Hirdetés
Magyarország

Bemutatkoznak a Sopron Euroliga ellenfelei:

:

Hirdetés

A harmadik részéhez érkezik sorozatunk, melyben bemutatjuk a magyar csapatok riválisait a nemzetközi kupasorozatokból. A Szekszárd, a Győr és a Cegléd Európa Kupa ellenfelei után a Sopron Basket Euroliga csoportját tekintjük át.

A múlt héten hétfőn rendezett sorsoláson a Sopron Basket a B-csoportba került az UMMC Jekatyerinburg, a Bourges, a Famila Schio, a Galatasaray, a TTT Riga és a Basket Landes mellé. Ezt a nyolcast pedig majd a Sepsiszentgyörgy – Girona selejtező párharc győztese teszi teljessé.

Az utolsó két teljes kiírást megnyerő UMMC Jekatyerinburg éppen a hétvégén jelentette be, hogy a WNBA-ben nem érdekelt játékosaik, illetve vezetőedzőjük Miguel Mendez szeptember 5-én érkezik meg a klubhoz és 7-én kezdődnek a csapatedzések. Három változás van a keretben a tavalyihoz képest: távozik Raisa Musina és Natalia Vieru, illetve súlyos térdsérülése miatt visszavonult Jamierra Faulkner. A Jekatyerinburg esetén nem a játékerő, hanem a logisztika lehet a kérdés. A csapat egy része majd a WNBA szezon után érkezik, illetve bizonytalan, hogy mi a helyzet Brittney Griner-rel, akivel kapcsolatban a hétvégi WNBA-s távozása óta nincsenek hivatalos információk.

A Bourges terveit már áprilisban megismerhettük. Nagy változások nem lesznek a korábbiakhoz képest. Érkezik hozzájuk Alix Duchet, Magali Mendy és Laëtitia Guapo, illetve a lejáró szerződésű játékosok közül hosszabbított Marissa Coleman. A maradók névsorát pedig a korábbról megismert alapcsapat, tehát Elin Eldebrink, Pauline Astier, Sarah Michel, Alexia Chartereau, Elodie Godin, Isabelle Yacoubou és Iliana Rupert adja.

Az alapcsapat a Famila Schio-nál is változatlan. Náluk az olasz magot tekintve Giorgia Sottana hazatérése volt a legfontosabb bejelentés. Sottanát senkinek sem kell bemutatni, de a hazai rotációt a Reyer Veneziától szerződtetett Valeria De Pretto is erősíti. A légiósokat tekintve Sandrine Gruda és Jillian Harmon hosszabbítása mellett a Washington Mystics alakulatát erősítő Natasha Cloud és a Chicago Sky-ból is jól ismert Stefanie Dolson teszi teljessé. Cloud érkezése érdekes, mivel őt Európában ilyen szinten nem láttuk, de a képességei elvitathatatlanok.

A Galatasaray egy év kényszerszünet után tér vissza a sorozatba. Isil Alben távozása miatt lezárult egy korszak, de három török válogatottal (Cansu Köksal, Pelin Bilgiç és Asena Yalçın) bővítették a keretüket és a nyári bejelentésüket is arra fűzték fel, hogy erősebb lesz a “hazai íz” a csapatban. Ez nem jelenti azt, hogy ne hoztak volna légiósokat. Hosszabbított az elmúlt szezon legjobbja, az óriási közönség-kedvenccé előlépő, francia útlevéllel rendelkező Bria Hartley. Új érkező Mercedes Russell és a 2020-as WNBA Draft ötödik kiválasztottja Bella Alarie. A negyedik új szerzemény a Reyer Veneziában remeklő lett klasszis Anete Steinberga.

A TTT Riga sorsa sokáig bizonytalan volt. A lettek alapjaiban egy nehezebb gazdasági helyzetből várták az elmúlt évadot, amit csak tovább erősített a világjárvány és az azt kísérő válság. Azzal, hogy hosszabbított Binta Drammeh, a lettek nagy tehetsége Kitija Laksa, illetve Zenta Meļņika és Karlīne Pilābere, egy váz korábbról rendelkezésükre áll. Érkezik a Rutronik Stars Keltern lett válogatott irányítója Ilze Jākobsone és az Olympiacos alakulatával korábban Euroligázó Jessica Thomas.

A Basket Landes az Euroliga újonca. A Lattes Montpellier visszalépése után a harmadik francia hely betöltésére őket kérte fel a nemzeti szövetségük. A leálláskor a tabella 4. helyén álltak, így ez adta magát. Négy évvel ezelőtt egyszer már adódott esély, hogy az akkor szintén visszalépő Lattes Montpellier helyet ugyanígy beugorjanak. Azon a nyáron a klubvezetés nem érezte felkészültnek erre a csapatot, most egyértelműen annak tartják.

Az új szezon nagy története lesz Celine Dumercé, aki utolsó profi évére teljesen váratlanul visszatérhet a sorozatba. Ennél szebb búcsú nem kell. A keretüket nézve a korábbi Európa Kupás mag sorakozik fel, amit Dumerc mellett Marie-Eve PagetAna SuarezLidija TurcinovicAby Gaye, Miranda Ayim és Katherine Plouffe alkot. A legnagyobb új igazolás Valériane Ayayi (Vukosavljevic) az USK Prahától. Neki egyértelműen a rutint kell hoznia. Seehia Sida Abega és a Roche Vendee amerikai légiósa Kendra Chery adja még a profi magot.

Hirdetés