Hirdetés
Archivum

Bemutatkoznak soproni csoportellenfeleink: Lettország:

:

Hirdetés

Szombaton kezdetét veszi Sopronban a 2018-as U20-as A-divíziós Európa-bajnokság. A magyar válogatott a C-csoportban szerepel a tornán, ahol sorrendben Horvátország, Lettország és Lengyelország lesznek a riválisok. Felvezetõ cikksorozatunkban bemutatjuk csoportellenfeleinket. A második részben Lettországgal ismerkedhetünk meg, akikkel válogatottunk vasárnap 18 órától mérkõzik.

A lettek ezen generációját nagyon jól ismerhetjük, hiszen az elmúlt két évben különbözõ FIBA tornákon rendre összefutottunk velük. A 2016-os soproni U18-as Európa-bajnokságon a 4. helyet szerezték meg, míg a mieink az 5. pozícióban végeztek. Egy évvel ezelõtt Udinében az U19-es Világbajnokságon helyosztót vívtunk velük. Végül a magyar válogatott szép gyõzelmet aratott felettük és zárt a 9. helyen. A tavalyi soproni U18-as Európa-bajnokságon pedig azonos csoportban szerepelt a két nemzet. A lettek – mieinkhez hasonló – kiemelkedõ eredménysorából egyedül a 2017-es soproni kontinenstorna lóg ki, hiszen „csak” a 13. pozíciót csípték meg. Azt azonban a teljes képhez érdemes hozzátenni, hogy a szakmai stábjuk inkább az udine-i szereplést helyezte elõtérbe. Vélhetõen úgy ítéltek meg, hogy a Világbajnokságon kiszaladhat egy nagy eredmény. Ehhez egyébként közel is voltak, az ausztrálokkal szemben a nyolcaddöntõben egylabdás meccset veszítettek.

Az idei nyarat tekintve a lettek a szokásos felkészülési programot teljesítették. A Balti-térségben ebben a tekintetben nagyon jó az együttmûködés a szakemberek között. Oroszországgal szemben két vereség (45-69, 51-61) a mérlegük. Kikaptak Litvániától 68-78, majd egyszer verték (65-51) és egyszer alulmaradtak (59-66) Fehéroroszországgal szemben. Az elmúlt hétvégén került sor az egyetlen nagyobb túrájukra, akkor Csehországban jártak, ahol 66-60-as és 59-54-es sikereket ünnepelhettek. A letteknél a hétvégi meccseket követõen jött el a keretszûkítés ideje. Végül a 2000-es születésûeket tekintve maradtak ki ketten. Õk majd a jövõben várhatóan lehetõséget kapnak még, akár az U18-as válogatottjukban már idén nyáron.

A lettek keretét figyelve azt láthatjuk, hogy három játékosuk érkezik a tengerentúlról és öten a TTT Riga utánpótlás-bázisából. Ez a felosztás általánosságban is jellemzi a nõi kosárlabdájukat. A TTT Riga minden téren uralja az ottani szakmai életet, miközben ösztöndíjjal rengeteg fiataljuk tanul az Egyesült Államokban. Közöttük természetesen nagy a szórás, de a Divízió I-es egyetemek keretében is szép számmal találunk lett játékosokat és közülük rendszeresen nevelkednek olyanok, akiknek a profi karrier is összejön. Ebben bízik ennek a generációnak a csillaga Digna Strautmane, aki a Syracuse hallgatójaként próbálkozik meg felépíteni magát. A négyes poszton bevethetõ 188 cm magas tehetség két éve Sopronban az U18-as Európa-bajnokság All-Star csapatába is bekerült. Extra adottságai vannak, rendkívül ponterõs, jól lepattanózik és magas játékintelligenciával rendelkezik. Két éve a hét meccsébõl öt alkalommal dupla-duplát ért el. Az idei felkészülési találkozókon is toronymagasan a csapat legjobbjának bizonyult.

A lettek idén versenyzõ U20-as együttese belsõ posztokon igazán erõs, hiszen Strautmane mellett a szintén négyes poszton otthonosan mozgó Aleksa Gulbe nevét érdemes kiemelni. A FIBA utánpótlás-tornáin 2015 óta minden évben 12 pont felett átlagolt hazája válogatottjában. A felkészülésük során a centerüknek Alise Markovának is akadt több jó egyéni teljesítménye. A fehéroroszoknak például 15 pontot dobott. A külsõ sorukat tekintve most nem tûnt fel kiemelkedõ tehetség. A hármas Luīze ©epte ugyanakkor az elmúlt évek tornáin és az idei felkészülési találkozókon is megvillant egyszer-egyszer. Összességében a lettekrõl azt lehet elmondani, hogy jó alapokkal rendelkezõ játékosok alkotják a válogatottjukat. Egy kulturált, szervezett kosárlabdát játszó csapatot ismerhettünk meg bennük korábban. Ezek az erények egyértelmûen a mezõny elsõ feléhez sorolják õket. Kemény meccsre számíthatunk ellenük és várhatóan komoly visszajelzés lesz a vasárnapi összecsapás a folytatást illetõen.

Hirdetés