Hirdetés
Európa

Bemutatkoznak az Atomerőmű KSC Szekszárd Euroliga selejtezős ellenfelei: Kayseri:

:

Hirdetés

Kedden és szerdán a sepsiszentgyörgyi Euroliga-selejtezőn szurkolhatunk az Atomerőmű KSC Szekszárdnak. Kedden a török Kayseri, szerdán a Sepsi-SIC lesz a rivális. A torna felvezetéseként készítettünk interjút Bálint Réka csapatkapitánnyalStuder Ágnessel és Zseljko Djokics vezetőedzővel. Cikksorozatban mutatjuk be a szekszárdiak ellenfeleit. Először a Kayseri Basketbol SK csapatával ismerkedhetünk meg.

A Kayseri Basketbol SK a sepsiszentgyörgyi mezőny egyetlen olyan tagja, amely már volt az Euroliga főtábláján, sőt 2014-ben a legjobb nyolc közé is bejutottak. Ki gondolta volna, amikor 10 éve a 2011/2012-es évad végén Európa Kupa döntőt vívtak, hogy nem egyszeri fellángolás lesz tőlük, hanem megragadnak az európai körfogásban. Összesen háromszor vívtak finálét a második számú kupasorozatban. A más arányokkal dolgozó két isztambuli óriási mellett a legstabilabb résztvevőkké váltak Törökországból a FIBA sorozatiban. Tették mindezt úgy, hogy a bajnokságban igazán kiemelkedő eredményeik nem voltak. 2015 óta dobogón nem is álltak.

Rosszul sikerült év után nagy változások

Az elmúlt szezont a Kayseri nagyon elrontotta a bajnokságban, miután mindössze a 10. helyen végeztek. Tavaszra már Glory Johnson és Kitija Laksa is beugrott, de az előrelépés így sem sikerült. A nyilatkozatokban próbáltak mindent a pandémiára tolni, de aki látott pár mérkőzést tőlük, az tudhatja, hogy ez inkább csak a közvéleménynek szóló tűzoltás volt. Az Európa Kupában a győri buborékból továbbléptek (éppen a Szekszárd mögött) és megrendezték a nyolcaddöntő-negyeddöntő buborékos tornáját. Ott  azonban már az első meccsen kikaptak az Elazigtól. Attól az Elazigtól, amelyet a következő körben a Szekszárd ejtett ki és ezzel a KSC be is került a Final Four-ba.

A Kayseri keretét nézve óriási változások történtek. Mindössze három fiatalabb feltörekvő török játékos, Sevgi Tonguç, Zeynep Öykü Kalbisağde és Fatma Dikmen maradtak. Nagy veszteség lehet a két válogatottjuk, Esra Ural Topuz és Melis Gülcan távozása, helyükre ugyanis nem találtak hasonlóan tapasztalt hazai játékost. Miközben hazánkhoz hasonlóan a török bajnokságban is jórészt az teszi a különbséget a középmezőnyben, hogy a szűkös hazai piacról minőségi perceket vállaló embereket ki milyen arányban tud behozni. Hogy emögött szakmai vagy gazdasági megfontolások állnak, illetve tervezett fiatalításról beszélünk vagy Euroliga főtábla esetén még van a tarsolyban meglepetésük, azt innen Magyarországról megmondani nem lehet.

Komoly európai tapasztalattal rendelkező légiósok

A légiósokat szintén lecserélték az elmúlt évadból. Itt azért nagy veszteségről nem számolhatunk be, Tyasha Harris, a sajátos fizikai adottságokkal rendelkező, de rendkívül hullámzó teljesítményt nyújtó Kalani Brown és Mikiah Harrigan triója nem egy pótolhatatlan sor. Ezen a szinten főleg nem azok. Glory Johnson és Kitija Laksa pedig egyébként is csak beugrók voltak.

Az igazolásokat tekintve szemmel láthatóan ugyanazzal küzdött a Kayseri, mint az Euroliga selejtező másik öt résztvevője. Olyan játékosokat kellett behozni, akik nem érintettek a WNBA-ben és már szeptember végén hadra foghatóak. A legnagyobb fogás Brooque Williams, akit tavaly a Virtus Bolognában láthattunk 16,1 pont, 5,4 lepattanó és 2,3 gólpassz átlaggal. A UCLA növendéke Japreece Dean pedig a Novoszibirszktől érkezik, ahol az orosz bajnokságban 12.0 pont, 2.7 lepattanó és 2.7 gólpassz volt az átlaga. Mind a ketten a külső sorba jöttek, amivel komoly erőt adhatnak a csapatuknak.

Hármas posztra a svéd Farhiya Abdi érkezett, aki talán a legismertebb név az igazolások közül. Tavaly Tenerifén játszott Raksányi Krisztina csapattársaként. Előtte volt a Salamanca és a Galatasaray játékosa is, illetve a WNBA-ben szintén kipróbálta magát. Neki a rutinjával itt vezérnek kell lennie. Ráadásul az utolsó esélyei egyike, hogy Euroliga szintre visszatérjen. Ez a pályaív ugyanis nem feltétlenül ígér már ilyen szintű ugrást tőle a jövőben. Mellette a belső posztokra két olyan európai igazolás érkezett, akik hazánkban is szerepeltek. A cseh Renata Brezinova a Cegléd, míg Egle Sventoraite (Siksniute) a PEAC játékosa volt. Némileg éles váltás, hogy amíg tavaly végig amerikai játékosokban gondolkoztak a magasakat nézve, most klasszikus európai irány mellett tették le a voksukat. Ráadásul ott sem a legfelsőbb polcról válogatottak, nem lebecsülve természetesen a cseh és a litván játékos eddigi eredményeit.

Összességében azzal a gondolattal zárhatjuk a Kayseri bemutatását, hogy a korábbi évekhez képest kisebb nevek érkeztek, de ez egyáltalán nem biztos, hogy a hátrányukra válik. Olyan játékosokkal dogoznak, akik kellő európai tapasztalattal bírnak és emiatt így előtérbe kerülhet a csapatjáték, ami óriási lépés lenne a tavalyi teljesítményükhöz képest.

Hirdetés