Hirdetés
Archivum

Boros Júlia visszatekintése az U18/U19-es válogatott nyári szereplésére:

:

Hirdetés

Az NKE-FCSM Csata hivatalos honlapján készült egy kiváló visszatekintõ összeállítás Boros Júliával az U18/U19-es válogatott nyári szereplésére. Az alábbiakban ez a riport olvasható.

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

Forrás: NKE-FCS Csata hivatalos honlap

Írta: Hoffer Zoltán

Boros Julcsi a klubunk alig 17 éves játékosa – tíz éve kosárlabdázik – korosztályos válogatott – idén pedig június elejétõl a nemzeti utánpótlás válogatott edzõtáborában készült két nagy tornára az U-18-as szarajevói Eb-re és az U-19-es Bangkokban megrendezett világbajnokságra. Julcsi 1-2 évvel fiatalabb csapattársainál, de célja a kezdõcsapatba kerülés volt és ott is jó játékkal a válogatott hasznos tagja szeretett volna lenni. Egyébként szülei is élvonalbeli kosárlabdázok voltak, sokat tanult tõlük, de számára még nagyobb célokat szeretne megvalósítani. Most a két nagy torna után kértem meg értékelésre.

Június elején milyen célt tûztetek ki magatoknak a két világversenyen való szereplésre?

– Konkrét célunk nem volt, helyezések tekintetében- – ez a válogatott két éve már az U-16-os Eb-n a második helyen végzett – viszont nagy reményekkel indultunk Szarajevóba július elején. Jól ismertük egymást – a Csatából négyen is a tizenkettes keretben voltunk – Angyal Barbara, Mányoky Réka és Horváth Fruzsina is. Számomra mint az egyik legfiatalabb kerettagnak a felkészülés elején a csapatba kerülés volt a célom, ami sikerült is. A mérkõzéseken mindig kaptam egy nehezebb védõfeladatot, ahol az ellenfél egyik legjobbját kellett kikapcsolni, hogy megakadályozzam a támadásban – ami bizonyításra késztetett.

A csoportmeccsek már elég bizakodásra adhattak okot – szinte mindenkit kiütöttetek!

– Igen az Oroszok elleni 42 pontos gyõzelmünk bennünket is meglepett, de minden mérkõzésen a maximumra törekedtünk, hogy az eredményeink által kivívjuk a többi válogatott figyelmét is.

Melyik volt a döntõig a leghúzósabb összecsapás?

– Mindenképpen a csoportgyõzelem után a nyolc közé kerülésért a Belgák ellen. Szinte végig vezettünk, de nagy különbség nem volt a két válogatott között és a rendes játékidõ végén kiegyenlítettek – jöhetett a hosszabbítás…

Nem roppantatok össze, hogy egy kihagyás és gyorsan véget ér az álom – érem helyett az alsóház?

– Egy pillanatig sem a hosszabbításban már ismét mi irányítottunk és végül 83:73-ra nyertünk!

Aztán meg sem álltatok az Eb-döntõig!

– A cseheket majd harminc ponttal vertük a négy közé jutásért és utána jöhettek a címvédõ Franciák az elõdöntõben – jelszó a “csillagos ég” és ismét a csapatjáték dominált a 67:56-os sikerünkben.

Az Eb-döntõben az Olasz csapat várt rátok, akik szintén Eb-t akartak nyerni?

– A döntõre sokat kivett az elõzõ egy hét mérkõzési – ahol két nyolc nap alatt már a hetedik mérkõzésünk volt. Az olaszok elleni döntõben sajnos rosszul kezdtük, 10-15 pontos hátrányba kerültünk, amit fokozatosan próbáltunk ledolgozni, de mire utolértük õket, elfogyott a lendület és az olaszok tudtak kritikus pillanatokban kosarat szerezni és végül megnyerték az Európa bajnokságot – mi akkor csalódottak voltunk, de egy kis idõ elteltével már boldogan gondolunk vissza az ezüstéremre.

Mennyire jelentett neked sokat, hogy négyen vagytok a válogatottba?

