Hirdetés
Európa

Bemutatkoznak az Euroliga Final4 csapatai: Fenerbahce:

:

Hirdetés

Pénteken megkezdődik a 2021-es Euroliga Final4. Ismerkedjünk meg a csapatokkal. A felvezető első részében a Fenerbahce-t mutatjuk be, akik az elődöntőben az UMMC Jekatyerinburggal mérkőznek.

Bármennyire is furcsán hangzik ezt leírni, miután a törökök rendszeresen a figyelem középpontjában állnak, de a Fenerbahce 2017 óta nem került be az Euroliga legjobb négy együttese közé. Abban az esztendőben döntőt játszottak. Egy évvel később, 2018-ban a Sopron, 2019-ben az USK Praha, még 2020-ban a Covid állta útjukat. Nyugodtan mondhatjuk, hogy tavaly a világjárvány ütötte el a csapatukat a lehetőségtől, miután már vezettek a Bourges elleni negyeddöntőben és ha valamilyen formában befejezik az évadot, jó eséllyel ott lettek volna a végelszámolásnál. Ettől függetlenül a feltörekvő fiatal spanyol szakembert, az Orenburgot Európa Kupa győzelemre vezető Victor Lapenát már 2020-ban megválasztották az év edzőjének és az a teljesítmény megalapozta azt, hogy a szűkösebb gazdasági mozgástér mellett a jó eredmények reményében maradjon az alapcsapat.

A jól ismert török mag, a csapatkapitány Tuğçe Canıtez, Olcay Çakır Turgut, Sevgi Uzun és a honosított Kiah Stokes biztosította a stabil alapokat. A Fener-t rendre az emelte ki a török mezőnyből, hogy légiósok, WNBA-sztárok ide vagy oda, mindig is rendelkezésre állt egy minőségi hazai bázis, amely valamennyire egységet, folytonosságot is adott. Maradt a korábbi évekből az olaszok zsenije Cecilia Zandalasini, míg hozzá a légiósokat tekintve Satou Sabally, Jasmine Thomas, Kayla McBride, illetve cseh útlevéllel Kia Vaughn érkezett. Decemberben visszatért kölcsönben Alina Iagupova és utolsó pillanatos segítségként februárban csatlakozott a keretükhöz a spanyol Laura Nicholls. Az ukrán sztár érkezése után Zandalasini pontjai csökkentek a legnagyobb mértékben, de úgy néz ki, hogy az egység – nyilván egy jó eredmény reményében – egyelőre kitart. Mindenki megtalálja a helyét.

Az idei csapatépítésük kulcsát Satou Sabally és Alina Iagupova személyében érdemes keresni. Az elsőéves szupertehetség Sabally megszerzését tavaly már az utolsó oregoni hetekben megkezdték. Az volt a cél, hogy legyen valaki, aki új impulzusokat, friss lendületet ad és ezt Sabally biztosította. Iagupova helyzete pedig igen furcsa volt, miután tavaly nyáron egyik fél sem akart szakítani. Azért nem hosszabbítottak, mert nem tudtak megállapodni – a klub költségcsökkentése mellett – a létszámon felüli párja Liudmyla Naumenko foglalkoztatásáról. Végül mind a ketten a Mersinhez kerültek, de december végén – amikor látszódott, hogy akár egy kiemelten eredményes szezonjuk lehet – kölcsönben visszatért. Azóta már tudjuk, hogy az Euroliga alapszakasz MVP-je lett 20.6 pont, 7.6 lepattanó és 4.4 gólpassz átlaggal.

A Fenerbahce a török bajnokságban veretlenül jutott a döntőbe. Ez 26 alapszakasz és öt rájátszás mérkőzést jelent 85.2 pontot, 37.4 lepattanót és 25.3 gólpasszt átlagolva. Az Euroligában 7 győzelemmel és 1 vereséggel jutottak a legjobb négy közé. A csoportkörben az USK Prahát, a Lyon-t és a Gdyniát előzték meg, a negyeddöntőben a Galatasaray-t búcsúzatták. Egyetlen vereségük alkalmával még a decemberi buborékban kaptak ki a Lyon-tól. Ami a statisztikákat illeti, szerzett pontokban a bajnokságban Kayla McBride (20.58 pont), Alina Iagupova (18.38), Satou Sabally (16.09), Jasmine Thomas (11.50), Cecilia Zandalasini (10.89) és Kia Vaughn (10.29) a sorrend. Az Euroligában, ahol csapatszinten 79.1 pont, 39.4 lepattanó és 17.4 gólpassz az átlaguk, Iagupova után McBride (16.6 pont), Sabally (12.6), Zandalasini (9.6), Vaughn (9.1) és Thomas (8.0) az eredményességi sorrend. Kiah Stokes a lepattanókban extra, a bajnokságban 9.04, az Euroligában 9.4 az átlaga.

Elképesztő hullámvasút volt eddig a Fener idei szezonja, miután a Covid és sérülések egész sorozata sem kerülte el a csapatukat. Nem véletlenül alakítottak ki ennyire mély keretet, hogy maradjon mozgástér ilyen körülmények közepette. Még április elején is elérte őket egy újabb Covid hullám. Kayla McBride, Alina Iagupova és Jasmine Thomas a bajnoki elődöntőben nem szerepelt és csak a napokban tértek vissza. Éppen emiatt – a hazai rendezés előnye ellenére – nem lehet megmondani, hogy a Final4 alkalmával mennyire lesznek versenyképesek. Papíron, a statisztikák alapján az egyetlen csapat, amely az érinthetetlennek tűnő Jekatyerinburgot egy meccsen, extra napot kifogva megverhetné. Így viszont rengeteg a kérdőjel.

Fotó: FIBA.Basketball

 

Hirdetés