Hirdetés
Európa

Bemutatkoznak a szekszárdi Európa Kupa Final Four csapatai: Valencia:

:

Hirdetés

Április 9. és 11. között Szekszárd ad otthont az Európa Kupa 2021-es négyes döntőjének. Cikksorozatban mutatjuk be a Final Four-ra hazánkba érkező együtteseket. Először a Valencia csapatával ismerkedhetünk meg, akik a döntőbe kerülésért a francia Carolo Basket csapatával mérkőznek.

Valencia hosszú éveken át meghatározója volt az európai női kosárlabdázásnak. A Ros Casares háromszor játszott Euroliga döntőt és abból egyet 2012-ben Roberto Iniguez irányításával és Honti Katával a soraiban meg is nyert. Ez a csapat semmiben nem jogutódja a 2012 nyarán megszűnt együttesnek. A klub felszámolását követően sokáig kérdés volt, hogy a városában milyen formában tud működni a női kosárlabdázás. Több terv született és végül 2014 folyamán integrálódott a Valencia Basket Club S.A.D. kötelékébe a női kosaras utánpótlás. Azon klub égisze alá került tehát a rendszer, amely a város jól ismert férfi csapatát működteti. A következő mérföldkő 2018, amikor 6200 néző előtt megnyerték a spanyol másodosztály nyolcas döntőjét és feljutottak a legjobbak közé. Az első év, arányaiban még egy szűkösebb kerettel, rögtön elődöntőt hozott a csapat számára. Ezt követően pedig megkezdődött a gárda megerősítése. Az első ismert név Queralt Casas szerződtetése volt Sopronból, aki három évet írt alá a hosszú távú tervezés jegyében.

A Valencia tavaly a csonka szezonban a Spanyol Kupában elődöntőzött, a bajnokságban az utolsó teljes fordulót követően a 4. helyen álltak és az Európa Kupában pedig a legjobb nyolcban jártak a leálláskor. Erre az idényre már egyértelmű célként tűzték ki, hogy felzárkóznak közvetlenül a Salamanca mellé/mögé. Ha szigorúan az eredményeket nézzük, ez sikerült is. A bajnoki alapszakaszban mindössze egyetlen ponttal maradtak le az első helyről. A nemzetközi porondon veretlenek, viszont a Spanyol Kupában óriási lehetőséget szalasztottak el. A hazai rendezésű nyolcas döntőn a Girona az elődöntőben hosszabbítás után kiverte a Salamancát. A fináléban azonban nem tudták legyőzni a Gironát és megszerezni fennállásuk első trófeáját. Ez tökéletes példája annak, hogy mennyire nehéz megtenni az utolsó lépést egy klub életében, ahhoz hogy ne “csak” egy erős csapat legyenek, de egy trófeákat elhódítani képes közösség.

A szekszárdi Final Four-ig vezető úton az Európa Kupában a csoportkört a Valencia két belga gárda, a Basket Hema SKW és a Castors Braine, illetve a Saint Amand Hainaut Basket csapatának legyőzésével teljesítette. Mindannyian emlékezhetünk a DVTK-val megvívott nyolcaddöntőre, majd a Villeneuve-d’Ascq kiejtésével kerültek a legjobb négy közé.

A csapatstatisztikákat tekintve az Európa Kupában öt meccsen 78.4 pontot,  40.4 lepattanót és 20.6 gólpasszt átlagoltak. A triplákat tekintve az egész mezőnyben a legjobb százalékuk volt, 86 kísérletből 40-et értékesítettek, ami 46.5%-os mutató. Emellett a második legjobb teljesítmény-index átlaggal (102.2) rendelkeznek a Reyer Venezia mögött. A spanyol bajnokságban 75.6 pontot, 32,8 lepattanót és 16 gólpasszt átlagoltak a 30 mérkőzésükön. Ezek a számok, mivel szeptember vége óta egy teljes szezont fednek le, valamivel reálisabbak. A triplamutatójuk 35,1% volt az alapszakaszban, míg a teljesítményindex átlaguk 86.8. A szerzett pontokban negyedikek, a lepattanókban harmadikak, míg a gólpasszokban másodikak a spanyol mezőnyben.

Az egyéni statisztikákat nézve az Európa Kupába az ausztrál válogatott klasszisa Bec Allen a legeredményesebbjük. Az átlaga 19.4 pont 50.7%-os mezőnymutatóval. Mellette Laura Gil átlagolt 13.2 pontot az eddigi mérkőzéseken. Az igazi erejük azonban abban rejlik, hogy nem egy vagy két játékos emelkedett ki, hanem hatan átlagoltak 7 pont felett. A spanyol bajnokságban még jobban látszódik, hogy a rendkívül mély keretükben milyen jól megoszlanak a terhek. Allen 11.4 pontot átlagolt az alapszakaszban, mögötte a veterán amerikai erőcsatár  Celeste Trahan Davis 10.7-et, a holland válogatott centere Marie Gülich 10.4-et, Queralt Casas 8.8-at, a spanyol válogatott négyese Laura Gil 8.6-ot, a spanyol alapszakasz legjobb hazai játékosának választott Cristina Ouvina 7.7-et, míg Raquel Quintana 6.9-et, Laura Juskaite és Leticia Romero pedig 5.9-et. Magas posztokon ütöképesebbek arányaiban a legkevésbé. A spanyol bajnokságban a lepattanók átlagát tekintve Trahan Davis az egyetlen, aki az első 30-ban van, 5.83-at jegyez meccsenként.

Már a DVTK elleni nyolcaddöntőjük alkalmával is kiemeltük, hogy a Valencia minőségben és mennyiségben is az idei Európa Kupa mezőny egyik legjobbja. A hangsúly talán a mennyiségen van. Még a kispadról 8-9. emberként is olyan kaliberű játékosokat tudnak pályára küldeni, amire jellemzően az Euroliga csapatok képesek. Ennek megfelelően azt a ritmust, keménységet tudják hozni 40 percen át, amit az a szint megkövetel. Sőt, azzal, hogy extra minőség jön be friss emberként, képesek megtenni a legjobbakra jellemző ritmusváltásokat, ami az Európa Kupa dimenziójában az egyik legnagyobb esélyessé teszi őket.

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés