Hirdetés
Magyarország

Bódi Ferenc: “Jó szezonunk volt, de nem ájultam el”:

:

Hirdetés

Az NKE-FCSM Csatához Tursics Krisztián mellé a másodedzői posztra Bódi Ferenc érkezett, aki a felnőtteknél ellátott feladatai mellett az U16-os, U18-as és a B-csoportos csapatokat is vezette. A klub hivatalos honlapja Bódi Ferencet kérte az évad értékelésére és tapasztalatai összegzésére, miután a női szakágban az első edzői szezonját zárta.

JÓ DÖNTÉST HOZOTT A SZÖVETSÉG A JUNIOR DÖNTŐ TÖRLÉSÉVEL

Ha nem jelent volna meg a koronavírus, hogyan telt volna az áprilisod?

Röviden: sok mérkőzéssel és kevés alvással. A felnőtteknél egyetlen meccs volt hátra az alapszakaszból, aztán következett volna a play-off. Emellett a versenynaptár átalakulása miatt a szövetség azzal a kéréssel fordult a csapatokhoz, hogy az alapszakaszt követően azonnal kezdje meg a rájátszást a felnőtt mezőny. Ez a tempó rengeteg egyeztetést követelt volna Krisztiánnal, hogy melyik játékosunk éppen hol lépjen pályára vagy hol jelentkezzen edzésre, hiszen ott volt a junior döntő hétvégéje is – fogalmazott Bódi Ferenc az NKE-FCSM Csata hivatalos honlapjának.

Ha azt nézzük, hogy egy játékos egyszerre csak egy helyen lehet, akkor értelemszerűen hátrány, hogy a felnőtteknél ekkora szerepet kapnak a fiatalok. Egy másik szemszögből viszont jó az utánpótlásunk és ott volt egy jó szereplés lehetősége a junior döntőn.

Egy picit mélyebben is érinteném a felvetést, hiszen méltatlanul kevés szó esik azokról az edzőkről és a testnevelő tanárokról, akik véleményem szerint a legnehezebb munkát végzik a gyerekekkel, egészen a kiválasztástól. Nekik köszönhetően szebbnél szebb eredményeket érünk el utánpótlás szinten, többen pedig már a felnőtt csapatba is beverekedték magukat. Ugyancsak ki kell emelnem a menedzsment szerepét, amely megteremti a zavartalan működéshez szükséges hátteret. Ha nem lenne adott egyszerre mindkét feltétel, valószínűleg ez a gondolat el sem hangozhatott volna a beszélgetés során. Rátérve a junior csapatra, ragyogó idényt produkáltunk a bajnokság felfüggesztéséig. Veretlenül küzdöttük végig az alapszakaszt, már csak a szezon legfontosabb része, a junior döntő volt hátra. Ha jól tudom, százszázalékos alapszakasz mérlegre évek óta nem volt példa a Csata DSE-nél. Óriási dolog lett volna veretlenül megvédeni a junior bajnoki címünket – sajnos a koronavírus keresztülhúzta a vágyainkat. Az pedig kellemes probléma, hogy a viszonylag kis létszám ellenére minőségi fiatalokkal, igazi tehetségekkel dolgozhatunk a mindennapokban. Fájhat is a fejünk néhány döntés kapcsán, de ki merem jelenteni, hogy a Csata utánpótlása az A-csoportos együtteseket leszámítva bármilyen összeállításban esélyes bárki ellen az országban. Gondoljunk csak a Hepp-kupa döntőre, ahol a BKG és a feljutási terveket dédelgető Ajka ellen is helyt álltunk.

Hogy viseltétek a történteket?

Mindenkit megfogott a járvány és annak következményei is, de leginkább Boros Julcsit és Várszegi Rékát viselték meg az események, hiszen utolsó utánpótlás évükben az utolsó junior döntőjükre készültek. Ugyanakkor szerintem a torna törlése volt a legjobb döntés, és nem csak az emberek egészsége miatt. Nem lett volna ugyanaz zárt kapuk mögött, üres csarnokokban, szülők és szurkolók nélkül, sokkal rosszabb légkörben megtartani a nyolcas döntőt.

JÖVŐRE VÉDEKEZÉSBEN IS SZINTET KELL LÉPNÜNK

A felnőtt szezont sem lehetett befejezni a járvány okozta rendkívüli helyzetben. Hogyan értékeled az NKE-FCSM Csata csonka szezonját?

Alapvetően jó szezonunk volt, hiszen a negyedik helyen álltunk a tabellán. Remek egyéni teljesítményeket és parádés győzelmeket láthattunk. De őszintén szólva nem vagyok elájulva az eredményektől. Látva az elmúlt szűk egy év távlatában a magyar női kosárlabdát és az utánpótlást, azt kell mondanom, hogy rengeteg tartalék van benne. Ez a mi csapatunkra is igaz. Támadójátékban óriásit léptünk előre a tavalyi évhez képest. Korábban szinte nem létezett belső játékunk, ezeken a posztokon idénre remekül erősítettünk. Így nagyobb teret kaptak a külső dobóink – akik a magyar mezőnyben egyébként kifejezetten jónak számítanak. Átlagosan tíz ponttal dobtunk többet mérkőzésenként, mint a csapat első A-csoportos évében, a mezőnyszázalékunk pedig 50 százalék alattiról közel 60 százalékra emelkedett. A védekezésünkkel viszont komoly problémáink voltak az egész szezonban. Persze, jól hangoznak az eredményeink, hiszen sokszor túldobtuk az ellenfeleket, de ennél sokkal jobb teljesítményre lehettünk volna képesek, amikor nem volt nálunk a labda. Ugyanakkor ez szép feladat is: jövőre előrébb kell lépnie a védőjátékunknak. Ezért fogunk dolgozni, ha újra elindulhatnak a csapatedzések.

