Hirdetés
Archivum

Bizakodva várják az oroszok a novemberi Eb-selejtezõket:

:

Hirdetés

Az Eb-selejtezõk sorát november 21-én, szerdán az orosz válogatott vendégeként Jekatyerinburgban zárja a magyar csapat. Érdemes egy kis kitekintést tenni riválisunkra, akiknél szerdán került sor a sajtónyilvános edzésre.

Fotó: russiabasket.ru

Fotó: russiabasket.ru

Az orosz válogatott szövetségi kapitánya Olaf Lange 16 fõs kerettel kezdte meg a munkát. A csapatukat Elena Beglova, Evgenia Belyakova, Natalia Zhedik, Viktoriia Zavialova, Ksenia Levchenko, Ekaterina Fedorenkova, Anna Leshkovtseva, Anastasia Logunova, Raisa Musina, Anastasia Shilova, Natalia Anoikina, Maria Vadeeva, Natalia Vieru, Zhosselina Maiga, Ksenia Tikhonenko és Elizaveta Shabanova. A négy tartalék: Yulia Kozik, Tatiana Petrushina, Victoria Cheren és Albina Razheva alkotja.

A februári válogatott programhoz képest, amikor Miskolcon 71-64-re kikaptunk tõlük, mindössze kisebb változások történtek. Az akkori összetartásuk 15 fõs bõ keretébõl hárman kerültek ki, illetve kerültek a tartalékok közé. Õk Mariia Cherepanova, Tatiana Petrushina és Tatiana Vidmer. A helyüket Ekaterina Fedorenkova, Anastasia Shilova, Natalia Anoikina és Elizaveta Shabanova vette át. Alapjaiban sem szerkezetben, sem játékerõben ezek a módosításokat sokat nem jelentenek. Vidmer és Cherepanova már Miskolcon sem volt a 12 fõs nevezett keretben, míg Petrushinára 5-10 perces játékosként számított csak Lange.

A rutinos német szakember a válogatott moszkvai sajtóeseményén bizakodva nyilatkozott. „Egy edzõ soha nem lehet teljesen elégedett – ez foglalkozási ártalom. Még hosszú út áll elõttünk, de irányításom alatt az orosz válogatott eddig mindig lassan kezdett és fokozatosan lendültünk bele a munkába. A WNBA-ben szereplõ Maria Vadeeva kivételével minden játékos részt vett a nyári nagy edzõtáborban, ahol véleményem szerint jó munkát végeztünk. Idõarányosan tekintve megfelelõ állapotban vagyunk.” – fogalmazott bevezetõjében Olaf Lange, aki hangsúlyozta: nem tart arról, hogy idegenben lépnek pályára szombaton. A novemberi program legfontosabb meccsének a magyar válogatott ellenit tekinti. Addig pedig reményei szerint összeáll a játékuk.

A német szakember egy évvel ezelõtti kinevezésekor egy hosszabb interjúban „minden idõk legjobban védekezõ orosz válogatottját” ígérte. „Változnak az idõk és ezzel együtt a játék is. Az európai klubcsapatok védekezése sokkal fizikálisabb lett. A gazdag történelmet tekintve a múltban valóban voltak csodálatos orosz válogatottak klasszis magas játékosokkal. Ezek a csapatok sok elzárással, zónával dolgoztak. Magasságban a mostani nem hasonlítható azokhoz a csapatokhoz, de a keménységbõl nem engedhetünk. Ez a jó védekezés alapja.” – jelentette ki Lange, amikor korábbi kijelentésével szembesítették a moszkvai sajtóeseményen megjelent újságírók.

Az oroszok legnagyobb sztárja Maria Vadeeva nyáron az Egyesült Államokban a WNBA-ben is kipróbálhatta magát. Õsszel pedig Jeketyerinburgban nyújtott kiemelkedõ teljesítményt. Várhatóan ellenünk is rá építenek. A fiatal center kapcsán Lange megjegyezte, hogy az amerikai tartózkodás pozitív változásokat hozott nála. Javult például az angolja, ami megkönnyíti vele a kommunikációt. „A palánk alatti játékában olyan elemeket láthatunk, amik nem jellemzõek sem az orosz, sem az európai játékra. Olyan stílusjegyeket látok rajta, amik elsõsorban a WNBA-ben vannak jelen. Ezen felül nõtt a kosárlabda intelligenciája, jobban érti a játékot. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy Masha még mindig egy fiatal sportoló, akinek napról tanulnia kell. Viszont elismerem, hogy nyáron sokat lépett elõre.” – mondta Lange.

Hirdetés