Hirdetés
Archivum

Bombameglepetés 2: A törökök kiütötték a fehéroroszokat:

:

Hirdetés

A középdöntõk utolsó napjához érkeztünk. Vasárnap kialakult az F-csoport végeredménye, hétfõn az E jelû hatos volt a soros. A nap nyitó mérkõzésén a britek az oroszokat is megszorongatták, de Tom Maher tanítványai szoros végjátékot ezúttal sem tudtak nyerni. A csoportdöntõn a csehek Vitecková és Elhotova remek dobóteljesítményével 4 ponttal verték a litvánokat. A nap legnagyobb téttel bíró összecsapásán a törökök 9 ponttal legyõzték a fehéroroszokat. Ezzel a világbajnoki bronzérmes spanyolok után a tavalyi VB negyedik helyezettje is búcsúzott a tornától. Összefoglaló hétfõrõl.

NYILATKOZATOK     FOTÓK

EB 2011 – Középdöntõ – E-csoport

A britek az oroszok életét is megnehezítették

Egy újabb „klasszikuson” vagyunk túl, de a szó nem éppen pozitív értelmében. Úgy érkezett el a brit-orosz összecsapás az E-csoport utolsó játéknapján, hogy az oroszok egy sikerrel – és a többi mérkõzés számukra kedvezõ alakulásával – a botladozásaik ellenére akár a csoport második helyére is pályázhattak. A britek számára pedig már semmi tétje nem volt ennek a fellépésnek.

A “tét” ellenére egy tipikus brit mérkõzést láthatunk. Tom Maher tanítványai kellemetlen védekezésükkel az oroszokat is kizökkentették a játékból. Helyenként amennyire szépen pörgött a trónkövetelõ játéka a csehek ellen, most annyira belassultak Borisz Sokolovszkij tanítványai. 10 perc után a Leedham, Butler, Page trió vezetésével már 8-20-ra mentek a szigetországból érkezett hölgyek.

A második negyedben sokáig nem változott a mérkõzés képe. 10-25-nél már 15 pontos differenciát jegyezhettünk fel. Fájt is rendesen Borisz Sokolovszkij feje, de ahogy a negyed vége felé egy kicsit fáradt a brit együttes, a rutinos sztárok, mint Korstin, Osipova vagy Ambrosimova pontjaival a szünetre 22-27-re zárkózott fel az orosz együttes. Akármennyire is jónak tûnt a brit védekezés, a 22 pont a félidõben nagyon kevés volt az ötlettelenül támadó oroszoktól.

A harmadik negyedben sokáig úgy nézett ki, hogy helyre áll a világ rendje. Nem kellett 4 perc és 30-29-nél már Stepanováék jártak elõrébb. Innentõl kezdve percekig tartotta elõnyét az orosz együttes. A negyed végjátéka azonban újabb fordulatot tartogatott. 2 perccel a játékrész vége elõtt a britek fordítottak, majd az utolsó percben Korstin sportszerûtlen hibája után 5 ponttal meg is léptek.

A negyedik negyed elején a fegyelmezetlen orosz együttesbõl Stepanova hozott össze egy technikai hibát, mely után 45-55-re lógtak meg a britek. Ennél a 10 pontos különbségnél, 4 perc 50 másodperccel a lefújás elõtt érkezett el a mérkõzés döntõ mozzanata. Leedham egy triplát hibázott, majd ezután Osipova rögtön betalált és így 13 pontos különbség helyett 8-ra olvadt a differencia. Innentõl kezdve az oroszok kézben tartották a végjátékot és 57-57-nél utolérték ellenfelüket.

Tipikus brit végjátékot láttunk, Tom Maher tanítványainak nem volt meg a kellõ rutinjuk, hogy befejezzék a meccset. Az oroszok az utolsó 40 másodpercre már 62-57-es elõnnyel fordultak. Osipováék azonban nem dõlhettek hátra ekkor sem, mert 1,7 másodperccel a lefújás elõtt Korstin egy könyökössel összeszedte a második sportszerûtlen hibáját is, aminek kizárás lett a jutalma.

A britek így 1 másodperc alatt szerezhettek volna 5 pontot, de csak a két büntetõ volt sikeres, a labdát egy triplára már nem tudták felrakni. Az oroszok 3 ponttal nyertek, de csak az eredménynek örülhetnek, meg annak, hogy a második félidei jobb támadójátékuk eredményeként négyen is 10 pont fölé jutottak a keretükbõl. A britek a rutintalanságuk mellett a lepattanóknak köszönhetik a vereséget. Az orosz válogatott 53-37-re bizonyult jobbnak ebben a mutatóban.

Eredmény

Nagy-Britannia – Oroszország 59-62

A csehek nyerték a csoportdöntõt

A hétfõi játéknap második mérkõzésén rendezték az E-csoport döntõjét Csehország és Litvánia között. A mérkõzés tétje az volt, hogy mely együttes játszhat a horvát válogatottal.
 

