Hirdetés
Magyarország

Bodnár Péter a válogatottakról és a Magyar Kupáról:

:

Hirdetés

Az M4 Sport kosárlabda magazinjában Bodnár Péter, az MKOSZ főtitkára adott egy bővebb interjút.

Február első fele a válogatott programról szól. Női nemzeti csapatunk nem kvalifikálta magát a kontinenstornára. A férfiak a következő napokban Ukrajnában vívnak négy mérkőzést, melyek közül egyet kell megnyerniük a továbbjutáshoz.

“Ez a férfi válogatott, már azokat a játékosokat, egységet képviseli, ami előtt nincsenek legyőzhetetlen akadályok. Illetve, ha van is, amit nem tudunk megugrani, mint például a Vb-selejtező, ott is a pályát, parkettát felszántva olyan produkciót nyújtanak, ami mind a kosárlabda társadalom, mind a szurkolók egységes elismerését vívja ki évek óta. Minden mérkőzésnek úgy kell nekimenni, ahogy Sztojan szokta mondani: “oroszlánként küzdünk, mindenkinek leharapjunk a fejét, szétszedjük…”.” – fogalmazott Bodnár Péter, aki nem titkolta: a felnőtt válogatottak eredményessége kulcsfontosságú a sportág számára.

Nyilván azt látni kell, hogy a kosárlabda sportág szempontjából stratégiai fontosságú, hogy a felnőtt válogatottjaink az Európa-bajnokságokra kijussanak. A férfiaknál a legutóbbi Európa-bajnokság megmutatta, hogy a társadalom olyan rétegeit is elérte az a siker, akik nem is nagyon érdeklődnek a kosárlabdasport iránt. Ennek tovább gyűrűző hatása van, nemcsak a sport, hanem az egész magyar társadalom felé.

Váratlan eredmény volt, hogy a női válogatottunk nem kvalifikálta magát a 2021-es spanyol-francia közös rendezésű kontinenstornára. Ezt az MKOSZ főtitkára sem titkolta.

Maga az eredménytelenség azért nem ért minket sokként, mert a holland vereségek után már látszott, hogy nem a saját kezünkben lesz a sorsunk. Ez a sorsoláskor egyértelműen egy könnyű csoportnak tűnt és úgy számolt vele a sportág, a szövetség vezetése, hogy a következő Európa-bajnokságon a magyar női válogatott részt tud venni. Azonban semmi sem történik ok nélkül. Ez egy kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy mindenki átgondolja: az elmúlt két év során megfelelő módon készült-e fel, megfelelő hozzáállással, megfelelő taktikával vívta-e az adott mérkőzéseket vagy nem.

– jelentette ki Bodnár Péter, aki azt is elárulta: tavasszal várható döntés a szakmai stábról.

“Március, április környékén kell az MKOSZ-nek meghoznia azt a döntést, hogy milyen szakmai vezetéssel, milyen stábbal, milyen úton folytatja a női válogatott a munkát.” – tette hozzá, majd arról is beszélt, hogy a szakvezetés és a játékosok korábbi érdemeit nem szabad elvitatni. “Mindenki szereti ünnepeltetni magát és osztoztunk a sikerekben, amikor két éve négy pont híján majdnem négy közé jutott a magyar válogatott. Az elmúlt 30 év második legnagyobb sikere lett volna, miután 1991-ben Izraelben voltunk harmadikak. Nem lehet hirtelen feledni, semmisnek venni a szakmai stáb és a játékosok sikereit. Az egy óriási dolog volt.”

Bodnár Pétert a női és a férfi Magyar Kupa lebonyolításáról is kérdezték. A járványhelyzet ezekben a sorozatokban is formabontó megoldásokat követel.

A Magyar Kupák kapcsán azért is módosítottunk időpontot, mert az utolsó pillanatig bíztunk abban, hogy tavasz környékére a nézők visszatérhetnek. Azt látni kell, hogy a hivatásos kosárlabdával a nézők nélküli játék összeegyeztethetetlen. A lebonyolítási módot, amit korábban alkalmaztunk, hogy három egymás követő napon a mérkőzéseket lejátsszák és a csapatok elszállásolásra kerülnek, ezért kellett feladni. Azért éltem a csapatok felé azzal az ötlettel, hogy a lebonyolítási mód változatlan marad, de a három egymást követő játéknap helyett szünnapokat iktatunk be és mint egy NB1-es mérkőzés esetében utazzanak haza, majd utazzanak vissza. Az utazás miatt adta magát egy budapesti helyszín. A lányoknál ez már kijelölésre került és jelen pillanatban azt látom, hogy a férfiaknál hasonló módon tudjuk lebonyolítani a kupát. Egy semleges budapesti helyszín megjelölésével és szerda-péntek-vasárnap lebonyolítással, szünnapokkal, oda-vissza utazós formában.

– összegzett Bodnár Péter.

A teljes beszélgetés a 36. perctől IDE KATTINTVA tekinthető meg.

Hirdetés