Hirdetés
Archivum

Bizakodó hangok a WNBA megújulása kapcsán:

:

Hirdetés

Még a WNBA Draft napján rendezett a múlt héten a Nike egy kerekasztal beszélgetést a WNBA jövõjérõl. A liga a megújulás útjára lépett, felfrissített grafikai elemekkel és partneri együttmûködésekkel.

Fotó: Nike

Fotó: Nike

A beszélgetésen a nõi kosárlabdát Sheryl Swoopes, Sue Bird és Kia Nurse képviselte. Mellettük ült Rosemary St. Clair, a Nike egyik alelnöke, aki a nõi szekcióért is felel, illetve Kathy Behrens, az NBA társadalmi felelõsségvállalásért és játékos-programokért felelõs igazgatója vett részt. Rendkívül sok témát érintettek, melyekbõl számunkra a nõi kosárlabdával kapcsolatosak voltak igazán érdekesek, amiket az ESPN csoporthoz tartozó Undrafted portál összeállítása alapján gyûjtöttünk csokorba.

Mozgalmas idõszakon van túl a WNBA. Ugyan a liga új elnökét még mindig nem nevezték meg, de bemutatták az új logót. Hivatalossá vált az AT&T telekommunikációs óriással a partneri együttmûködés, ami remélhetõleg valóban képes lesz új piacokhoz segíteni a ligát és emellett növelte a Nike sportszergyártó is az elkötelezõdését a nõi sport iránt. Nagy problémája a nõi kosárlabdának az Egyesült Államokban – és itt Európában is, csak sokkal kisebb figyelmet kap –, hogy a profi pályafutásukat befejezõ játékosoknak a sportág képtelen bármilyen életpálya modellt kínálni. A Nike egy pilot programot indított, mely során képzéseket és ezt követõen álláslehetõséget biztosítanának visszavonult egykori profi nõi sportolóknak.

Az új logó a megújulás üzenetét hordozza. Az Egyesült Államokban a nõk helyzete és a kosárlabdában a profi játékosok megítélése az utóbbi egy évben a közbeszéd középpontjába került. „Nagyon fontos, mert a nõi kosárlabda, a nõk státusza fordulóponthoz érkezett. Ezt mindenhol érezni, ezt mindenki tudja. Nincs jobb alkalom a megjelenés frissítésére, ami minket nõi kosárlabdázókat reprezentál.” – mondta Bird, akihez Nurse is csatlakozott a beszélgetés során. „Mindent megteszünk, hogy fejlesszük a játékunkat és ezzel minél több embert vonzunk be a csarnokba a mérkõzésekre. Figyelemfelkeltésre nincs jobb mód, mint megmutatni az új logónkat, az új mezeket.” – mondta a kanadai klasszis.

A panel beszélgetés nagyon érdekes témája volt, hogy a játékosok mit várnak, szerintük milyen lesz a liga 5 év múlva. „Én õszintén remélem, hogy növekedni fog.” – kezdte gondolatmenetét Sue Bird. „Mindig azt hozom fel példának, hogy hallani idõs, visszavonult NBA játékosok történeteit, akik azon mérgelõdnek, hogy õk miért nem kereshettek akkora pénzeket, mint a maiak. Én nagyon remélem, hogy a WNBA kapcsán én is ilyen leszek idõvel. Azt fogom mondogatni fiataloknak visszavonult játékosként, hogy “én miért nem kaptam 5 millió dolláros aláírási pénzt, mert az én idõben jóval kevesebb volt ez a díj.” Ez azt jelenti ugyanis, hogy gazdasági értelemben fejlõdési pályára állt a liga és remélem, hogy ebben mi is segíthettünk.” – fogalmazott Bird.

Sheryl Swoopes egy kicsit más szemszögbõl közelített. „Szeretnék több csapatot látni és több visszavonult játékost, aki munkalehetõséget kapott a kluboknál bármilyen területen. Úgy vélem, hogy nagyon sok szurkolónak van érzelmi kötõdése a korábbi játékosokhoz és õk is értékelnék ezt.” – jelentette ki Swoopes.

Kia Nurse pedig arra helyezte a hangsúlyt, minél fontosabb lenne közösséget építeni a klubok köré és ezzel növelni a helyszíni nézõszámot. „Meg kell találnunk a módját, hogy a fiatal lányokat a kosárlabda mellé vonzzunk és ezzel a családjaikat is. Minden a láthatóságon múlik, hogy arcot és nevet adjunk a WNBA játékosoknak. Azért, hogy õket mindenki el tudja képzelni fotók nélkül is. Legyenek a sztárok a kirakatban. Azt tudják mondani a szurkolók, hogy menjük ki a meccsre, mert jön Sue Bird vagy éppen Breanna Stewart. Ez része lenne a sportnak és a fiatalok is ezért kezdenének sportolni, mert azt mondanák az anyukájuknak, hogy olyan szeretnék lenni, mint Sue Bird például. A liga megújulása szerintem errõl kellene, hogy szóljon. Elérjünk fiatalokat, új piacokat és a gyerekek nõi kosárlabda meccsekre akarjanak jönni szurkolni.” – jelentette ki Nurse.

Hirdetés