Hirdetés
Európa

Bemutatkoznak a szekszárdi Európa Kupa Final Four csapatai: Carolo Basket:

:

Hirdetés

Április 9. és 11. között Szekszárd ad otthont az Európa Kupa 2021-es négyes döntőjének. Cikksorozatban mutatjuk be a Final Four-ra hazánkba érkező együtteseket. A felvezető második részében a Carolo Basket csapatával ismerkedhetünk meg, akik a döntőbe kerülésért a spanyol Valenciával mérkőznek.

A Charleville-Mézières városából származó Carolo Basket csapatát 2002-ben alapították és a 2010/2011-es évadban harcolták ki a feljutást az élvonalba. A nemzetközi kupaszereplést tekintve két fontos fordulópont volt az életükben. A 2014/2015-ös szezon, amikor először indultak az Európa Kupában és 2018/2019-es évad, amikor az Euroligában is bemutatkozhattak. Éppen a soproniak csoportjában szerepeltek és hazai pályán le is győzték magyar riválisukat. A tavalyi csonka szezonban a leálláskor a tabella 3. helyén álltak 10 győzelemmel és 7 vereséggel, így kivívták a nemzetközi kupaindulás lehetőséget. Az Európa Kupában tavaly is ott voltak és akkor a negyeddöntőig jutottak, amikor a világjárvány miatt befejezettnek nyilvánították a sorozatot. Eddig ez volt a legjobb szereplésük, melyet most a négy közé jutással felülmúltak.

Az idei szezonban a Carolo Basket sokat szerepelt lapunkban is, miután január elején náluk tért vissza súlyos térdsérülését követően válogatottunk honosított klasszisa Yvonne Turner. Késő ősszel összesen három játékosmozgásuk volt. A belgák klasszisa Kim Mestdagh novemberben a Famila Schio csapatához szerződött (vele azt a megállapodást kötötték, hogy Euroligás lehetőség esetén távozhat), helyette hozták a szerb válogatott Sasa Cado-t és Yvonne Turner-t. A céljuk a rutinos játékosok behozásával a nemzetközi és a hazai versenyképesség növelése volt. Hazai téren a vesztett pontok számában jelenleg ötödikek 9/9-es mutatóval. Néggyel kevesebb meccset játszottak, mint a riválisaik és így a Final Four után nagyon sűrű programjuk lesz. Ha tehát hazai porondon az igazi áttörés még várat magára, de nemzetközi térben egyértelműen sikerült. A Tenerife, a Gernika és a Roche Vendee előtt megnyerték az EK csoportjukat. A nyolcaddöntőben a Ceglédet, a negyeddöntőben a svájci Elfic Fribourg-ot búcsúztatták.

Az Európa Kupa rájátszásban a saját negyedükben nem ők számítottak a legmagasabban rangsorolt gárdának, hanem az izraeli Ramla. Ugyanakkor a nemzetközi szövetség szakíróinak szubjektív erőssorrendjében már őket tették meg továbbjutónak és ezen jóslat beigazolódott. A rutin és a csapategység egyértelműen a Carolo Basket mellett szólt a sepsiszentgyörgyi rájátszás buborékban. Bár összességében sok a halasztott mérkőzésük, de amikor ki tudtak állni, akkor szinte mindig teljes kerettel. A nigériai válogatott 4-es, 5-ös klasszisa Evelyn Akhator (12.2 pont, 7.4 lepattanó), a francia válogatott erőcsatára Endy Miyem (10.9 pont, 4.4 lepattanó), a klub ikonjának számító elnyűhetetlen irányító Amel Bouderra (9.4 pont, 5.1 gólpassz), illetve Jaime Nared (9.3 pont, 4.9 lepattanó), Tima Pouye (7.3 pont, 3.6 lepattanó) és Mame-Marie Sy-Diop (5.3 pont, 3 lepattanó) is mind a 18 bajnokin szerepelt. Christelle Diallo (5.4 pont, 2.1 lepattanó) 17 találkozón lépett pályára, míg Turner (7.3 pont, 3.2 lepattanó, 2.8 gólpassz) és Cado (6.5 pont, 1.8 lepattanó) is végig rendelkezésre állt, amióta a csapatot erősíti.

A Carolo Basket egy klasszikus Európa Kupás francia középcsapat, jól szervezett rendszerrel, atletikus játékosokkal. Nem meglepő módon az Európa Kupában a szerzett labdákban másodikak, a negyedik legjobb a triplamutatójuk és átlagban a hatodik legtöbb gólpasszt osztották ki. Ami ebből a sűrű bolyból némileg kiemeli, hogy az ide sorolt francia gárdákhoz képest valamivel tapasztaltabb keretet versenyeztetnek. Kereken 28 év az átlagéletkoruk és szinte mindenkinek van Euroligás, többeknek WNBA-s rutinja. Ráadásul belső posztokra is tudtak minőségi igazolásokat behozni. Ezen a téren ugyanis még a francia középmezőny is küzd kihívásokkal. Nem lesz könnyű dolguk a Valencia ellen az elődöntőben, de azt hozzá kell tenni, hogy nemzetközi sikerre még mindig ez az év a legnagyobb esélyük. Amikor visszaáll a régi rendszer és ismét érkezik négy kieső Euroligás csapat az Európa Kupa végjátékába, akkor nehéz elképzelni, hogy képesek lennének megugorni azt a szintet és trófeát szerezni. Hazai porondon is van esélyük egy nagy sikerre, mivel igen kedvező ágról – a Villeneuve-d’Ascq és a Landernau kiejtésével – bejutottak a Francia Kupa döntőjébe.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés