Hirdetés
Utánpótlás

Bemutatkoztak az új évadban a Soproni Darazsak Sportakadémia serdülői – Veres Judittal beszélgettünk:

:

Fotó: Pados Noel / Soproni Darazsak Sportakadémia

Hirdetés

Megkezdődött a tétmérkőzések sora az utánpótlás bajnokságokban. A hétvégén került sor a Nemzeti Leány Serdülő Bajnokság selejtezőire. A Soproni Darazsak Sportakadémia együttese Szekszárdon szerepelt a C-csoportban. Veres Judit, vezetőedző engedett egy kis betekintést a csapat munkájába.

A Soproni Darazsak Sportakadémia az elmúlt szezonban aranyérmet ünnepelhetett a serdülőknél. “A tavalyi bajnoki cím után teljesen új csapattal kezdtük a felkészülést. Négyen érkeztek Zalaegerszegről, akiknek a beintegrálása nagyon fontos feladat, illetve sokan jöttek a tavalyi “B” csapatból. Három 2008-as játékos maradt a serdülő bajnoki címet szerző keretből.” – mondta lapunknak Veres Judit, vezetőedző.

A hétvégi selejtezőn a soproniak egy győzelemmel és két vereséggel zártak. “Kicsit korán jött nekünk a selejtező. Egyáltalán nincs még összeérve ez a csapat. Sok munka vár ránk, hogy egy szervezett, jó játékot tudjunk mutatni. Ez a mostani selejtezőn is kiütközött: küzdöttünk, harcoltunk nagyon, de még nem találjuk a helyünket egyénileg és csapatszerkezetben sem.” – tette hozzá a soproni szakvezető, külön is kiemelve:

“Azok a csapatok, ahol tavaly sok 2008-as volt a keretben, annyival előnyben vannak, hogy másodévesként már előrébb tartanak a serdülő kosárlabdában. Ahogy említettem, nálunk ez három játékost jelent. A többieknek kicsit új még minden és sok tanulni valójuk van.”

A Soproni Darazsak Sportakadémia serdülő csapata a hétvégi selejtezőn. A keret tagjai: Ábrahám Eszter, Csaplár-Nagy Lara, Horváth Hanna, Horváth Izabella, Kocsárdi Réka, Mészáros Nóra, Ritecz Klaudia, Sonkoly Fanni Rebeka, Szabó Bianka, Szabó Rebeka, Szlávik Bianka, Varga Boglárka.

A Soproni Darazsak Sportakadémián nagy hangsúlyt fektetnek a játékosok képzésére. “Minden nap kétórás edzés van. Ebből heti kétszer egy óra konditermi edzés, illetve koordinációs edzés és korrekció. Ezen felül vannak játékosok, akiknek egyéni képzéseket is tartunk. Ezekre reggel kerül sor. Ez azt jelenti, hogy akinek korrekcióra van szüksége, tehát a testét kell erősíteni és helyrehozni különböző problémákat, az azokra jár, van, aki pedig az egyéni képzésekre. Nekik nem öt edzésük van egy héten, hanem hat vagy hét.”  – mondta Veres Judit, aki arra is kitért, hogy miként alakul a serdülők számára a folytatás.

“Mivel nem jutottunk felsőházba, két hét múlva lesz a középházi selejtező. Utána a középházban fogjuk folytatni a bajnokságot és januárban lesz esélyünk újra arra, hogy a felsőházba kerülhessünk. Addig van egy kevés időnk, hogy tudjunk sokat dolgozni és fejlődni, mert úgy érzem, hogy a felsőházban lenne a helyük.”

Hosszú ideig téma lesz, hogy a pandémia a fiatal sportolók életét miként alakította át. Egyes korcsoportokban hogy alakul a versenyző játékosok száma és felkészültsége. Veres Judit elmondta, hogy országosan a serdülők vezető korosztályában nincsen probléma, de az egyesületek szintjén – ahogy minden más évben is – akadhatnak hiányosabb keretek.

“Két részre bontanám a válaszomat. Én a 2008-asokat országos szinten is látom, mert az edzői stáb tagja voltam a korcsoport kiválasztó programja során. Az a tapasztalatom a 2008-asokról, hogy jó játékosok, igaz ez a fizikális adottságokat nézve és kosárlabda tudásra is. Emellett szerencsére sokan vannak. Ezzel térnék át Sopronra, mi szerkezeti gondokkal küzdünk. Nincs magas emberünk és valamivel kevesebben tűntek fel eddig kiemelkedő teljesítménnyel.” – tette hozzá a Soproni Darazsak Sportakadémia edzője.

Fotó: Tóth Zsombor / Soproni Darazsak Sportakadémia

Veres Judit munkáját a Soproni Darazsak Sportakadémia évzáró-évnyitó rendezvényén “Legjobb Darázs Edző” elismeréssel díjazták.

“Büszke vagyok rá. Nagy elismerés az egyesülettől, hogy ezt a díjat megkaptam. Az, hogy bajnokságot nyertünk, nem csak az én érdemem. Igazi csapatmunka volt a siker. A csapatunk mellett is rengetegen dolgoztak, akár a rehabilitációra, az erőnléti munkára, az edzőkollégák munkájára gondolok. Ez nagy elismerés, hogy letettem valamit az asztalra, azt is mutatja, hogy jó úton haladok, de szükség van folyamatos fejlődésre, tanulásra. Egy ilyen díj biztatás arra, hogy jól csinálsz valamit, de haladni kell ezen az úton tovább. Igyekszem továbbfejleszteni magam és megfelelni az egyesület által is elvárt szintek.” – fogalmazott Veres Judit, aki sikeresnek értékelte a Soproni Darazsak Sportakadémia első teljes szezonját.

“A sportakadémiai első évünkben a kadett csapat bronzérmes lett, a serdülők bajnoki címet szereztek. Rögtön az első évünket eredményesen kezdtük és ez jó érzés.”

Javában zajlik az Euroligában szereplő felnőtt csapat, a Sopron Basket felkészülése az új évadra. Amennyire rendkívüli kihívás az együttes szakvezetőinek, hogy a rutinos profik közül többen hiányoznak, akkora esélyt jelent a fiataloknak ez a pár hét. A soproni utánpótlás korábbi nevelései közül eddig is többen kaptak lehetőséget a versenyző keretben, idén ősszel pedig három sportakadémiai növendék is megmutathatta tudását.

“Utánpótlás edzőként az a célunk, hogy olyan játékosokat adjunk ki a kezünkből, akik a kosárlabdában ott lesznek majd a felnőtt csapatokban, akár Euroligás szinten vagy NB1 A-csoportban. Az, hogy egy csapat adott korosztályban bajnoki címet nyer vagy 5-6. helyezett, egy pillanatnyi állapotnak a visszajelzése. Óriási büszkeség, hogy tudunk olyan játékosokat kinevelni, akik oda tudnak kerülni felnőtt szintre, különösen egy olyan Euroliga csapatba, mint a Sopron Basket.” – összegzett Veres Judit.

Fotó: Pados Noel / Soproni Darazsak Sportakadémia

Hirdetés