Hirdetés
Európa

Bemutatkoznak az Euroliga Final4 csapatai: UMMC Jekatyerinburg:

:

Hirdetés

Pénteken megkezdődik a 2021-es Euroliga Final4. Ismerkedjünk meg a csapatokkal. A felvezető második részében a UMMC Jekatyerinburgot mutatjuk be, akik az elődöntőben a házigazda Fenerbahce-val mérkőznek.

Ha van csapat Európában, amelyet még azoknak sem kell bemutatni, akik nem követik napi szinten a női szakág nemzetközi történéseit, az a Jekatyerinburg. Az utolsó négy teljesen végigjátszott kiírásból hármat az orosz sztárcsapat nyert. A legutóbbi kettőt éppen hazánkban és az év legnagyobb meglepetése lenne, ha nem jönne össze a triplázás. Az a triplázás, ami a jogelőd Bajnokcsapatok Európa-kupáját is figyelembe véve az 1980-as évek vége óta csak a Szpartak Moszkvának sikerült. A Jekatyerinburg hosszas útkeresés és számtalan nem túl sikeres sztárigazolás után az elmúlt négy-öt évben lépett rá arra az útra, amely biztosítja helyét az európai női kosárlabdázás trónján. Ezt a folyamatot Olaf Lange építkezése kezdte el, majd Miguel Mendez keze alatt csúcsosodott ki. Megtalálták azokat a motivált klasszisokat, akik személyiségükből adódóan képesek saját ambícióikat a csapat érdekeinek alárendelni és tudnak egymásért, az elérhető legjobb eredményekért küzdeni.

Gondolhatnánk azt, hogy egy ilyen csapat – kis túlzással persze – szakmai instrukciók nélkül felérne a csúcsra, de ez nagyon nincs így. Miguel Mendez elsősorban abban hozott nagy változást, hogy az elődeihez képest a szezonra nem kampányszerűen tekint, ahol mindent feltesz áprilisra. Végig igyekszik tűzben tartani játékosait és maximális koncentrációt megkövetelni. Irányításával fordult át az a tendencia is, hogy bár a csapatrangsorokban töretlenül a Jekatyerinburg áll az élen, az egyéni mutatókat – Courtney Vandersloot gólpasszait leszámítva – egyáltalán nem dominálják. Szerzett pontokban, lepattanókban és teljesítmény-indexben sem látunk jekatyerinburgi játékost a dobogón. Emellett kialakult egy olyan rotációs rendszer a játékoskeret egészét nézve, hogy azoktól, akik más közeget vagy más lehetőség igényelnek, könnyebben válnak el (ilyen volt a 2019-es győztes csapatból Kayla McBride vagy 2020 tavaszán Raisa Musina) és helyettük igyekeznek még motiváltabb egyéniségeket behozni. Ezzel megőrizve a lendületet és szinten tartva, hogy évről évre “éhes csapat” fusson ki. Ennek eredménye lett, hogy az Achilles-szakadása után itt tért vissza a világ jelenlegi legjobbja Breanna Stewart. A soproni negyeddöntős buborékban a Nemzeti Sportnak azt mondta: szeretne valami különlegeset véghez vinni és azért van a Jekatyerinburgnál.

Nagy változás a Jekatyerinburg keretében nem volt a 2020/2021-es szezonra a tavaly márciusi leálláshoz képest. Az előbb már kiemelt Raisa Musina, Natalia Vieru és a súlyos térdsérülése miatt visszavonuló Jamierra Faulkner nincs ott az akkori keretből. Magas posztra volt egy igazolásuk a fehérorosz Mariya Popova személyében. Rá azért volt szükség, mert a buborékos WNBA szezont idő előtt befejező Brittney Griner csak januártól áll rendelkezésükre. A keretüket sem kerülte el a koronavírus: Emma Meesseman a belga válogatott novemberi edzőtáborában produkált pozitív mintát és több hetet hagyott ki. Ettől függetlenül január óta a kisebb-nagyobb mindennapi problémák mellett olyan zsenikkel, mint Breanna Stewart, Jonquel Jones, Alba Torrens, Allie Quigley, Courtney Vandersloot vagy éppen Maria Vadeeva, viszonylag folyamatos munkát tudnak végezni. Ennek megfelelően minden porondon veretlenek.

Az Euroligában a Spar Gironát, a Famila Schio-t és a TTT Rigát előzték meg a csoportkörben. A negyeddöntőjüket a soproni buborékban vívták meg és a Dinamo Kurszkot ejtették ki. Öt játékosuk szerepelt mind a nyolc meccsen. Ők pontátlag szerint sorrendben Jonquel Jones (13.3 pont), Maria Vadeeva (12.1), Brenna Stewart (11.8), Alba Torrens (10.8) és Elena Beglova (3.6). Kérdéses volt, hogy Brittney Griner, aki magánéleti okokból hagyta ott a WNBA tavaly nyári buborékját, milyen formában tér vissza. Látszódik, hogy most (végre) minden rendben van körülötte. A 17.2 perc alatt alatti 13.8 pont, 6.8 lepattanó átlaga 15.8-as teljesítmény-index értékkel nagyon rendben van. Emma Meesseman is szépen visszajött a Covid után és egyre jobb formába lendül. Rá a folytatásban is nagy feladatok várnak, hiszen az Európa-bajnokságon és az olimpián is azt várják tőle a belgák, hogy hátára vegye a válogatottat. Érdekesség, hogy neki az a szerep annyira nem fekszik. A jekatyerinburgi és a washingtoni rendszerben mozog otthonosan. Két honosítottunkról még nem írtunk: Courtney Vandersloot 7.2-es gólpassz átlagával első ebben a rangsorban, míg Allie Quigley sérülése után egyre jobb formában pattogtat. Hétvégén az orosz elődöntő második meccsén csapata legjobbja volt.

Sokan azt gondolták (többek között e sorok írója is), ha valamikor, akkor egy covidos szezonban lehetnek nehéz percei a Jekatyerinburgnak. Ha kellett, akkor azonban, volt, hogy mindössze kilenc fővel is remekeltek és léptek fel az addig kevesebb lehetőséget kapó játékosaik. Ez minden kétséget eloszlatott afelől, hogy az UMMC Jekatyerinburg nem csak egy kiemelkedő lehetőségeknek köszönhetően egymás mellé rakott játékosok gyülekezete, hanem tökéletesen felépített profi rendszerré vált az évek alatt. Ha úgy tetszik, Breanna Stewart szavaira utalva: “valami különlegessé.”

Fotó: FIBA.Basketball

Hirdetés