Hirdetés
Hirdetés
Európa

Bemutatkoznak az UNI-Győr – MÉLY-ÚT Európa Kupa ellenfelei:

:

Fotó: Krizsán Csaba

Hirdetés

Szerdán megkezdődik az Európa Kupa 2021/2022-es kiírásának csoportköre. Az UNI-Győr – MÉLY-ÚT a B-csoportban szerepel a török Elazig Il Özel Idare, az ukrán BC Prometey és a román ACS Sepsi-SIC mellett.

Az Elazig együttesével tavasszal a magyar szurkok is találkozhattak, hiszen velük vívta az Európa Kupa negyeddöntőjét a Szekszárd. Abban a csapatban még Nika Baric, Kristine Vitola, Emma Cannon és Kelsey Mitchell szerepelt. Az erős keret ellenére a bajnokságban csak 11. helyen zártak és ezért kényszerültek EK-selejtezőre. Ezt a PAOK ellen úgy vívták meg 142-134-es sikerrel, hogy a görögök lemondtak a pályaválasztói jogról. Olyan klasszisok most nincsenek a keretben, mint tavasszal. Mindössze három török játékos maradt. Két amerikait hoztak, akik közül Lindsey Pulliam újonc. A WNBA Draft harmadik körében csapott le a játékjogára az Atlanta Dream. Kolby Morgan görög és svájci légióskodás után került Törökországba. A selejtező visszavágóján 28 pontot dobott és azzal beválasztották a játékhét legjobbjai közé. Magas posztra az orosz Albina Razheva és a fehérorosz Hanna Brych érkezett. A török bajnokság a hétvégén indul, így nekik mindössze ez a két selejtező van a lábukban.

A BC Prometey is ismerős lehet, hiszen tavaly a győri buborékban láttuk őket. Az volt a frissen alapított ukrán gárda első szezonja. Természetesen mindent vittek otthon, hiszen az ukrán viszonyokhoz képest kiemelkedő lehetőségekkel rendelkeznek. Az ukrán válogatottra épülő magjuk érdemben nem változott. Sőt, a korábban Magyarországon játszó Tetiana Yurkevichus is hazatért. Az amerikai légiósokban szintet léptek, Ariel Atkins és Joyner Holmes WNBA-s játékosok, akiknek az Európa Kupa szintjén illene minőséget hozni. A bosnyák Nikolina Babic pedig az Eb-n Jonquel Jones mögött hazája válogatottjának második legeredményesebbje volt. Azt magyar csapatoknál is többször megtapasztalhattuk, hogy önmagában WNBA-s amerikaiak nem tesznek csodát. Sokkal inkább az lesz a kérdés, hogy a tavalyi induló-év után a hazai mag csapatépítése, játékrendszerének kialakítása miként haladt.

Az ACS Sepsi-SIC együttesét az idei őszön a Szekszárd ellen már követhettük. Előzetesen arra lehetett számítani, hogy ennek a csoportnak a meghatározó együttese az EL-selejtezőből érkező résztvevő lesz. Látva a Sepsit, ez valószínüleg nem egy merész tipp. A román bajnoki címvédővel kapcsolatban egy fontos hírt kell kiemelni. Shaqwedia Wallace az Euroliga-selejtezőben jól teljesített és a klub vezetősége úgy döntött, hogy hosszabbít a 32 éves játékossal, aki így nemcsak egy hónapig, hanem az egész idényben viselheti a zöld-fehér mezt. Ez egyben azt is jelenti, hogy a WNBA miatt későbbre várt Aliyah Wilson biztosan nem lesz a Sepsi játékosa. Az EL-selejtezőn a közel 30 pontot átlagoló ex-Vasasos Brianna Fraser, Maja Miljkovic és az előbb kiemelt Wallace remekelt. Már egy hónapja játékban vannak, ami szintén lehet előny számukra.

Hirdetés