Hirdetés
Nagyvilág

Bemutatkoznak a világbajnoki-selejtezők csapatai: A-csoport:

:

Hirdetés

Csütörtöktől hétfőig rendezik a 2022-es világbajnokság selejtező-tornáit. A rendszer ugyanaz, mint két éve az olimpiai selejtezők alkalmával. Négy csoportban küzdenek a csapatok 10 kiadó helyért. A házigazdák Belgrád, Oszaka, Washington (és Santo Domingo). Bár rengeteg a hiányzó és a Covid is rendesen felülírta a számításokat, de így is izgalmas tornákra van kilátás. Beharangozónk első részében az A-csoporttal ismerkedhetünk meg, ahol Belgrádban az Európa-bajnok Szerbia, a világbajnokság házigazdája Ausztrália, illetve Brazília és Dél-Korea szerepel.

A szeptemberi seregszemlén alanyi jogon résztvevő Ausztrália szereplése a csoportban azt jelenti, hogy ebből a négyesből mellettük a két legjobb lép tovább. Ez a formátum két éve az olimpiai selejtezőkön debütált – akkor USA és Japán versenyzett tét nélkül – és kiválóan vizsgázott. Mivel kevés a minőségi válogatott mérkőzés, így ezek az alkalmak az aktuális világversenyek házigazdáinak és USA-nak ideális felkészülési lehetőséget jelentenek. Az ausztrálok rutinos kerettel érkeztek Belgrádba: Cayla George, Steph Talbot, Alanna Smith, Sara Blicavs, Tess Madgen, Bec Allen és Marianna Tolo az olimpiai keretből visszatér, de az Ázsia-bajnokságon remeklő Sami Whitcomb-ot is ki kell emelni. Ha Ezi Magbegor nem sérült volna meg, az utóbbi idők egyik legerősebb ausztrál csapatát láthatnánk.

Szerbia válogatottjában új korszak kezdődött, heten maradtak a tokiói gárdából, de közülük is kiesett Nevena Jovanovic. Novemberben a horvátországi diadalával Marina Maljkovic együttese sikerrel nyitotta ezt az új korszakot. A horvátországi győzelemmel ugyanis óriási lépést tettek a 2023-as Eb-re történő kvalifikációra. Ez egy más jellegű erőpróba lesz. Óriási kérdés, hogy kik lépnek elő vezérré. Nagy feladat előtt áll Tina Krajišnik, akinek a Galatánál betöltött meghatározó szerepe után itt is csapata oszlopának kell lennie, ahogy Aleksandra Crvendakić és Yvonne Anderson terhei is megnövekednek. Aztán természetesen az is tanulságos, hogy a fiatalok közül kik tudnak erőt mutatni. Szerbia abban az esetben tarthatja szinten vagy legalább közelítheti meg az elmúlt 5-7 év sikereit, ha a feltörekvő új generáció képes megugrani ekkora akadályokat. Hiába légióskodnak többen minőségi kluboknál, az ottani teljesítmények alapján ennek nincs nyoma.

Dél-Korea és Szerbia az olimpián egy csoportban volt. Akkor óriási csatában nyertek a szerbek 65-61-re. A koreai együttesben nem történt akkora változás, mint a szerb keretben. A tokiói legjobbak Ji-Su Park, Leeseul Kang és Danbi Kim is ott vannak a csapattal. Óriási lehetőséget kínál nekik ez a csoport. Ugyan saját kontinensükön Japán és Kína mögé szorultak, amióta Ausztrália is az Ázsia-bajnokságon versenyez, dobogóra sem álltak. Ugyanakkor ebből a csoportból kijuthatnak a világbajnokságra. Ehhez azonban ismét meg kell találni, hogy ki tud Ji-Su Park mellé felnőni és talán ez a legnagyobb feladat.

Brazília úgy érkezik erre a selejtezőre, hogy Damiris Dantas és Clarissa Dos Santos sem áll rendelkezésre, így közvetlenül az elitbe tartozó topjátékos nélkül maradtak. Tokióba sem jutottak ki, jelenleg pedig a világbajnokság is távolinak tűnik. Üde színfoltja lehet a hazája válogatottjának a tapasztalatával Erika de Souza, aki a pályafutása végéhez közeledve még a nyári Amerika-bajnokságon is bizonyította klasszisát. Ha már Amerika-bajnokság. Az ottani bronzérmes gárdában Tainá Paixao és Thayna Silva felelt a pontokért a jelenleg sérült Clarissa Dos Santos mögött és ők visszatérnek. Nem lesz könnyű dolguk ebben a négyesben.

Hirdetés