Hirdetés
Archivum

Bemutatkoznak soproni csoportellenfeleink: Horvátország:

:

Hirdetés

Szombaton kezdetét veszi Sopronban a 2018-as U20-as A-divíziós Európa-bajnokság. A magyar válogatott a C-csoportban szerepel a tornán, ahol sorrendben Horvátország, Lettország és Lengyelország lesznek a riválisok. Felvezetõ cikksorozatunkban bemutatjuk csoportellenfeleinket. Az elsõ részben Horvátországgal ismerkedhetünk meg, akikkel válogatottunk szombaton 18 órától mérkõzik.

Horvátország egy olyan generációval érkezik a soproni Európa-bajnokságra, mely a korábbi évek FIBA tornáin nem tartozott a közvetlen európai élbolyhoz. Ugyanakkor jó csapatteljesítménnyel és helyenként egy-egy szép egyéni villanással stabilan õrizték A-divíziós tagságukat. Az elmúlt két évben az U18-as Európa-bajnokságokon a Novomatic Arénában láthattuk õket: 2016-ban a 12. helyen zártak, míg 2017-ben a 9. pozíciót szerezték meg. Az erõviszonyokat tekintve ez a realitásoknak megfelelõ helyezés és vélhetõen idén sem lennének csalódottak, ha a 9-12. helyért tudnának harcolni az U20-ban.

Ami a horvátok idei nyarát illeti: június 10-én kezdték a felkészülést a kontinenstornára és hat edzõmérkõzéssel hangoltak. Ebbõl ötöt elveszítettek és egyszer verték Hollandiát. Ezen felül egyszer ki is kaptak a hollandoktól, de kétszer alulmaradtak Szlovéniával és Szerbiával szemben is. Messzemenõ következtetést a számszerû eredményekbõl nem szabad levonni. A statisztikai lapok már árulkodóbbak. Összhangban Linda Antiæ-Borak edzõnõ nyilatkozataival, szembetûnõ az eladott labdák magas száma. Ez korábban az U18-as tornákon nem jellemezte ezt a generációt, de azt is hozzá kell tenni, hogy nyilvánvalóan egy tétmeccs hangulata egészen más.

A horvátok ezen generációjában Andjela Katavic, Karla Erjavec és Marta Galic számít meghatározó játékosnak. Katavic tavaly 13.4-es „efficiency” értékkel, 11.7 pont, 6.6 lepattanó átlaggal az U18-as Európa-bajnokságon csapata legjobbja volt. Ugyanitt Erjavec 15.1 pontos átlaggal a horvátok legeredményesebbjének bizonyult. Õk ketten a Tre¹njevka 2009 alapembereiként a horvát élvonalban a felnõttek között is letették a névjegyûket. Szintén értékes perceket kap abban a gárdában Marta Galic is, aki a tavalyi U18-as Eb-t sérülés miatt kihagyta. Idén a 184 cm magas játékos belsõ posztokon nagy segítség lehet. Éppen erre az összeszokottságra figyelve meglepõ, hogy akadozott a gépezett az edzõmeccseken.

Összességében Horvátország egy találkozón bárkire veszélyes európai középcsapatot rakott össze ebbõl a generációból. Komolyan oda kell figyelni ellenük minden riválisuknak.

Hirdetés