Hirdetés
Nagyvilág

Bemutatkoznak a világbajnoki-selejtezők csapatai: B-csoport:

:

Hirdetés

Csütörtöktől hétfőig rendezik a 2022-es világbajnokság selejtező-tornáit. A rendszer ugyanaz, mint két éve az olimpiai selejtezők alkalmával. Négy csoportban küzdenek a csapatok 10 kiadó helyért. A házigazdák Belgrád, Oszaka, Washington (és Santo Domingo). Bár rengeteg a hiányzó és a Covid is rendesen felülírta a számításokat, de így is izgalmas tornákra van kilátás. Beharangozónk második részében a B-csoporttal ismerkedhetünk meg, ahol Belgrádban Franciaország, Kína, Nigéria és Mali méri össze az erejét. Ebben a négyesben egyszerű a képlet, az első három helyezett jut tovább.

Franciaország Európa-bajnoki ezüstérmet és olimpiai bronzérmet nyert tavaly nyáron. Ezzel együtt lezárult egy korszak, Valerie Garnier szövetségi kapitány munkáját megköszönték. A 2024-es párizsi ötkarikás játékokat megelőző olimpiai ciklusra Jean-Aimé Toupane személyében új szövetségi kapitány érkezett. Valerie Garnier sorozatban négy Eb-döntőt veszített és bár kétszer jutott négy közé olimpián a csapattal, valahol érthető, hogy új impulzusokat szerettek volna adni az együttesnek erre a fontos időszakra. Felemásan sikerült az új stáb debütálása. Kijevben ugyanis novemberben az Eb-selejtezők nyitányán 90-71-es vereséget szenvedtek. Utána Litvánia ellen javítottak, de ez messze nem az a meggyőző fölény, amire számítottak.

Tekintve, hogy 2024-re női kosárban 5:5-ben és 3×3-ban is érem az elvárás, nincsenek a stábtagok irigylésre méltó helyzetben Franciaországban. Úgy pedig főleg, hogy két kiemelkedően rutinos játékos, Sandrine Gruda és Sarah Michel kihagyni kényszerül a világbajnoki selejtezőt. Erős lesz viszont a 3×3-as vonal Migna Toure vagy Lisa Berkani révén. Az Euroligában az év fiataljának tekinthető Marine Fauthoux játékát is érdemes lesz figyelni, hogy a Basket Landes után ezen a szinten is versenyképes lesz-e. Ettől függetlenül a fontos kérdések megválaszolása természetesen Marine Johannes, Alexia Chartereau, Olivia Epoupa és nem utolsó sorban a Sopronban szereplő Gabby Williams feladata lesz ezen a hétvégén.

Elérkeztünk Kínához, akik 2021-re felemás érzésekkel gondolhatnak. Egyik oldalról az olimpián óriási skalpokat gyűjtöttek, Belgiumot és Ausztráliát is verték, de a negyeddöntőben kiestek. Az Ázsia-bajnokságon szintén sokáig domináltak. Aztán jött a finálé, az ősi rivális Japán és egy fájó vereség. Ezen eredményektől függetlenül az olimpián közel 15 pontot és 8.3 lepattanót átlagoló Yueru Li és a 205 cm magas center Xu Han vezetésével a világbajnoki kvalifikáció nem okozhat gondot számukra. Az ötkarikás játékokon remeklő Ting Shao hiánya nagy érvágás, de itt lesz az egészen extra fizikumú Sijing Huang, aki az Ázsia-bajnokságon 13.2 pontot átlagolt 70%-os mezőnymutatóval.

Ebben a belgrádi csoportban megismétlődik a szeptemberi Afrika -bajnokság döntőjének párosítása. Ez azt jelenti, hogy itt versenyez Nigéria és Mali. A két afrikai topcsapat közül az egyik biztosan világbajnoki résztvevő lesz. Az Afrika-bajnokságon Nigéria nyert 70-59-re. Victoria Macaulay 15 pontot ért el, az MVP-nek megválasztott Adaora Elonu pedig 12-t a döntőben. Ők most is vezérek lehetnek, de ugyanez elmondható bármelyik olaszországi, spanyolországi vagy törökországi légiósukról. A nigériai játékosok ugyanis minőségi csapatokban meghatározóak és ha a szabályok engednék, hogy több olyan klasszist hazahívjanak, akiket az élet elsodort a hazájuktól, még erősebbek lehetnének. A jelen egyértelműen az övék Afrikában, a világbajnokságon is képesek lehetnének ütőképes teljesítményre.

Ha a jelen Nigériáé, akkor a jövő Malié, akik a debreceni U19-es világbajnokságon negyedikek lettek. Az akkori legjobbjaik közül Sika Kone és Aminata Brahima Sangare már a világbajnoki selejtezőn is helyet kap a keretben. Nem lesz itt viszont Mariam Coulibaly, aki szeptemberben az Afrika-bajnokságon a csapatuk legjobbjának bizonyult. A 192 cm magas rendkívül erős testalkatú center kiesése csökkenti a versenyképességüket. A pontszerzésben így még nagyobb feladatok várnak Djeneba N’Diaye-re, aki az Afrika-bajnokságon a legeredményesebbjük volt 15.2-es pontátlaggal.

Hirdetés