Fotó: Szilágyi Dénes

Összességében azért elégedett vagy a szereplésünkkel?

Persze. A második legfiatalabb csapattal a negyedik helyen álltunk a tabellán. A felnőtt együttes második élvonalbeli évében ez ragyogó eredmény. Elégedettek lehetünk, de nem szabad hátradőlnünk, megelégednünk. Meg kell vizsgálnunk mélységeiben is a dolgokat. Reális helyzetértékelésre van szükség, hogy a tükörbe nézhessünk – nyilatkozta Bódi Ferenc az NKE-FCSM Csata hivatalos honlapjának.

Az utánpótlás csapatoknál is ekkora figyelmet fordítottál a védekezésre?

Azt gondolom, hogy kizárólag akkor kerülhet valaki komoly szintű felnőtt csapatba, ha elvégzi azt a védőmunkát, amit az A-csoport szintje megkövetel. Ez a minimum, enélkül csak akkor lehet valaki élvonalbeli játékos, ha egészen kivételes támadó repertoárral rendelkezik. Erre azonban nagyon kevés példát lehetne hozni Magyarországról. Ennek tükrében pedig maximális koncentrációt kértem a védő oldalon és összességében elmondhatom, hogy nagyot léptünk előre.

A KISPADON SEM SZŰNT MEG A SZENVEDÉLY A JÁTÉK IRÁNT

Az MTK-EliteBaskettől érkeztél tavaly a felnőtt csapatunkhoz. Férfiról női vonalra, a vezetőedzőiről a másodedzői székre váltottál. Meg tudtad szokni ezt az új helyzetet?

Természetesen felmértem, hogy mire vállalkozom, mit rejthet a női vonal, hiszen korábban csak férfi csapatoknál voltam. Felnőtt és utánpótlás vonalon is komoly potenciált láttam az NKE-FCSM Csatánál és Csata DSE-ben is. Azóta sem bánom, hogy elfogadtam az ajánlatukat. Jó döntést hoztam, hogy idejöttem, hiszen remekül ment az együttműködés Krisztiánnal. Ha a két nem között nyilvánvalóan meglévő fizikai különbségektől eltekintünk, akkor ugyanazt a játékot kell tanítani a férfiaknak és a nőknek is. A posztommal sem volt semmi probléma. Együtt hozzuk meg a döntéseket Krisztiánnal és nem számít, hogy kié az utolsó szó. Azt hiszem, hogy ez is a sikereink egyik kulcsa volt.

Aki kicsit is jobban ismer téged, az tudja, hogy nem mindennapi habitussal teszed a dolgodat. Ebből sem voltak problémáid? Mennyire értetted meg magadat a lányokkal?

Ettől tartottam talán a leginkább. Nem szerettem volna meghazudtolni saját magamat és szerencsére nem is kellett ilyesmit tenni. Igen vehemens habitusom van. Aki játszott velem vagy az edzőm volt, az pontosan tudhatja. Ugyan a játékos pályafutásom már korábban véget ért, nem szűnt meg bennem a tűz és a szenvedély a kosárlabda iránt. Ezt a habitust az edzősködésbe is átültettem, ezzel a mentalitással próbálom átadni a tapasztalatomat a lányoknak. Biztos, hogy vannak olyan helyzetek, amikor nem könnyű velem kijönni, de mindig a játékosaim érdekeit tartom a szemeim előtt, eszerint próbálok cselekedni. Közben szeretnék önmagam is maradni. Ha valami rossz, arra nem fogom azt mondani, hogy jó – és lehet, hogy közben kicsúszik néhány keresetlen szó is. Az évek során azért higgadtabb lettem, és elképzelhető, hogy ahogy nő az éveim száma, tovább tompul ez az oldalam.

Ha visszatérhet a klub működése a normál kerékvágásba, akkor tervezünk egy dobóversenyt közted és Krisztián között. Szerinted ki nyerne egy ilyen párbajban?

Nehéz kérdés. Krisztián a jelenkori NB2 egyik legjobb dobója és magasabb osztályokban is megállta már a helyét, de emlékeim szerint néhányszor azért én is eltaláltam a gyűrűt. Állok elébe, meglátjuk, hogy ki lesz a jobb. Játsszuk le, aztán jöhetnek az anekdoták. Persze, kollégám lelki békéjét a szívemen viselem majd, ezért lehet, hogy bal kézzel fogok dobni.

Érdemes megnézni a cikk mellé készült videót is, hiszen nem teljes az átfedés a beszélgetés során érintett témák között:

Hirdetés