Hirdetés
Archivum

Bemutatták keretüket a spanyolok:

:

Hirdetés

A többi nemzeti csapatnál jóval késõbb, május 28-án kezdi meg a felkészülést az Európa-bajnoki selejtezõkre a spanyol válogatott. Lucas Mondelo kihirdette bõ keretét, melyben helyet kapott a WNBA-ben szereplõ Sancho Lyttle és a nagy „aranygeneráció” hat tagja is.

Spanyolországban igen zaklatottan alakul a válogatott felkészülése. A spanyol szövetségben elnökválasztás zajlott, így Lucas Mondelo csak a múlt héten tudta aláírni szerzõdését, az összetartás pedig alig több mint két héttel a selejtezõsorozat elõtt kezdõdik. A spanyolok összesen egy felkészülési tornával a lábukban futnak neki a tétmérkõzéseknek. Június elején a litvániai erõfelmérõn a házigazda mellett Svédország és Lettország legjobbjaival csapnak össze.

Mondelo – akinek az egyik segítõje a Salamanca csapatkapitánya Isa Sanchez lesz – egy vegyes keretet rakott össze. Amaia Gastaminza, Leonor Rodriguez és Vanessa Ble személyében három játékos is lehetõség kap, akik még soha nem voltak felnõtt válogatottak. Ugyanakkor az új kapitány sem szakított teljesen a nagy generációval. Aguilar, Palau, Montanana, Valdemoro, Fernandez és Pascua neve is ott van a keretben. Mindannyian már jóval 100 válogatottság felett járnak.

A spanyol csapatban a hamarosan kezdõdõ WNBA szezon két játékos szerepeltetése kapcsán zavart be. Silvia Dominguez végül vízumproblémái miatt lemaradt a tengerentúli bemutatkozásról, de ennek ellenére nem lesz ott a válogatottban. Ott lesz viszont Sancho Lyttle, aki az Atlanta Dream alapembere is.

Lyttle a tervek szerint legkésõbb július 4-ig áll a válogatott rendelkezésére, ami azt jelenti, hogy nyolcból hat mérkõzésen szerepelne. A spanyolok úgy számolnak, hogy addigra már matematikailag is bebiztosítják helyüket a 2013-as kontinenstornán. Lyttle ezzel 11-12 WNBA mérkõzést hagyna ki.

A spanyol válogatott 17 fõs bõ kerete: Elisa Aguilar, Laia Palau, Cristina Ouvina, Leonor Rodriguez, Amaya Valdemoro, Marta Fernández, Anna Cruz, Marta Xargay, Maria Pina, Anna Montanana, Sancho Lyttle, Tamara Abalde, Amaia Gastaminza, Lucila Pascua, Cindy Lima, Laura Nichols and Vanesa Ble.

A spanyol válogatott a D-csoportban szerepel a selejtezõk során, ellenfeleik Bulgária, Svédország, Németország és Románia lesznek.

Hirdetés