amikor a kiesés szélén álló csapatnál bejelentették, hogy a Tony Parker nevével fémjelzett üzleti kör, mely az ASVEL férfi csapatát működteti, 100%-os tulajdonosa lesz a klubnak. A csapat kivívta a bentmaradást, majd a 2017-es Európa-bajnokság prágai döntőjét követő napon Tony Parker klubelnök és Marie-Sophie Obama ügyvezető igazgató bemutatkoztak a városházán a helyi elöljáróknak, illetve a sajtónak.

A magyarnál hagyományosan karakteresebb kritikai élt képviselő francia sportsajtó igencsak kétkedve fogadta a projektet. Leginkább azért, mert az új vezetés nem rendelkezett tapasztalattal a női kosárlabdát tekintve. Tony Parker jobbkeze Marie-Sophie Obama ugyan korosztályos válogatott volt egykoron, de az utóbbi években ingatlanokkal foglalkozott. Még az INSEP akadémiai évekre vezethető vissza a barátsága Parkerrel és utóbb kiderült, hogy a közös munka eredményekkel is párosul.

Minden ott kezdődik, hogy legyen egy jó edző. 10 év után elhozták a Lattes Montpellier-től az ottani csapatot csúcsra juttató Valéry Demory-t és az iránymutatásával megindult a munka. Már az első év négy közé jutást hozott, de 2019 lett minden tekintetben a fordulópont. Szakmai oldalról megnyerte a bajnokságot az együttes, a klubnál pedig olyan stabil alap formálódott, amiről mindenki csak álmodhat. Az OL Groupe, mely az Olympique Lyon focicsapatát is birtokolja, szorosabbra fűzte az együttműködést Tony Parkerrel. Ez elsősorban a férfi gárdát érinti, az más dimenzió ott euró milliós nagyságrendű tételről van szó, de az OL Groupe a női kosárlabda csapatban is 10%-os tulajdonrészt szerzett. Ráadásul ami ennél fontosabb, hogy még inkább tervezhetőbbek lettek a mindennapok. A klubhoz névadó támogató is érkezett, amely nem más, mint az egyik legnagyobb francia műszaki webáruház az LDLC.

Fotó: Facebook.com/LDLCASVELFeminin/ – Tony Parker, Paoline Salagnac, Valéry Demory és Marie-Sophie Obama.

Talán egy kicsit hosszúra sikerült a háttér bemutatása, de a nyugat-európai és a francia klubkosárlabdázásnak is nagy szüksége van egy ilyen profi klubra. Ha valóban azt szeretnénk, hogy legyen egy alternatívája az orosz és (most már szerencsére visszaszoruló) török felfogásnak, dominanciának, akkor ilyen hiteles tulajdonsokra és megalapozott üzleti működésre van szükség.

Már az indulásnál egyértelművé tették, hogy egy stabil alapcsapat kialakítása a cél. Tony Parker a 2017-es bemutatkozásnál az USK Praha egykori Euroliga-sikerét hozta példának. Ahogy a májusi bajnoki cím is mutatja, két év alatt minden alkotóelem a helyére került. Nem véletlen, hogy a tavalyi keretből szinte mindenki hosszabbított, aki számít. Ingrid Tanqueray, Paoline Salagnac, Julie Allemand, Clarissa Dos Santos, Lidija Turcinovic, Alysha Clark, Michelle Plouffe és Marième Badiane. Valéry Demory-nak mindössze két új érkezőt kell beépítenie. A válogatott center Helena Ciak a Lattes Montpellier-től, míg a jelenlegi francia női kosárlabdázás legnagyobb csillaga Marine Johannes a Bourges-tól tette át a székhelyét.

A nemzetközi eredményesség mindig más, mint a hazai. Ezt jól mutatja a tavalyi Európa Kupa negyeddöntő, ahol a Girona rutinból lehozta a párharcot és 141-111-es összesítéssel ejtette ki a Lyon-t. Erre egy nyári nyilatkozatában Valéry Demory is reflektált, amikor elmondta a klub honlapján, hogy dolgozott a pályafutása alatt nagy célokért. Olyan helyzetben azonban, hogy minden feltétel adott a sikerhez és csak rajta, illetve az általa kiválasztott játékosokon múlik az eredményesség, még nem volt. Fordulópontnak nevezte a saját karrierje szempontjából is az előttünk álló Euroliga évadot.

Hirdetés