Hirdetés
Magyarország

Bemutatkozott a bajnokságban Jordin Canada:

:

Fotó: Vasas Akadémia

Hirdetés

Szerdán este az UNI-Győr – MÉLY-ÚT – Vasas Akadémia mérkőzésen bemutatkozott győri színekben Jordin Canada. A Seattle Storm együttesével kétszeres WNBA-bajnok játékos 27 perc alatt 13 pontot, 3 gólpasszt és 2 lepattanót jegyzett a magyarországi debütálása sorá. Nézzük, hogy miként alakult a klasszis játékos pályafutása eddig.

Jordin Canada a középiskolai éveit a Los Angeles-i Windward School tanulójaként töltötte. Sikeres időszak volt, már 2011-ben meghívót kapott az Egyesült Államok U16-os válogatottjába. Az Amerika-bajnokságon megszerezték az aranyérmet. A tanulmányai végén a legtehetségesebb gimnáziumi játékosokat felvonultató McDonald’s Game alkalmával gólpassz rekordot állított fel és két országos elismerést (Parade All-American és WBCA All-American) is begyűjtött. A legtöbb gimnáziumi rangsorban (Prospects Nation, ESPN’s HoopGurlz, Full Court, BlueStar Media, PB Media) a top10-ben volt a végzős évében, így nem meglepetés, hogy több minőségi egyetemi ajánlat közül választhatott. Végül maradt otthon, a UCLA hallgatója lett.

Egyetem – régen látott magaslatokban a UCLA

A UCLA nem számított bajnokesélyes programnak Canada érkezése előtt (és igazából utána sem), de egy szervezett, jó színvaló szakmai program volt. Mutatkozott esély országosan bekerülni a 15-20 legjobb közé. Az első évükben nem kerültek fel az országos főtáblára, viszont a lemaradó csapatoknak kiírt WNIT megnyerésével komoly erőt mutatottak. Itt a döntőben Canada 31 pontot elérve vezette győzelemre csapatát, így az MVP címet is elhódította. A Pac-12 Konferenciában pedig az év újonca lett. A következő két évben szintet léptek, miután mindkét alkalommal a legjobb 16-ig jutottak. Másodévesként a PAC 12 Konferenciában az  év védő-csapatába választották. Ezt az elismerést harmadévesként is megkapta és ekkor az év védőjátékosa is lett a konferenciában.

Jordin Canada harmadévesként tripla-duplát jegyzett a Southern ellen és egy meccset leszámítva a szezonban minden alkalommal kétszámjegyű pontot ért el. Az átlagát 17.8-ig tornázta fel, ami egyetemi évei legmagasabbja volt. A végzős évében vitte legtovább a UCLA együttesét, a Final Four kapujáig az Elite Eight-ig jutottak, a későbbi bajnok Mississippi State ejtette ki őket. Canada ismét bekerült az év védő csapatába és az év védőjátékosa lett. Ráadásul a PAC 12 Konferenciában egy 27 éves gólpassz rekordot is átadott a múltnak. Végül 831 kiosztott gólpasszal zárta az egyetemi pályafutását. Canada hozzáállását jól mutatja, hogy azon a meccsen, amikor a rekordöntés bekövetkezett, nem is értette miért ünneplik. Annyira nem foglalkozott az egyéni számokkal. 2018-ban a mezőny egyetlen játékosa volt, aki átlépte a 2000 szerzett pontot, 700 gólpasszt és a 300 szerzett labdát a karrierje során.

Címlapokra került a cipőgyűjteménye miatt is. Van olyan összeállítás, mely azt mondja, hogy több mint 40 párat használt az egyetemi évek alatt. Állítólag a kedvencei a Nike Air Max 90 szériához tartozók voltak. Jordin Canada egyébként jelenleg az Air Jordan egyik arca.

WNBA – sikerek a Seattle Storm csapatával

A WNBA Drafton az 5. helyen kelt el Jordin Canada. A Seattle Storm csapott le a játékjogára. Nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy Sue Bird mögött csereirányítóként tanuljon és idővel akár feljebb lépjen. Az első szezonban az alapszakaszban 16.5 perc alatt 5.7 pontot és 3.3 lepattanót átlagolt. A csapatuk kiemelkedett a mezőnyből és bajnoki címet szerzett. A 2019-es évadban emlékezhetünk rá, hogy mennyire elfogyott a Storm. Sue Bird térdét műtötték, Breanna Stewart éppen Sopronban az Euroliga döntőjében szenvedett Achilles-sérülést. Canadából kezdő irányító lett, 29 meccsen kezdett és 9.8 pontra feltornázta az átlagát. Védekezésben pedig a szerzett labdákat tekintve emelkedett ki a mezőnyből és így az egyetemi időkhöz hasonlóan az év védő csapatába is beválasztották.

Fotó: WNBA

Jött 2020 és a Covid, illetve a floridai buborékos szezon. Nem volt kérdés, hogy a Seattle állt a legjobban össze a rövidített évadra. 2018-hoz hasonlóan uralták a mezőnyt. Az ismét sokat hiányzó Sue Birddel megosztották a terheket. Canada 11 meccsen kezdett és 24.2 percet átlagolt. A rájátszást a kispadról 15 perces játékosként hozta le. 2021 felemás év volt a Storm számára. Jól kezdtek és az első alkalommal kiírt Commissioner’s Cup győztesei lettek. Ezt követően viszont elfogytak és végül a rájátszásban nagyon hamar búcsúztak. Az alapszakaszban Canada 18.7 percet, 5.8 pontot, 2.3 lepattanót és 3.0 gólpasszt átlagolt. Szerzett labdák átlagában a 2019-es csúcsévéhez (2.3) képest jelentősen visszaesett (0.7).

Válogatott és Európa

A válogatottat tekintve a 2011-es U16-os sikert már kiemeltük. Még két nagy világverseny után hallgathatta meg az eredményhirdetés alkalmával a győztesnek járó himnuszt Jordin Canada. A 2015-ös Universiadén nyert aranyérmet. Ekkor két hazánkban is jól ismert játékos, Erica McCall, illetve Chanise Jenkins is a csapattársa volt. Rettenetesen emlékezetes elődöntőben hosszabbítás után verték azt a japán csapatot, melynek több tagja az idei olimpiai döntős gárdában is remekelt. A fináléban Kanada már nem okozott gondot. 2019-ben pedig az Amerika-bajnokságon WNBA-s profik vettek részt. Ekkor még azt hitte a világ, hogy 2020-ban lesz az olimpia és arra készült a címvédő. Jordin Canada vezérként segítette azt a bombaerős együttest aranyérmez a kontinenstornán. Az All-Star ötösbe is beválasztották.

A 2015-ös Universiadén aranyérmes gárda

Európát nézve Jordin Canada némileg váratlan csapatválasztással a Wisla Krakow-ban kezdte a karrierjét a 2018/2019-es évadban. Itt egyébként rövidebb ideig Sabina Oroszovával játszott együtt. Az Euroliga selejtezőjében kiestek és az Európa Kupába sem alkottak maradandót. A bajnokságban viszont a 10.3 pont, 4.0 gólpassz átlaggal Canada csapata egyik legjobbja volt. A következő évadot a Covid átírta és így bár tavaszra lehet, hogy átjött volna az irányító Európába, de addigra már állt az élet. Tavaly pedig a Hatay játékosa volt, ahol az első Európa Kupa buborékot hiába rendezték, továbbjutni nem tudtak. A török bajnokságban is mindössze hét meccse lett, ahol 11.4 pont és 4.5 lepattanó átlaggal zárt.

Hirdetés