Hirdetés
Európa

Bemutatkoznak az Atomerőmű KSC Szekszárd Euroliga ellenfelei: TTT Riga:

:

Fotó: TTT Riga / Facebook

Hirdetés

Október 6-án megkezdődik a női kosárlabda Euroliga 2021/2022-es kiírásának alapszakasza. A magyar csapatok riválisait cikksorozatban mutatjuk be. Az Atomerőmű KSC Szekszárd az A-csoportban szerepel, ahol a hetedik riválisa az TTT Riga lesz.

A tavalyi szezon során a TTT Riga együttese 20. alkalommal nyerte meg a lett bajnokságot, illetve bronzérmet szerzett a European Women’s Basketball League során. Ami az Euroligás szereplésüket illeti, a csapat ott már nem mondható annyira sikeresnek. A letteknek a spanyol és az olasz buborékban volt esélyük bizonyítani, de sajnos mind a két alkalommal nyertes mérkőzés nélkül hagyták el a rendezvényt. Azóta a csapat számtalan változáson ment keresztül.

A klub első szerzeménye a 2003-as születésű Vanessa Jasa volt, akihez a vezetőedző Martins Gulbis nagy reményeket fűz. Jasa a 2019-s évad folyamán mutatkozott meg előszőr a lett elsőosztályban, a tavalyi szezont tekintve pedig 14.1 pontot, 5.8 lepattanót és 2.2 gólpasszot átlagolt. Az együttes költségvetésének megfelelően egy minőségi védőjátékost szerettek volna szerződtetni, így tettek szert az előző év német bajnokára Jasmin Thomas-ra, aki csupán 134-szer dobott rá a szezon során, ám ebből 69-et értékesített. Első profi szerződését ajánlotta a TTT Riga az amerikai Jada Lewis-nek, aki az Egyedült Államokbeli Mercer Egyeteméről érkezik a lett együtteshez. Mivel ez lesz Lewis első alkalma a tengerentúlon, így kelleni fog némi idő a fiatal játékosnak, hogy hozzászokjon, nem csak a csapat rendszeréhez, hanem az új kultúrához is. Lewis, akinek az erőssége szintén a védekezésben rejlik, a tavalyi évad során 14.2 pontot és 3.5 gólpasszot átlagolt, mind ezt 35.3 hárompontos dobószázalékkal.

A TTT Riga-nak mondhatni egyenes ágú kapcsolata van a magyar bajnoksággal, hiszen idei center szerzeményük, Daugilis Šarauskaite, a tavalyi PINKK Pécsi 424 csapatát erősítette. A lett csapat számára Šarauskaite egy mindenképpen pozitív lépésnek számít, hiszen az előző év során az együttes legnagyobb problémája a lepattanózással, illetve a ‘low post’-on való védekezéssel volt. Az új szerzemény a magyar bajnokságban 31-9 percet átlagolt – összes mérkőzést egybevéve – ami alatt 12.9 lepattanó és 4 blokk volt az átlaga. Mellette kapott három éves bizalmat Raina Tomašicka is, a 2005-ös születésű lett tehetség, akinek a csatlakozásával a csapat minden korosztályos válogatottjával rendelkezik.

A fiatal szerződtetések után a klub legnagyobb fogásának Chantelle Handy britt Olimpikon számít, aki a Zaragoza csapatából transzferált a lett együtteshez. Egy évre írt alá az angol klasszis, mely során egyik főbb feladata a fiatalnak számító gárda útmutatása lesz, hiszen kimagaslóan a csapat egyik legtapasztaltabb játékosa lesz. Handy egy eléggé lenyűgöző önéletrajzzal rendelkezik, hiszen számos országban megfordult már – többek között Magyarországon is – illetve sok-sok évi Európa Kupa és Euroliga részvételekkel büszkélkedhet.

A tapasztaltak és fiatalok közötti egyensúly elérésének érdekében a klub hosszabbított Guntas Baško-val, aki négyes poszton fogja erősíteni a csapatot, illetve Ieva Pulveris-sel, és Aija Klakock-val, akik a kilencedik szezonokat kezdik meg a lett együttesnél. Az ő tapasztalataikkal, munkamorálukkal, illetve a fiatalok motiváltságával és elszántságával a TTT Riga akár egy izgalmas szezon elébe is nézhet.

A felkészülést tekintve a TTT Riga egy sikeres preparációt zárhatott, a csapat fejlődésének szempontjából fontos mérkőzéseket tudott játszani és megnyerni. Ám a magyar bajnoksághoz képest később kezdhették meg a szezont, így csak egy éles mérkőzésen tudták magukat kipróbálni. Október 2-án nyitott az együttes a Liepāja / LSSS ellen, akiket 89-68-ra vertek meg idegenben. Következő megállójuk – október 6-án – az Euroliga bajnok Ekaterinburg UGMK csapata lesz, akiket hazai pályán fogadhatnak majd.

Fotó: kscszekszahrd.hu

Hirdetés