Hirdetés
Archivum

Bemutatták az utóbbi évek legfontosabb nõi kosaras dokumentumfilmjét:

:

Hirdetés

November 10-én mutatták be New Yorkban a DOC NYC fesztiválon Bilqis Abdul-Qaadir életérõl szóló dokumentumfilmet. A nõi kosárlabda tekintetében az utóbbi évek legérdekesebb és túlzás nélkül legfontosabb dokumentumfilmje készült el.

Akik a sportág nemzetközi vérkeringését követték az utóbbi években, biztosan találkoztak már Bilqis Abdul-Qaadir nevével. A massachusetts-i muszlim hölgy élharcosa volt annak a kampánynak, melynek végén a FIBA engedélyezte a játékosoknak a mérkõzések alatt a vallási okokból hordott fejkendõket. Ennek eredményeként 2017. õsze óta hidzsábot, turbánt és kipát is viselhetnek a sportolók a FIBA égisze alatt zajló eseményeken. Ez pedig számtalan fiatal lány számára biztosít sportolási lehetõséget, akiket korábban tiltottak ettõl.

Bilqis Abdul-Qaadir pályafutása ígéretesen indult 2010-ben a University of Memphis csapatában. Ponterõsen játszott és számos egyéni elismerést begyûjtött, 3070 szerzett ponttal mai napig az intézmény nõi kosaras rekordját is tartja. A 2014-es WNBA Drafton nem kelt el a játékjoga, így az ügynökével az ilyenkor szokásos karrierívet találták ki. Egy eredményes európai szezonra alapozva egy évvel késõbb megpróbált volna visszakerülni az amerikai vérkeringésbe.

Az egyetemi mérkõzésein Bilqis Abdul-Qaadir hidzsábot viselt, melyet az NCAA szabályai engedélyeztek számára. A csapatkeresésnél azonban hamar kiderült, hogy a FIBA égisze alatt rendezett meccseken erre nem lesz lehetõsége. A játékos elõtt egyetlen járható út lett volna – ahogy ezt felidézte a dokumentumfilmben. Nevezetesen az, hogy „mivel úgysem ismeri senki, a meccsek idejére felfüggeszti a hidzsáb viselését.” Ugyanakkor erre lelkiismereti okok miatt nem volt hajlandó. Elindította a közösségi felületeken a #FIBAAllowHijab kampányt, mely végül eredménnyel járt.

A kampányban az áttörés 2015-ben jött el, amikor Barack Obama fogadta Bilqis Abdul-Qaadir-t. Ezzel lényegében világméretûvé emelve az ügyet. A FIBA sokáig azzal hárította el a kérdést, hogy a fejkendõk viselése sérülésveszélyes, illetve a sportág vallási semlegességét sértené a hidzsáb engedélyezése.

Bilqis Abdul-Qaadir végül nem kezdett profi karrierbe. Bemutató mérkõzéseken még pályára lép, legutóbb például az Arab Women’s Sports Tournament keretén belül szerepelt. 2015-ben mesterdiplomát szerzett, férjhez ment és elindították közösen a „Muslim Girls Hoop Too” intézetet. Itt rendszeresen edzéseket tart, a legfontosabb elv, hogy muszlim és nem muszlim vallásúak számára közös sportolású lehetõséget biztosítsanak. 

Videó:

Hirdetés