– Angyal Barbival 10 éve kosárlabdázunk együtt, Horváth Fruzsival nyolc éve, míg Mányoki Réka is az elmúlt évben került a klubhoz – így nagy elõnyt jelent az összeszokottság számunkra.

Az Eb után másnap rögtön utazás az U-19-es Vb-re ugyanazzal a csapattal – mekkora kihívás volt zsebetekben a friss Eb ezüstéremmel?

– Igen hétfõn reggel egy hosszú repülõ út várt ránk Thaiföldre – Bangkokba. Majd egy napot utaztunk, öt óra az idõeltolódás, viszonyulni kellett az ottani körülményekhez, ahogy megérkeztünk rögtön Völgyi Péter edzõnk edzést vezényelt nekünk, ami akkor borzasztóan rosszul esett!

Viszont volt néhány nap, hogy felkészüljetek a halálcsoportra, ahol Dél-Korea, Ausztrália és az Egyesült Államok várt benneteket?

– Igen az elsõ nap húsz pont felett legyõztük Dél-Koreát, majd másnap a késõbbi Vb ezüstérmes Ausztráliától csak tíz ponttal maradtunk alul. Az USA ellen pedig tudtuk, hogy õk verhetetlenek – fõleg az egy-két évvel fiatalabb csapatunknak – ott beleszaladtunk egy nagyobb vereségbe.

Csoport harmadikként viszont tiszta lappal léphettetek pályára Japán ellen a nyolc közé jutásért. Miért nem sikerült?

– Nem sok hiányzott a gyõzelemhez 76:68-ra kaptunk ki – Japán más játékstílust képvisel mint itt Európában megszoktunk. nagyon gyorsak – kitûnõen dobtak és még egy évvel idõsebbek voltak nálunk. Csalódottak voltunk, hogy elbuktuk a mérkõzést!

Maradt az alsóház a Vb 9-16 csapatai között, reális cél volt az élen végezni?

– Sok idõnk nem volt gondolkodni a Japán elleni vereség után, mert másnap már a házigazda Thaiföld következett és közel harminc pontos sikert értünk el. Utána Argentína ellen egy végig szoros mérkõzésen öt ponttal gyõztünk.

Következett a Vb utolsó mérkõzése a 9. helyért – megismétlõdött a nyitótalálkozó Dél-Korea ellen. Viszont 22 nap alatt ez volt a 14 mérkõzése a válogatottnak!

– Igen megvolt a recept bennünk élt az egy héttel elõtti 24 pontos siker, de ez egy más mérkõzés volt. Az elsõ félidõ még a miénk volt, de a másodikra ütközött ki a sok mérkõzés ami bennünk volt és 73:66-ra Korea gyõzött ezzel mi a 10 helyen végeztünk.

Milyen tapasztalatokat jöttél haza az Eb-rõl és a Vb-rõl – miben kell fejlõdni még a következõ idõben?

– Más mint itthon a korosztályos bajnokság, ahol legtöbbször 60-80 pontos gyõzelmeket szerzek a Csatával és nem vagyunk rákényszerítve ehhez a magas szintû kosárlabdához, mint amit az Európai és a világ elitben átéltem, tapasztaltam. Nagy tapasztalatokat szereztem ellenük és szeretnék a jövõ évi U-18-as Eb-n a válogatottal az elsõ ötbe kerülni, hogy két év múlva ismét kijuthassak az U-19-es Vb-re és addig sokat fejlõdni egyénileg, hogy a csapattal még jobb eredményeket érjünk el.

A hamarosan kezdõdõ szezonban milyen célokat tûztél ki magadnak a klubcsapatodban az NKE-FCSM Csatában?

– Alig várom már az augusztus 19-i kezdést – nagy öröm számomra, hogy a felnõtt csapattal együtt edzhetek és ha a bajnokságban kapok lehetõséget – szeretnék a legtöbbet hozzátenni a csapat eredményeihez teljesítményemmel.

Tudom nekem a B csoportban és az U-18-ban kell a legtöbbet tenni, hogy mindkét osztályban bajnokságot tudjunk nyerni és minél többet tudjunk tanulni.

Sok sikert kívánok és eredményes évadot a sportban és a tanulásban is egyaránt!

Hoffer Zoltán

Hirdetés