Hirdetés
Magyarország

Bemutatkozó interjú Horváth Zsófiával:

:

Hirdetés

Kedden rövid közleményben adta hírül a ZTE NKK, hogy a jövőben Horváth Zsófia látja el a klubnál a vezetőedzői teendőket. A bejelentés után egy kicsit hosszabban beszélgettünk az elkövetkezendő időszak feladatairól.

Nem lehetett mással kezdeni egy ilyen beszélgetést, mint azzal, hogy mi az első feladat, amit a frissen kinevezett szakvezető fontosnak tart. „Szeretném, hogy minél jobban összekovácsolódjon a csapat és én is minél jobban összeérjek a játékosokkal. Hiába voltam itt korábban, a vezetőedzői azért teljesen más pozíciói. Ennek kell az elsődleges feladatnak lennie most.” – mondta lapunknak Horváth Zsófia, akit kérdeztünk az edzői ambícióiról is. Az ANB csapatot már eddig is irányította, de az élvonal más erényeket kíván meg.

„Ez egy nehéz kérdés, nem könnyű erre válaszolni. Az aktív játék után is szerettem volna a kosárlabda mellett maradni és fiatalokkal dolgozni. Már a játék mellett is pár évig foglalkoztam utánpótlással besegítés szinten. Utána az előző két szezonban az amatőr csapat edzője voltam, de ezek más feladatok, mint egy A-csoportos együttes irányítása. A játékos-pályafutásom után jött a másodedzői felkérés, ami engem akkor váratlanul ért, de egy nagyon jó és pozitív érzés volt. Most is hasonló helyzetbe kerültem. Nem készültem most  erre a posztra, főleg így szezon közben. Váratlanul ért, de nekem nagy megtiszteltetés. Tudom, hogy kihívás, mert ezen a szinten kezdő edzőnek számítok, de örülök a bizalomnak és szeretnék minél jobban megfelelni.”

Fotó: ZTE NKK – ztenkk.hu

Azzal, hogy a klub egykori játékosából lett másodedző, aki ezt követően hirtelen vezetőedzőnek lép elő, teljesen megváltoznak a közösségen belüli szerepek, hangsúlyok. Hosszasan elemeztük azt a kérdést Horváth Zsófiával, hogy az ilyenkor elengedhetetlen tekintélyt fel lehet-e építeni.

„Nagyon remélem, hogy igen! Egy edző-játékos kapcsolatban ez nem feltétlenül korfüggő szerintem. Eddig is jó kapcsolatot ápoltam a csapattal, amolyan kapocsként a játékosok és a vezetőedző között. Most ez egy más szerepkör lesz, de ami korábban kiépült bizalom és tisztelet, az valamilyen szinten most segít. Azt érzem, hogy megvannak ezek a dolgok és partner a csapat a közös munkában.” – tette hozzá a ZTE NKK vezetőedzője.

Olyan szempontból nincs könnyű helyzetben Horváth Zsófia, hogy most egy hosszabb etap jön bajnoki szünet nélkül. Idén december végén sem lesz megszakítás a bajnokságban, így építő munkára kevesebb idő jut.

„Én úgy gondolom, hogy folyamatosan tudunk építkezni így is. Van egy alap, amire tudunk építeni, talán így pontosabb fogalmazni. Sok csapat hétközi meccseket is játszik a nemzetközi kupák miatt. Nekünk ilyen nincs, tehát úgymond hosszú heteink vannak.”  – mondta Horváth Zsófia. „Most lesz egy szerda-szombat párosunk, de utána másfél hétig megint nem játszunk. Profi játékosok esetében elégnek kell lenni arra ezeknek az időszakoknak, hogy új dolgokat felvegyenek vagy egyáltalán egy kicsit összeszokjunk a közös munkában. Nem szeretném, hogy ezt az időszakot csak tűzoltásnak neveznénk.”

A ZTE NKK jelenleg 2 győzelemmel és 5 vereséggel a tabella 10. helyén áll. Rögtön a mélyvízbe kerül Horváth Zsófia, hiszen december 14-ig jön a három közvetlen alsóházi rivális – sorrendben PINKK, BEAC, Vasas – elleni találkozó és közben még a szezont extra formában kezdő TFSE-MTK elleni összecsapás.

„Természetesen ezt a négy meccset mind nyerni szeretnénk. Fontos és nehéz mérkőzések lesznek. Nem állhatunk úgy hozzá, hogy most jönnek a könnyű meccsek, bármelyik csapatról is legyen szó. Szünet után vagyunk, ritmusba kell lendülni és valamilyen szinten győzelmi kényszerben lépünk pályára, ez soha nem egyszerű. Az edzőváltás is mindig olyan helyzet, hogy plusz lökést is adhat, de azért nehézségeket is okozhat. Győzni akarunk és ennek szellemében fogunk kimenni.” – mondta Horváth Zsófia, akivel azzal zártuk a beszélgetésünket, hogy a válogatott szünet után egy rövid helyzetképet adjon a csapat jelenlegi – leállás utáni – állapotáról.

„Nem teljes a leállás természetesen ilyenkor sem. Az utolsó meccs után volt egy hosszabb pihenő, azóta viszont nagyon kemény munkát végeznek a lányok. Mondhatjuk, hogy lendületben vannak. A meccs egy kicsit hiányzik, de ezzel minden csapat így van. Ez nem lehet kifogás. Készen kell lenni a feladatra. Lendületes, energikus edzéseink vannak, ebből nem szabad, hogy probléma legyen.”

Hirdetés