Hirdetés
Európa

Bemutatkoznak az Atomerőmű KSC Szekszárd Euroliga ellenfelei: Lattes Montpellier:

:

Fotó: FFBB

Hirdetés

Október 6-án megkezdődik a női kosárlabda Euroliga 2021/2022-es kiírásának alapszakasza. A magyar csapatok riválisait cikksorozatban mutatjuk be. Az Atomerőmű KSC Szekszárd az A-csoportban szerepel, ahol a második riválisa a Lattes Montpellier lesz.

A Lattes Montpellier az elmúlt évadban nem lépett ki a nemzetközi porondra. A Covid-helyzet okozta gazdasági nehézségeket ezzel próbálták átvészelni. Tavasszal viszont hazai porondon rendkívül eredményesek voltak. Jól használták ki a Bourges és a Lyon nehézségeit. A kupát megnyerték, a bajnokságban ezüstérmesek lettek, így az átmeneti évükből sikerült a legtöbbet kihozni és visszatértek  az európai porondra. Nagy változások történtek a klub életében. Új elnököt választottak és Edwige Lawson-Wade sportigazgató is távozott.

A klub nagy visszatérője Valéry Demory vezetőedző, aki 2007 és 2017 között 10 éven át irányította a szakmai munkát. Ezt követően Lyonba ment, ahol a tulajdonosváltásnál Tony Parkerék érkezésekor a szakmai elismertségével segített a csapat építésében és az első bajnoki cím megszerzése is történelmi tett volt. A további előre lépés viszont nem sikerült az irányításával, így a tavaszi negyedik hely után érthető a távozása. Nagy kérdés, hogy az első 10 éves periódus sikereit meg tudja-e közelíteni a Lattes Montpellier-nél. Az első lépés a francia Szuperkupa elhódításával mindenesetre sikerült.

Az elmúlt évad sikercsapatából szinte minden kulcsjátékos távozott, így a belgák klasszis irányítója Julie Allemand. A kiemelkedő teljesítménye nélkül nem jutott volna idáig a Lattes Montpellier. A két extra WNBA-s játékos Napheesa Collier és Myisha Hines-Allen tavasszal vezérként léptek fel. Romane Bernies, illetve Nabala Fofana és Marie-Michèle Milapie távozása pedig a hazai mag mozgásterét csökkenti. Nem könnyű ilyen helyzet után elkezdeni az építkezést. Ana Dabovic, Diandra Tchatchouang, Migna Toure, Ana Maria Filip és Marie-Bernadette Mbuyamba maradt. A feladatuk lesz a folytonosságot biztosítani és óriási kérdés, hogy ezt mennyire tudják megtenni. Migna Toure a 3×3-as sikerek után a Szuperkupa MVP-je is lett.

Az új érkezők Elodie Naigre, Avery Warley-Talbert, Sydney Wallace, Olivia Epoupa és Haley Peters. A francia válogatott irányítója Olivia Epoupa feladata Allemand pótlása. Ezt az előszezonban tökéletesen megtette. Nehéz meghatározni, hogy a külső sorban Wallace, míg a belső posztokon Warley-Talbert és Peters képes-e ugyanazt a minőséget beletenni, mint a tavalyi húzóemberek és az Euroliga szintet hozni. A Szuperkupán kiemelkedően teljesített a csapatuk. Hét triplával, a lepattanócsatát magabiztosan uralva verték a Basket Landes-t és ez alapján bizakodhatnak.

Hirdetés