Hirdetés
Archivum

Bemutatkoznak Eb-selejtezõbeli csoportellenfeleink:

:

Hirdetés

Múlt héten sorsolták a 2021-es Európa-bajnokság selejtezõinek csoportjait. A magyar válogatott ellenfelei Szlovákia és Hollandia lesznek. Ismerkedjünk meg a két riválissal.

Fotó: FIBA.Basketball

Bár idõrendben késõbb találkozunk, de kezdjük Szlovákiával, hiszen hozzájuk sokkal nagyobb a szakmai kötõdés. Szlovákia tavaly novemberben hazai pályán Montenegróval szemben 68-62-re alulmaradt sorsdöntõ Eb-selejtezõn, így nem jutott ki a 2019-es kontinesntornára. Ezt követõen Peter Kovacik szövetségi kapitány munkáját megköszönték. A helyét Juraj Suja, a bajnoki címvédõ MBK Ruzomberok vezetõedzõje vette át. Az új szakmai stáb júniusra szervezett egy hosszabb összetartást, melyre fiatal keretet állítottak össze.

Sérülés miatt Beáta Jano¹èíková, ®ofia Hru¹èáková és Terézia Páleníková nem állt rendelkezésre. A helyükre Alice Moravèíková és Alexandra Ha¹ková érkezett. Moravèíková ezzel debütált a felnõtt csapatban. Mellette még négy újoncot avattak Laura Horvátová, Michaela Balá¾ová, Dominika Drobná és Michaela Raková személyében. Bár nem voltak ott az Eb-n, de szakmai cél volt minõségi ellenfelekkel mérkõzni az összetartás alatt. Az Eb-mezõnyébõl így Szerbiával, Szlovéniával és Csehországgal is megmérkõztek.

Szlovákiában a nõi klubkosárlabdázását nagyon komoly financiális problémák jellemzik. Mi is hírt adtunk arról, hogy mindössze hat csapattal rendezik meg az élvonal küzdelmeit. Ugyanakkor így is komoly értékeik vannak az utánpótlásban. Ezt jól mutatja a kassai fiatalok eredményes szereplése az EWBL és a CEWL sorozatokban. Juraj Suja nem titkolt célja a fiatalítás. A 2017-es Eb-n középdöntõt játszó válogatottjuk a mezõny egyik legidõsebbje volt. Természetesen ekkor még Zuzana Zirkova is rendelkezésre állt. Most a légióskodó rutinosabb különítmény már feltörekvõ fiatalokkal egészülhet ki, akik közül többekkel találkoztunk például az Universiadén.

Hollandia az utóbbi években rengeteget fejlõdött a nõi kosárlabdában. Az utánpótlásra komoly hangsúlyt fektettek és áldoztak is annak a fejlesztésére. Rendelkeznek egy extra generációval, amely a szupertehetségük Laura Westerik vezetésével tavaly Sopronban U20-as Európa-bajnoki bronzérmes lett. Abból a keretbõl többen kiöregedtek, de akik a mostani gárdát alkotják, õk is ütõképesek. Két hete jártak Székesfehérváron és itt az egyik mérkõzést meg is nyerték a mieink ellen. A csapataik jó szerkezetûek, minden korosztályban van minõségi centerük. Gyors lábmunkára épülõ kellemetlen védekezésük pedig nehéz perceket okoz riválisaiknak.

A felnõtt válogatottjuk a 2017-es selejtezõben Spanyolország és Ukrajna mögött a harmadik lett, Bulgáriát elõzték meg. A hazai szurkolók számára a ZTE NKK centere Janis Ndiba a legismertebb név. Azok pedig, akik a tengerentúli kosárlabdát követik, természetesen Emese Hof nevére kapják fel a fejüket. Õ a Phoenix Mercury-nál is lehetõséget kapott a bizonyításra. A legjobbaik ráadásul már most jegyzett ligákban játszanak. Chatilla van Grinsven a spanyol élvonalban, Kourtney Treffers Lengyelországban bizonyított. Hazai pályán mindenkire veszélyesek. Érdekesség, hogy Ukrajna ellen még a harmadik negyedben is vezettek, a spanyolokat pedig 8-9 pontos hátrányban követték. Ha egy magasabban jegyzett gárda nem koncentrál eléggé, kellemetlen meglepetés is érheti.

Összességében tehát azt lehet mondani, hogy nagyon csalóka a csoportunk. A nõi szakágat csak nagyvonalakban követõk könnyen elintézhetik azzal, hogy két ellenfelünk 2017-ben sem kvalifikált, így nincs mitõl tartani. Ez viszont nem igaz. Mindkét rivális alkalmas arra, hogy könyörtelenül kihasználjon bármilyen megingást. Adódjon az sérülésekbõl vagy pillanatnyi koncentrációs kihagyásból. Maximális felkészülés és odafigyelés érhet csak Európa-bajnoki szereplést. Nem szabad, hogy az emlékezetes szerbiai szereplés és 7. hely után szurkolóként elbízzunk magunkat egy ilyen selejtezõ kezdete elõtt. Komoly feladat elõtt állnak ugyanis játékosok és a szakmai stáb is.
 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball


A csoportok beosztása:

A-csoport: Izland, Szlovénia, Görögország, Bulgária
B-csoport: Izrael, Svédország, Montenegró
C-csoport: Svájc, Oroszország, Bosznia-Hercegovina, Észtország
D-csoport: Románia, Olaszország, Csehország, Dánia
E-csoport: Litvánia, Szerbia, Törökország, Albánia
F-csoport: Lengyelország, Nagy-Britannia, Fehéroroszország
G-csoport: Portugália, Belgium, Ukrajna, Finnország
H-csoport: Hollandia, Magyarország, Szlovákia
I-csoport: Németország, Lettország, Horvátország, Macedónia

Menetrend

1. forduló
2019. november 14., csütörtök
Hollandia – Magyarország

2. forduló
2019. november 17., vasárnap
Magyarország – Szlovákia

4. forduló
2020. november 15., vasárnap
Magyarország – Hollandia

5. forduló
2021. február 4., csütörtök
Szlovákia – Magyarország
 

Hirdetés