Hirdetés
Európa

Bemutatkoznak az Atomerőmű KSC Szekszárd Európa Kupa riválisai:

:

Hirdetés

Október 16-án megkezdődik az Európa Kupa 2019/2020-as kíirásának csoportköre. Cikksorozatban mutatjuk be a magyar csapatok csoportellenfeleit. A negyedik részben a I-csoporttal, az Atomerőmű KSC Szekszárd riválisaival ismerkedhetünk meg.

Az Európa Kupa I-csoportjában az Atomerőmű KSC Szekszárd szereplését követhetjük. Itt láthatjuk az elmúlt évad német bajnoki döntőjének két résztvevőjét, a Rutronik Stars Keltern és a Herner TC alakulatát, illetve a Basket Hema SKW-t.

Tavasszal egy emlékezetes döntő párharc végén a Herner TC 3-2-re felülmúlta a Rutronik Stars Keltern-t és ezzel elhódította a trófeát. A tavalyi sikercsapat vázát sikerült együtt tartani. Még két amerikai légiós, Jordan Frericks és Drew Sannes is maradt. Szintén elkötelezte magát a folytatás mellett a hollandok nagy tehetsége, Laura Westerik, de az egyre eredményesebb korosztályos német válogatottak tehetségeivel is rendelkeznek. Ide tartozik Sarah Polleros vagy Laura Zolper. A nemzetközi szereplés jelentette terheléshez megerősítették a csapatot egy igazi nemzetközi sorral. A svéd Matilda Claesson, az orosz Adelina Abaiburova, a szerb Ivana Brajkovic, a skót Kennedy Leonard, a szlovén Eva Rupnik és a német válogatott 32 éves centere Katharina Fikiel az érkezők. Hogy mennyire sikerül csapattá formálni őket az majd az őszi időszakban hamar ki fog derülni.

A Rutronik Stars Keltern rutinosabb Európa Kupa résztvevő. Kellemetlen meglepetés volt számukra, hogy lemaradtak a bajnoki címről. Német szinten ugyanis nagyon komoly csapatot raktak össze tavaszra. Ott játszott Ezinne Kalu és Rebecca Tobin, akiket jól ismerhetünk magyar csapatokból. Volt egy jó amerikai légiósuk Kimberley Pierre-Louis személyében. A rutinos litván center Mante Kvederaviciute is minőséget képviselt, ahogy a hazánkba szerződő válogatott irányítójuk Emma Stach is. Mindenki távozott, de az érkezők is tapasztaltak. A 37 éves észt irányító Merike Anderson Euroliga rutint hoz, ahogy a belga válogatott  Emmanuella Mayombo is. Két amerikai légiós alkotja a keretüket, Jasmie Thomas maradt tavalyról, Brittany Brown új szerzemény. Az angol Shequila Joseph, két szerb Milica Deura és Andjelina Radic, a horvát válogatott Andrijana Cvitkovic és lett Ilze Jakobsone teszi teljessé a nemzetközi sort. Nehéz a német csapatokról nyilatkozni, mert a hazai számok és a nevek egy dolog, a másik, hogy ez nemzetközi szinten miként működik. Arra pedig választ csak a csoportkör fog adni.

A négyest a belga Basket Hema SKW teszi teljessé. Talán a nevük BBC Sint Katelijne Waver-ként ismertebb korábbról a közönségnek. Ők már a FIBA címlapján is szerepeltek idén, hiszen náluk várják a nemzetközi szövetség szakírói az áttörést európai klubszinten a belgák szupertehetségétől Billie Massey-től. Az elmúlt évek korosztályos tornáin rendre a legjobbak között volt a fiatal játékos. Legutóbb az U19-es Világbajnokság All-Star ötösében köszönthetünk. Kizárólag feltörekvő hazai fiatalokra épül a keretük. A bemutató megírásának pillanatában a belga bajnokságban három győzelemmel és két vereséggel rendelkeznek. Vélhetően ugyanazokat az erényeket csillogtatják, mint a korosztályos válogatottjaik. Kemény védekezés, sok futás, távoli kísérletek. Ha a németekre azt írtuk, hogy ténylegesen a csoportmeccsek mutatják meg az erejüket, akkor ez a belgákra hatványozottan igaz.

Hirdetés