Hirdetés
Archivum

Bemutatkoznak az Európa Kupa magyar érdekeltségû négyesei: G-csoport – Aluinvent DVTK:

:

Hirdetés

Szerdán a PINKK Pécsi 424 és az Aluinvent DVTK, míg csütörtökön a CMB Cargo UNI Gyõr és a PEAC-Pécs is megkezdi szereplését az Európa Kupában. A magyar érdekeltségû csoportokat bemutató sorozatunk második részében az Aluinvent DVTK riválisaival foglalkozunk.

A DVTK a Valosun Brno otthonában kezdi meg a szereplését az Európa Kupában. A „kisebb” brnói csapat nem szerepelt még a FIBA Europe nemzetközi kupasorozataiban, korábban a CEWL sorozatban próbálták ki magukat. Érdekesség, hogy itt 2013-ban itt éppen a DVTK-val vívtak elõdöntõt. A Valosun egészen más célok és lehetõségek között dolgozott mindig is, mint az Euroligából ismert és ott 2006-ban diadalmaskodó városi nagycsapat. Leginkább helyi játékosokra építettek és ezt az elvet az Európa Kupa kedvéért sem adták fel. Két légiósuk van, a szlovák utánpótlás válogatottakból ismert Veronika Remenarova, illetve az egykoron a DVTK-t is erõsítõ Lenita Sanford.

A hazai játékosok közül ismertebb név a válogatottban is többször lehetõséget kapó Edita Sujanova, aki a Gyõrrel, majd a nagyobb brnói csapattal is szerepelt az Euroligában. Immáron 30 éves rutinos játékosként rá vezérként számítanak. Szintén húzóember Veronika Vlková, aki az elmúlt két évben a másik brnói csapattal Euroligázott. Összességében egy jól összerakott, több poszton rutinos játékost is felvonultató riválist ismerhetünk meg a Valosun Brno gárdájában. Amennyiben azonban a DVTK szeretne továbblépni a csoportból, akár idegenben is gyõzelmi esélyt kellene teremteni ellenük.

A második fordulóban a DVTK az Orange Blizzards gárdájával találkozik. Ez az együttes egy olyan projekt Hollandiában, mint Belgiumban a Young Cats volt. Lényegében a korosztályos válogatottak legjobbjait gyûjtötte össze a szövetség és versenyezteti nemzetközi porondon. Tehát nem egy klasszikus klubcsapatról van szó. Ez nem meglepõ, hiszen Hollandiában nem olyan a nõi klubkosárlabdázás finanszírozása, hogy ott megengedhetnének egy Európa Kupa részvételt. Nem szabad leírni ezt a gárdát, hiszen a hollandok bronzérmesek voltak az A-divíziós U20-as Európa-bajnokságon. Az A-divíziós U18-as kontinenstornán szintén a legjobb nyolc közé jutottak. Magas színvonalú képzés zajlik Hollandiában, de a profik táborába való átvezetéssel akadnak gondjaik. Ezt is szeretnék elõsegíteni.

A csoport negyedik tagja a Saces Dike Napoli, akik az õsz elején ismert Euroliga szintû légiósok szerzõdtetésével kerültek a címlapokra. Érkezett a klubhoz Noelle Quinn, a litván válogatott centere Gintare Petronyte, a horvát Jelena Ivezic, a kanadai Natalie Achonwa és az amerikai Cierra Burdick. Ez a klub nem azonos a sorozatot 2005-ben megnyerõ Phard Napoli-val. Annak megszûnése után nem volt Nápolyban élvonalbeli csapat és két éve a Dike Napoli-t éppen a PINKK szakvezetõje Sandro Orlando vitte fel az élvonalba. Bár az olasz viszonyok között hagyományosan nehéz eligazodni, de gazdaságilag ez egy életképesebb együttesnek tûnik, mint a Phard Napoli. Szeretnének meghatározó csapattá válni, de az látszódik, hogy ez nem megy könnyen. Hiába a jó nevek, a Schio-tól például több, mint 30 ponttal kaptak a bajnokság 4. fordulójában.

A magyar együttesek közül egyedül a DVTK fogalmazott meg konkrét célokat az Európa Kupára. A boon.hu portálnak Maikel Lopez egyértelmûen fogalmazott: „Nekünk most, az õsszel az Európa Kupa-szereplés a legfontosabb, itt nincs javítási lehetõség, szemben a bajnoksággal, ahol a legfontosabb kérdések csak tavasszal dõlnek el.” A DVTK-nak ezzel a kerettel nem lehet más a célja, mint a rájátszás. Különösen úgy, hogy a BK Imos Brno visszalépése után a csoport erõviszonyai átalakultak.

Hirdetés