A litvánok nagyon jól kezdtek, pillanatok alatt összeállt a védekezésük és ezzel elbizonytalanították a riválisukat. A játékrész második felében 12-11-es cseh vezetés után egy 11-2-es futással 14-22-re léptek el a litvánok. A második negyedben Algirdas Paulauskas együttese 8 percen át magabiztosan õrizte 7-9 pontos elõnyét, majd a szünet elõtti percekben Vitecková és Elhotova vezetésével 35-36-ra zárkózott fel a világbajnoki ezüstérmes.

A harmadik negyedre egy másik litván együttes futott ki, amelyik elfelejtett védekezni. Ennek megfelelõen 5 perc alatt 45-37-re léptek el Lubor Blazek tanítványai. Ekkor a megbízhatóan dobó Vitecková és Elhotova mellé Burgrová is beszállt a pontgyártásba. A különbség a negyed végére állandósulni látszott, 30 perc után 49-44-re mentek a csehek.

A negyedik negyed elején 52-44-re is elléptek Elhotováék, majd onnan egy 10-0-s futással 52-54-re átvették a vezetést az EB-n eddig remekül teljesítõ litvánok. Az utolsó 5 perc végül 56-54-es cseh elõnyrõl indult. A szoros végjátékban Lubor Blazek hölgykoszorúja bizonyult a pontosabbnak. Paulauskas lányai 3 büntetõt is hibáztak a hajrában és amikor 37 másodperccel a lefújás elõtt Vitecková triplájával 61-57-re elléptek a csehek, a mérkõzés el is dõlt. Az utolsó másodpercekben már nem tudtak egyenlíteni a litvánok, a vége 63-59 lett.

A cseh válogatott a 26 pontos Vitecková és a 15 pontos Elhotova remek dobóformájának köszönheti a gyõzelmet.


Eredmény

Csehország – Litvánia 63-59 (14-15, 14-22, 21-14, 14-8)


Bombameglepetés 2: A törökök elütötték a folytatástól a fehéroroszokat

A középdöntõk egy sorsdöntõ összecsapással zárultak, miután Törökország és Fehéroroszország úgy lépett pályára, hogy a gyõztes készülhet a negyeddöntõre, a vesztes pedig utazhat haza.

Vasárnap este már játszottak egy sorsdöntõ összecsapást, akkor a horvátok hatalmas meglepetésre legyõzték a spanyolokat. A törököket úgy látszik, hogy megihlette a horvát siker, mivel Ceyhun Yildizoglu tanítványai is nekiugrottak a magasabban jegyzett ellenfelüknek, ahogy tették azt tegnap a horvátok, és 10 perc után 14-24-re léptek el.
 

A második szakaszban magukra találtak a fehérorosz klasszisok, Marchanka, Snytsina és Troina is eredményes volt és 28-28-nál utolérték ellenfelüket. Már-már úgy érezhettük, hogy érvényesül a papírforma. A szünet elõtti percekben azonban Horasan kétszer betalált a törököknél, akik ezzel a félidõre 30-34-es elõnyre tettek szert.

A mérkõzés sorsa a harmadik negyedben dõlt el, amikor a fehéroroszok mindössze 4 pontra voltak képesek, a törökök pedig 15-re. Ekkor elsõsorban Yilmaz, Vardarli és Ivegin termélték a pontokat és ezzel 30 perc után 34-49 állt az eredményjelzõn.

A negyedik szakaszban bravúr kellett volna a fehéroroszoktól, akik azonban 10 pont alá is alig tudták faragni a különbséget. Mivel Anatolij Bujalski együttese 19.2%-al dobta a triplákat esély sem volt arra, hogy a távoli dobásokkal faragjanak a hátrányukon. Az utolsó percekben a török siker már nem forgott veszélyben, a vége 56-65 lett.

A mérkõzésen a legnagyobb különbség a lepattanók számában volt, a törökök öttel többet szedtek. A fehérorosz sztárcenterek egyáltalán nem tudták érvényesíteni a klasszisukat és amikor ez történik akkor általában elbukják a fontos meccseket. A gyõztes csapat legjobbja a 17 pontos Ivegin volt.
 

Eredmény

Törökország – Fehéroroszország 65-56

Az E-csoport végeredménye

1. Csehország 5 4/1 301/286 9
2. Litvánia 5 4/1 331/298 9
3. Oroszország 5 3/2 326/317 8
4. Törökország 5 2/3 303/313 7
5. Fehéroroszország 5 2/3 285/291 7
6. Nagy-Britannia 5 0/5 264/305 5

A negyeddöntõk párosítása

Június 29., szerda

Lettország – Oroszország 18:00
Csehország – Horvátország 20:30


Június 30., csütörtök
Montenegró – Törökország 18:00
Litvánia – Franciaország 20:30

Hirdetés