Hirdetés
Nagyvilág

Bemutatkoznak a világbajnoki-selejtezők csapatai: C-csoport:

:

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés

Csütörtöktől hétfőig rendezik a 2022-es világbajnokság selejtező-tornáit. A rendszer ugyanaz, mint két éve az olimpiai selejtezők alkalmával. Négy csoportban küzdenek a csapatok 10 kiadó helyért. A házigazdák Belgrád, Oszaka, Washington (és Santo Domingo). Bár rengeteg a hiányzó és a Covid is rendesen felülírta a számításokat, de így is izgalmas tornákra van kilátás. Beharangozónk harmadik részében a C-csoporttal ismerkedhetünk meg, ahol Oszakában Japán, Bosznia-Hercegovina és Kanada méri össze az erejét. Fehéroroszország visszalépése azt jelenti, hogy mindhárom gárda már biztosan világbajnoki résztvevő.

Az oszakai csoport előzetesen a legnagyobb izgalmakat ígérte, hiszen nem lehetett megjósolni, hogy a négy csapatból ki marad majd le a világbajnokságról. A Covid ezt a kérdést eldöntötte, viszont a játéklehetőségnek a tét nélküliség ellenére vélhetően mindhárom válogatott nagyon örül. A bosnyákok Jonquel Jones-szal gyakorolhatnak, míg Kanadánál és Japánnál új szövetségi kapitány debütál.

A japánok nyári menetelését az egész világ csodálta. Tokióban olimpiai döntőt vívtak, majd szeptemberben sorozatban ötödik alkalommal az Ázsia-bajnokságon is felértek a csúcsra. Egy nagy visszatérőt köszönthetünk a csapatukban, miután két év után ismét nemzetközi mérkőzésen láthatjuk Ramu Tokashikit, a japánok egykori WNBA-s játékosát. Súlyos térdsérülését követően nagy kérdés, hogy milyen szinten tud visszatérni. Az olimpiai ezüstérmes gárdából nem lesz itt Rui Machida, a 14 pontot átlagoló és sorsdöntő kosarakat szerző Maki Takada viszont pályára lép, ahogy a lepattanókat kiválóan szedő Himawari Akaho is. A 3×3-as válogatottból Stephanie Mawuli és Mai Yamamoto ezúttal nagypályán bizonyíthat. Nagyon erős ez a japán csapat ebben a felállásban és a világbajnokságon is komoly tényezők lehetnek. Tanulságos lesz látni, hogy az egész rendszerüket az elmúlt években felépítő edző Tom Hovasse nélkül mennyire működnek ezen a szinten. Az Ázsia-bajnokságból ebből a szempontból nem lehet kiindulni. Hovasse a férfi csapatot vette át és a női válogatottat állandó segítője Toru Onzuka irányítja.

Bosznia-Hercegovinát Jonquel Jones honosítása egészen új szintre emelte. Napjaink egyik legjobb női kosárlabdázója 24.3 pont, 16.8 lepattanó átlaggal segítette a csapatot az Európa-bajnokságon. A WNBA alapszakaszának MVP-je lett és az UMMC Jekatyerinburgban is alapember. Sokszor érte az a kritika a csapatukat, hogy egy játékosra építenek. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy Marica Gajic és Nikolina Babic nélkül nem tartana itt ez a gárda és a bosnyák női kosárlabdázás sem. A magyar kötődést sem szabad elfelejteni, hiszen Sara Heljic a Vasas Akadémia játékosa, míg Andjela Delic és Miljana Dzombeta szintén játszott hazánkban. A bosnyákok novemberben Eb-selejtezőn Belgiumot is legyőzték. Rendkívül versenyképesek ebben a felállásban és egyre jobban megtalálják a szerepeket Jones mellett. Nekik minden alkalom kiemelten fontos, hogy együtt játszanak.

Kanada egy saját elvárásaihoz képest felejthető olimpiai szereplés után új szakmai stábbal igyekszik új lendületet venni. A vezetőedzői posztot a Fenerbahcét irányító kiváló spanyol szakember Victor Lapena vette át. Tokióhoz képest Kia Nurse nem lesz. Bridget Carleton és Natalie Achonwa azonban igen. A Plouffe-ikerpárból Michelle kapott behívót, de Kayla Alexander és Laeticia Amihere nevét is ki kell emelni. Shay Colley és Nirra Fields személyében láthatunk majd két egykori győri légióst. Kanadában Kia Nurse felemelkedésével egy aranykorszakot vártak, ami nem jött el. Sőt, egyre nehezebb a lépést tartani nem csak USA-val és Európával, hanem az ázsiai elittel is. Ettől függetlenül ez a jó szerkezetű és rutinos csapatuk bármikor meglepetést okozhat bárkinek.

Hirdetés