Hirdetés
Archivum

Bemutatkoznak az UNIQA Sopron Euroliga ellenfelei: Fenerbahce:

:

Hirdetés

Október 14-én elrajtol a nõi kosárlabda Euroliga 2015/2016-os kiírása. A rajt elõtt az UNIQA Sopron csoportellenfeleit külön cikksorozatban mutatjuk be. A sorsolás kalapjai szerint haladunk, így elõször a Fenerbahce gárdájával ismerkedhetünk meg.

A Fenerbahce az elmúlt négy évben mindig ott volt a sorozat végjátékában (a nyolcas döntõkben, majd tavaly ismét négyes döntõben) és 2013-ban, illetve 2014-ben a fináléba is eljutottak, de nyerniük egyszer sem sikerült. A legutóbbi tavaszra azonban a Final Four szereplés ellenére sem emlékeznek jó szívvel. Prágában nem sikerült meccset nyerniük, majd a bajnokságban hosszú évek után elõször nem jutottak döntõbe.

Nehéz objektív információkat találni arról, hogy mi történt tavasszal a klubnál. Az biztos, hogy már a tél vége felé eldõlt: több meghatározó játékos szerzõdését nem hosszabbítják meg, sõt azt is lehet tudni, hogy az anyaegyesület a szakosztály költségvetését megvágta. Ettõl függetlenül egyik ok sem feltétlenül indokolja a tavaszi szétesést. A Fenerbahce nyarát Allie Quigley érkezése után kiemelten követtük és röviden úgy lehetne összefoglalni a játékosmozgást, hogy kevésbé nagy egyéniségek, de talán jobb csapatjátékosok érkeztek.

A legnagyobb erõsítés, hogy visszatért a kispadra George Dikeoulakos. Az elmúlt egy évtized Fener-es edzõkeringõjébõl a görög szakember az elsõ, aki duplázik. Dikeoulakos-ra szívesen emlékeznek a szurkolók, hiszen úgy tartják róla, hogy õ volt az az edzõ, aki a legjobban tudott egyensúlyozni a klubvezetés akarata és a játékosok között. A görög szakvezetõ hagyományosan jól szervezett, elsõsorban védekezésre építõ gárdákat szokott pályára küldeni. Nagy váltás várható a korábbi mester Jacek Winnicki elsõsorban gyors támadásokra építõ felfogásához képest.

Quigley mellett az új igazolások Jantel Lavender, Anastasia Verameyenka, Ewelina Kobryn és Marissa Coleman. Látható tehát, hogy kipróbált, Euroliga rutinnal rendelkezõ légiós különítmény formálódott. Lehet, hogy nincs olyan sztár, mint Zellous vagy Tina Charles volt, de ahogy arra a bevezetõben is tettünk utalást, ez nem biztos, hogy akkora tragédia. Allie Quigley-nek óriási ugrás a pályafutásában a Fener. Eddig a Pécs-Kassa-Krakkó út egy fokozatosan nehezedõ, szakmailag egymásra épülõ Euroligás pályaképet ad. Nagy kérdés, hogy Törökországban milyen szerep jut neki. A Wisla Krakow-nál nagyon bízott benne Stefan Svitek, így ott az egyik meccsnyerõ szerepkört töltötte be.

A Fenerbahce keretében a légiósokat a jól ismert török különítmény egészíti ki, melyet a honosított Quanitra Hollingsworth, illetve Tugce Canitez, Hulya Coklar, Melis Gulcan, Melisa Korkmaz, Basak Altunbey, Birsel Vardarli Demirmen és Olcay Cakir alkot.

Hirdetés