Hirdetés
Nagyvilág

Bemutatkoznak a világbajnoki-selejtezők csapatai: D-csoport:

:

Hirdetés

Csütörtöktől hétfőig rendezik a 2022-es világbajnokság selejtező-tornáit. A rendszer ugyanaz, mint két éve az olimpiai selejtezők alkalmával. Négy csoportban küzdenek a csapatok 10 kiadó helyért. A házigazdák Belgrád, Oszaka, Washington (és Santo Domingo). Bár rengeteg a hiányzó és a Covid is rendesen felülírta a számításokat, de így is izgalmas tornákra van kilátás. Beharangozónk negyedik, egyben utolsó részében a D-csoporttal ismerkedhetünk meg, ahol USA, Belgium, Puerto Rico és Oroszország szerepel.

Különleges csoport a “D” jelű négyes, miután Oroszország válogatottja nem utazhatott be Washingtonba, mivel olyan vakcinával oltott a csapatuk tagjait, melyet nem hagytak jóvá az Egyesült Államok hatóságai. Ennek megfelelően a mérkőzéseiket nem az USA-ban, hanem Santo Domingóban, a Dominikai Köztársaság fővárosában rendezik. Ide utazik Belgium és Puerto Rico, miközben az USA – Oroszország összecsapást nem játsszák le. USA egyébként már világbajnoki résztvevő, így mellőlük a két legjobb jut tovább.

Egy szokatlan összeállítású amerikai válogatottat láthatunk. Az új szövetségi kapitánynak Cheryl Reeve-nek nem volt könnyű dolga. Még egy átlagos évben is nehéz lenne februárra összerakni egy amerikai keretet, de ezúttal a Covid által megkevert szezonban ez még nagyobb feladat lehetett. Hat olimpiai bajnok lesz a keretben, de ebben benne van a 3×3-as aranyérmes négyes. Köztük Stefanie Dolson, aki majd Sopronba érkezik. Az 5:5 olimpiai bajnokok közül Jewell Loyd és Chelsea Gray lesz ott a washingtoni mérkőzéseken. Dearica Hamby és Alyssa Thomas személyében pedig két újoncot is avatnak. Sokat hozzátenni ehhez nem lehet. Nagy kérdés, hogy miként alakul a WNBA versenynaptára, de meglepő lenne, ha a világbajnokságon hasonló felállásban látnánk USA-t. Egy ilyen torna azonban így esélyt kínál az eddig kevesebb lehetőséget kapóknak a bizonyításra. Különösen egy új stáb előtt.

Belgium mindkét csúcseseményen egy pontra volt nyáron a kiemelkedő történelmi sikertől. Az Európa-bajnokság elődöntőjét 74-73-ra, az olimpia negyeddöntőjét 86-85-re veszítették el. Julie Allemand írt arról Instagram oldalán, hogy mennyire megerőltető volt lelkileg a két torna. Két nagy változás is történt náluk. A kapitányi posztot Valéry Demory, a Lattes Montpellier vezetőedzője vette át, míg a keretbe visszatért Hind Ben Abdelkader, akivel öt év után sikerült rendezni a vitás kérdéseket. Január végén hirdettek keretet, de két helyen változtatni kellett.  A covidos Julie Vanloo helyét Hanne Mestdagh vette át, míg a sérült Becky Massey-t Ine Joris váltja. A washingtoni helyszín azért is különleges, mivel a belgák szupersztárja Emma Meesseman itt érte el legnagyobb amerikai sikereit, de Julie Allemand számára is ez a visszatérés az Egyesült Államokba az extra 2020-as  WNBA szezonja után. A belgák ősszel fájó vereséget szenvedtek Bosznia-Hercegovinától Eb-selejtezőn, de ez nem kérdőjelezi meg a helyüket a világelitben.

Oroszország emlékezetes menetelés végén vívta ki a világbajnoki selejtezőn való részvétel jogát. Valenciában a sorsdöntő meccsen a házigazda spanyolokat verték az Eb-n. Novemberben Montenegrót és Dániát múlták felül a 2023-as Eb-selejtezők első FIBA-ablakában, így eredmény oldalon nem lehet panasz náluk. Maria Vadeeva alapember Jekatyerinburgban, miközben a Kurszknál és az MBA Moszkvánál is többen Euroligáznak. Az Európa Kupában pedig az Orenburg mellett Raisa Musina vezetésével a Nika Syktyvkar is értékes perceket adott orosz játékosoknak nemzetközi szinten. Összeszokott, jó szerkezetű és most már azt lehet mondani, hogy klubjaikban is játszó játékosokból álló gárda. Komoly lépéselőny lehet számukra, hogy napok óta a Dominikai Köztársaságban tartózkodnak és van lehetőségük akklimatizációra, míg Belgium és Puerto Rico utazás után Washingtonból “esik be” a meccsekre. Az orosz csapatban Albina Razheva személyében a Győr légiósát is követhetjük.

A végére maradt Puerto Rico, akiktől óriási bravúr lenne, ha meccset nyernének ebben a csoportban. Tavaly nyáron döntőt játszottak az Amerika-bajnokságon, ami a fő céljuk lehetett és három nagy arányú vereségük ellenére tisztességesen helyt tudtak állni Tokióban is. A keretükben nagy változás nincs, a jól ismert alapembereik, tehát Jennifer O’Neill Jazmon Gwathmey, Pamela Rosado visszatérnek. A FIBA a Tarbes légiósát, az Európa Kupában közel 14 pontos átlaggal rendelkező Isalys Quinones-t nevezte meg x-faktornak a keretükből. Ahogy az olimpia kapcsán is írtuk, saját térségében, saját céljai mellett közel a maximumhoz teljesítenek. Ez akár a világbajnoki részvételhez is elég lenne, de nem volt szerencséjük a sorsolásnál. Két európai nagyágyúval megküzdve USA mellől továbbjutni nem lesz könnyű.

Hirdetés