Hirdetés
Archivum

Bemutatkoznak soproni csoportellenfeleink: Lengyelország:

:

Hirdetés

Szombaton kezdetét veszi Sopronban a 2018-as U20-as A-divíziós Európa-bajnokság. A magyar válogatott a C-csoportban szerepel a tornán, ahol sorrendben Horvátország, Lettország és Lengyelország lesznek a riválisok. Felvezetõ cikksorozatunkban bemutatjuk csoportellenfeleinket. A harmadik részben Lengyelországgal ismerkedhetünk meg, akikkel válogatottunk hétfõn 18 órától mérkõzik.

A csoportkört Sopronban az U20-as Európa-bajnokságon Lengyelország ellen fogja zárni válogatottunk. Egy utolsó forduló a csoportban minden tornán speciális versenyhelyzet. Természetesen még nem látjuk, hogy miként fognak alakulni az eredmények a „C” jelû négyesben. Akár minden dobott pontnak lehet jelentõsége. Az elmúlt éveket tekintve a három ellenfelünk közül Lengyelország volt a legkevésbé versenyképes az európai elittel. A keretük összetételét tekintve találkozunk olyanokkal, akik tavaly az U18-as A-divízióba történõ feljutásuk alkalmával szerepeltek eredményesen. Illetve még maradtak a 2017-es portugáliai U20-as A-divíziós kontinenstornáról is játékosok, akik akkor a 10. helyen zártak. A kommunikált cél a lengyeleknél az A-divíziós tagság megõrzése, mely várhatóan nem lesz egyszerû feladat számukra.

A lengyelek a mieinkhez hasonlóan június elején kezdték a közös munkát. Az edzõtábor elsõ helyszíne Zakopane volt, mely hagyományosan a válogatottjaik fõhadiszállása. A felkészülési meccseiket tekintve összesen nyolcat szervezett le a szakmai stábjuk. Vendégül látták három meccsre Fehéroroszországot, akiket egyszer legyõztek (78-59) és kétszer kikaptak (64-68, 55-59) tõlük. Ezt követõen Szlovákiával mérkõztek. Õket a mieinkhez hasonlóan kétszer verték, elõbb 51-46-ra, majd 67-49-re. A felkészülésüket a múlt hétvégén Olaszországban zárták. A caorle-i nemzetközi tornán a hazaiakkal szemben 66-55-re alulmaradtak. Kikaptak Portugáliától is 51-42-re, de nagy skalp volt számukra a záró napon Szlovákia 71-56-os legyõzése.

Ha a magyar csapat keretét tekintve rendszeresen hírt adtunk a sérültekrõl, akkor úgy teljes a kép, ha a lengyelek kapcsán is megtesszük ugyanezt. Ennek a generációnak a toronymagasan legnagyobb lengyel tehetsége, a Gdynia játékosa Anna Makurat nem lesz majd itt Sopronban. Régóta nagyon makacs hátsérüléssel bajlódik, mely az összetartás elején kiújult. A válogatott és a Gdyna szakmai stábja közösen úgy döntött, hogy nem kockáztatnak: a játékos teljes felépülése a legfontosabb. Makurat a rutinját tekintve is kiemelkedett, hiszen már az élvonalban egy 21 perces átlaggal rendelkezõ fiatalról van szó. Maradt így is tapasztaltabb játékosuk, õ nem más, mint a 187 cm magas Klaudia Nied¼wiedzka. A Wisla Krakow csapatánál edzõdõ tehetség az elmúlt szezonban az Euroligában is bemutatkozhatott. A hétvégén sérülés miatt az olaszországi tornát kihagyta, nagy kérdés, hogy játszik-e Sopronban.

A felkészülési meccseket tekintve a szlovákok ellen mind a két alkalommal, illetve egyszer a fehéroroszok ellen is a négyes poszton bevethetõ Nied¼wiedzka volt a legeredményesebb. Ha nem játszhat vagy csak keveset az Európa-bajnokságon, az nagy érvágás lenne a lengyeleknek. Mellette Olaszországban Julia Nielacn± és Magdalenê Szkop is hagyott ki meccseket az alapcsapatukból. Vezérnek az Egyesült Államokban tanuló Patrycja Jaworska lépett elõ, aki a szlovénoknak dobott 19 pontot. Sokat vállalt a gorzow-i Olga Trzeciak is, illetve a £ód¼ második csapatában stabil 30 perces alapembernek számító Karolina Podkañska. A lengyel keret egy alacsonyabb szerkezetû, lassabb csapat, mint másik két riválisunk. Amíg nem látjuk, hogy a fentebb kiemelt hiányzók közül ki és mennyit tud játszani, nehéz érdemben az erõviszonyokról nyilatkozni. Elõzetesen úgy lehet fogalmazni, hogy a jelenlegi magyar válogatott több jobb képességû, nagyobb meccsrutinnal rendelkezõ játékost vethet be.

Hirdetés