Hirdetés
Archivum

Bemutatkozott a Tony Parker tulajdonába került új lyon-i csapat:

:

Hirdetés

A tavasz egyik legnagyobb médiaérdeklõdést kiváltó történése volt a francia nõi kosárlabdában, hogy Tony Parker lett a tulajdonosa a lyon-i csapatnak. Az Európa-bajnokság prágai végjátékához igazítva hétfõn megtartották a bemutatkozó sajtótájékoztatót.

Fotó: lyonasvelfeminin.com

Fotó: lyonasvelfeminin.com

A lyon-i városházán tartott sajtótájékoztatón Tony Parker, a válogatottbeli csapattársa és civil életben üzlettársa Nicolas Batum, Marie-Sophie Obama ügyvezetõ és a városi tanács sportért felelõs tagja Yann Cucherat vázolták fel a terveiket. Tony Parkerék három hónapja vették át a klubot, ezzel kapcsolatban Marie-Sophie Obama ügyvezetõ elmondta, hogy a legfontosabb tavaszi feladat az élvonalbeli tagság megõrzése volt. Drámai csatában, a kiesés elkerüléséért vívott utolsó mérkõzésen az Angers 68-66-os legyõzésével ezt megtették. Innen indult az építkezés, amelynek elsõ látványos eleme, hogy a csapat új nevet és új logót kapott.

A lyon-i együttes Lyon ASVEL Féminin néven szerepel majd. Ez azt jelenti, hogy felvették Tony Parker másik klubjának az ASVEL-nek a nevét. Ugyanakkor minden megszólaló hangsúlyozta, hogy a két klub nem olvad össze, bár természetesen az erõforrásokat megosztják, szakmai együttmûködésre készülnek.

Tony Parker ezúttal is elmondta, hogy nagyon sokat köszönhet a francia kosárlabda társadalomnak és a befektetéseivel szeretne valamennyit visszaadni ennek a közegnek. Az ASVEL férfi csapata és az akadémiája mellett tehát logikus lépésként következett a nõi kosárlabda. Parker a csapataihoz szakmai igazgatónak Nicolas Batum-ot nevezte ki, aki a férfi és a nõi együttesnél folyó munkát is felügyeli majd a távolból, hiszen természetesen az NBA karrierjét õ sem adja fel. Ezek a projektek mindkettõjük részérõl már a jövõ elõkészítését is jelentik.

A sajtótájékoztatón Batum elmondta, hogy Mondeville-ben nõtt fel és nõi meccsekre járt a családdal, ott szerette meg a sportágat. Itt Parker közbevágott és hozzátette, hogy Batum-nak nagy szerepe van lyon-i projekt megvalósulásában és egyáltalán abban, hogy eligazodjon a nõi kosárlabda világában. Batum példának a Clermont-Ferrand, a Valenciennes és a Bourges csapatait hozta. Hasonlót szeretnének megvalósítani Lyonban.

A csapat ügyvezetõje Marie-Sophie Obama, akit közel 20 éves barátság fûz Tony Parkerhez és korábban profi kosárlabdázó volt. Az Aix-en-Provence csapatával nyert Európa Kupát 2003-ban, igaz azóta eltávolodott a sportágtól, az utóbbi években már ingatlanokkal foglalkozott. Ténylegesen a napi munkát õ intézi. Van feladata bõven, ezt nem titkolta a sajtótájékoztatón. A célokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy három éven belül szeretnének bajnoki címet szerezni és elindulni az Euroligában. A klub az összeomlástól menekült meg, hiszen az elõzõ tulajdonosi körnek, akik mindenben segítik a munkájukat, korlátozottak voltak a gazdasági lehetõségei.

A várossal összefogva szeretnének a klubról kialakult képen is javítani. Egyelõre még a régebbi kisebb csarnokban szerepelnek, de tárgyalnak arról, hogy valamilyen formában a városi nagy csarnokban is legyenek meccseik. Ide már az elõzõ tulajdonosok is szerveztek komoly közönségsikerrel eseményeket. Az már korábban eldõlt, hogy a szakmai stábot a Lattes Montpellier gárdájával nagy sikereket elérõ Valery Demory vezeti. Eddig öt igazolást jelentettek be, Ingrid Tanqueray, Paoline Salagnac, Marième Badiane, illetve Rebecca Allen és Haley Peters személyében. Köréjük tervezik felépíteni a következõ évad csapatát, de természetesen még lesznek érkezõk és a helyi utánpótlásról sem feledkeznek meg.

Hirdetés